Skip to main content
BOKRIJK scheepsmast Blankenbergen_LD_17570.JPG

Maritiem erfgoed

Vakmanschap: ook voor de maritieme erfgoedgemeenschap onmisbaar

Het is van groot belang dat de kennis en kunde die gisteren ontstond en vandaag doorleeft, wordt doorgegeven aan toekomstige generaties. Dat noemen we 'borgen', een uitdaging voor zowel vakmensen als voor professionele erfgoedorganisaties die de erfgoedgemeenschappen ondersteunen.

20220203_AV_De Scute (c) Martin Corlazzoli (68).jpg

Aanpak

ETWIE nam een van de tien vakmanschappen voor zijn rekening, namelijk dat van het watergebonden erfgoed. Het maritieme vakmanschap werd vastgelegd bij De Scute in Blankenberge. De vrijwilligers van deze vereniging willen kennis en vaardigheden van de traditionele scheepsbouw nieuw leven inblazen door verloren gegane scheepstypes van de vissersgemeenschappen te restaureren en, als het kan, opnieuw te laten varen.

BOKRIJK scheepsmast Blankenbergen_LD_17528

Begin 2022 bouwde de Scute een nieuwe mast voor een van haar schuiten. Het hele proces werd gefilmd en gedocumenteerd.

 

BOKRIJK scheepsmast Blankenbergen_LD_17570.JPG

Resultaat

Tijdens de achtste ontmoetingsdag van ETWIE bij Stormkop op de Droogdokkensite in Antwerpen legde videast Alexander Kerkhof uit hoe hij aan de slag ging om de maritieme technieken te borgen in een videoverslag. 's Namiddags werden zijn beelden in avant-première getoond aan de deelnemers van de ontmoetingsdag. Ook tijdens de viering van de dertigste verjaardag van de Scute werd de film vertoond.

Meer info over het bouwen van een nieuwe scheepsmast

 

Titel: Focus Vakmanschap: maritiem erfgoed (2022)
Looptijd: 2022
Contactpersoon: lieselot@etwie.be

Schrijf je in voor de nieuwsbrief