Enkel in de praktijk
Bokrijk | Vakmanschap & Erfgoed koos voor kuipen als een van de cases voor Focus Vakmanschap. ‘Kuipen’ is een term uit de bierwereld. Het is een vakmanschap dat je enkel in de praktijk kunt leren. Documentatie ervan is dus erg belangrijk.
De jonge kuiper Jordie leerde afgelopen jaar het vak van collega-kuiper Pol bij Rodenbach, op de werkvloer. Pol deed zijn job 40 jaar lang met plezier: duigen perfect plaatsen, biezen aandrukken tussen de duigen, de ringen rond de foeder drijven, enzovoort. “Reken een jaar voor je jezelf echt kuiper kunt noemen”, lacht Pol.
Bij brouwerij Rodenbach controleren ze dagelijks de staande foeders, ook tijdens het weekend. Herstellingen zijn vaak moeilijker dan een nieuwe foeder maken. Daarin schuilt het vakmanschap.
Eigen kuipers en 294 foeders
Brouwerij Rodenbach heeft eigen kuipers en daar zijn ze trots op. De brouwerij hecht er veel belang aan dat de herstellingen in huis gebeuren en dat het vakmanschap de aandacht krijgt die het verdient.
De 294 foeders zijn het hart, de ziel en de geest van Rodenbach. Een foeder is trouwens een bastwaardwoord voor het Franse ‘foudre’, een groot houten vat.
Wist-je-datje
Bij brouwerij Boon in Lembeek gebruiken ze ook foeders. Dat zijn liggende foeders. In 2020 ging Bokrijk | Vakmanschap & Erfgoed langs bij Marleen Bonami, Frederik De Smul en Frank Boon op de site van Brouwerij Boon.
De vaklui van Bokrijk volgden er ook een opleiding kuipen.