Skip to main content
denieuwetuin

Teeltselectie

CAG en ‘t Grom focussen op teeltselectie.

20221107_bezoekaanThierryDewinter-witloofoogsten

Teeltselectie gaat over het continu en onvermoeibaar verfijnen en verbeteren van het genetisch potentieel van gewassen, met als duurzaam gevolg het behoud en de verbreding van de genetische diversiteit ervan. Een boer-vermeerderaar maakt een selectie van welke planten het best de zaden worden geoogst. Dat beslist hij door te observeren, te meten en te wegen. Kortom: door de teelten van nabij op te volgen.

denieuwetuin

Wat houdt teeltselectie in?

De selectie hangt af van tal van criteria, zoals uniformiteit of net veelvormigheid, een lange of een korte oogstperiode, de weerbaarheid van de plant,… Maar ook de behoeften en vragen vanuit de markt en de klant sturen de selectie.

Het vakmanschap van teeltselectie is immaterieel erfgoed. Dat levend houden, kan enkel door het steeds opnieuw te doen. Het gaat om telkens opnieuw uitzaaien en met het getrainde oog van de boer-vermeerderaar de planten voor het zaad te selecteren op de gewenste eigenschappen. Het is echt een stiel apart.

denieuwetuin

Waarom dit project?

Vandaag is teeltselectie bijna volledig in handen van grote bedrijven, maar dat leidt tot een sterke afname van de diversiteit. Daarom willen CAG en ‘t Grom dit vakmanschap documenteren, borgen en een duurzame toekomst geven. 

Om het vakmanschap in beeld te brengen, werken CAG, ’t Grom en Bokrijk | Vakmanschap & Erfgoed samen met een aantal boeren-vermeerderaars. Zij hebben elk een eigen focus: sommigen hebben een professioneel doelpubliek, terwijl anderen mikken op hobbytuinders en moestuiniers.

Door het vakmanschap van teeltselectie samen met, door en voor de erfgoedgemeenschap in beeld te brengen, zetten de organisaties in op meer erfgoedbewustzijn bij de telers én bij een breder geïnteresseerd publiek, zoals moestuiniers.

www.cagnet.be

Titel: Focus Vakmanschap: teeltselectie
Looptijd: 2021-2023
laura.danckaert@cagnet.be

Schrijf je in voor de nieuwsbrief