Skip to main content
_DSC7850

Vlechtwerk

Vanuit de traditie naar innovatie

_DSC7674

Om het vakmanschap vlechtwerk in beeld te brengen, zat Focus Vakmanschap aan tafel met verschillende partners. Dilsen-Stokkem is dé gemeente bij uitstek die vlechtwerk ademt. Zo telde Stokkem aan het einde van de 19de eeuw evenveel korvers als alle andere Limburgse gemeenten samen. Er kwam een korversvereniging, een teen- en rietvlechtschool, enzovoort. Vanaf de jaren ’60 verdween de korver uit het dagelijkse leven in Stokkem. Toch wil Dilsen-Stokkem dit stukje verleden en identiteit naar de 21ste eeuw brengen, onder meer door bezoekerscentrum Visitor Center De Wissen. Samen met heel wat andere vakmensen en partners uit de vlechtwereld brengt Focus Vakmanschap een verhaal rond dit bijzondere vakmanschap, vanuit de functie ‘educatie’.

jeanny_vlecht

Jeanny vertelt

Jeanny Bouwen, zelf al meer dan 20 jaar vakvrouw, neemt in het filmtraject verschillende collega’s en hun kennis mee op pad. Dit deeltraject brengt, vertrekkende vanuit traditie, een hedendaagse en toekomstgerichte blik op vlechtwerk. Een verhaal met een focus op ecologie en het gebruik van lokale materialen.

De wilgenteelt, mandenmakerij, het fijnscheenwerk en innovatieve technieken nemen de kijker mee doorheen de verschillende mogelijkheden van vlechtwerk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief