Skip to main content
Uitkijk vlonder Duiventoren uit Ingelmunster

Blog

Métier Marche en demonstraties van vaklui tijdens het Vakmanschapsweekend

Dit was het Vakmanschapsweekend 2023

Op 6 en 7 mei 2023 ontving de Campus van het Vakmanschap maar liefst 750 geïnteresseerde bezoekers in het Kasteel van Bokrijk. De Campus werd overspoeld met geïnspireerde gezichten, geanimeerde gesprekken en enthousiaste deelnemers.

Iedereen met een hart voor vakmanschap was welkom voor een unieke inkijk in het kasteel. Het opendeurweekend stond in het teken van vakmanschap, haar rol in heden, verleden en toekomst. Het hele weekend lang viel er van alles te beleven: demonstraties van verschillende vaklui zoals, een ‘Métier Marché’ waar je vakmensen aan het werk zag en hun producten kon kopen, met dank aan Lieve Sleurs, Houtentiek, Peckr. Design, Lore Vlecht, Ekkibo, Liane Castermans, Rombachs glas, Marc Reymen, Esmé Hofman, Ivaneau, 10 Spotting, Jeanny en Jef Bouwens. We strikten Nederlands designer Rein Reitsma van de ‘Basketclub’ voor een lezing op zaterdag- en zondagochtend. Tijdens de namiddag begeleidde hij workshops voor 30 geïnteresseerden die zelf de handen uit de mouwen staken.

Op de bovenverdieping stonden onze partners centraal. Syntra vulde onze ateliers in met de opleidingen juweelontwerper en restauratievakman. In de koffiekamer werden exclusief de eerste montages van het project Focus Vakmanschap getoond. Focus Vakmanschap is een meerjarig project dat Vakmanschap & Erfgoed samen realiseert met het partnernetwerk. Het heeft als doel het ontwikkelen van een methodologie om vakmanschappen audiovisueel te documenteren, delen en activeren.

Op zaterdag en zondag kregen we Pallieter, een van de Lierse reuzen, op bezoek. Met zijn 3,75 meter hoog, 1,20 meter breed en 60 kg zwaar kon hij de aandacht van de bezoeker al van ver trekken. Samen met de pijnders, die Pallieter dragen, ontdekte hij het kasteeldomein en verwelkomde alle nieuwsgierigen. Leuk weetje: enkele dagen na het bezoek aan de Campus van het Vakmanschap kregen de Lierse Pijnders overigens de Cultuurprijs in Lier.

De foodtrucks van Sappig en Gezondigd kleedde het binnenplein aan en zorgde voor wat lekkers.

Voor de  werking van de Campus van het Vakmanschap is het netwerk van vakmensen, ontwerpers en ondernemers één van de belangrijkste troeven. Aan de hand van deze gevarieerde programmatie en vakmensen, konden we de vakmanschapswerking in heel zijn glorie presenteren aan een breed publiek.

In 2021 werd de kasteelsite in Bokrijk omgedoopt tot de Campus van het Vakmanschap. Vandaag is het een plek geworden van ontmoeting en inspiratie voor makers, ontwerpers en het brede publiek. Met een uitgebreide kalender van meer dan 50 activiteiten per jaar verwelkomen we gepassioneerde mensen om van elkaar te leren, nieuwe ideeën op te doen, de handen uit de mouwen te steken en gelijkgestemde zielen te ontmoeten.

Verkleedkoffer interieur

Hoe kwam de nieuwe verkleedkoffer tot stand?

Je verkleden als jongen of meisje uit 1900? Dat kan, in de nieuwe verkleedkoffer in de Spijker uit Diepenbeek. Hul jezelf in het verleden en word deel van de Living History taferelen. Leuke foto's gegarandeerd!

Bokrijk Festival - familie Simoni

Bokrijk Festival door de ogen van familie Simoni

Huisband The Conservators prijkt opnieuw op de affiche van het Bokrijk Festival. In die band herkennen we Marco en Vittorio, twee leden van de bijzonder veelzijdige Hasseltse familie Simoni. We voelden hen samen met broer/zoon Matteo aan de tand over hun ervaringen met muziek en hun passage op het Bokrijk Festival vorig jaar.

Inspiratiesessie Alexander Marinus

Inspiratiesessie - Hey Jute, met Alexander Marinus

Op dinsdag 14 maart bracht multidisciplinair ontwerper Alexander Marinus een bezoek aan de Campus van het Vakmanschap te Bokrijk. Tijdens zijn uiteenzetting sprak hij over de verschillende projecten waar hij aan werkt, zijn samenwerkingen en hoe hij tegenwoordig te werk gaat. Na de lezing bracht Alexander nog tweemaal een bezoek aan de Campus voor zijn Tips van de Meester.  

Kontour van PinkOliv

Online Passe-Partout - Ambacht en innovatie met PinkOliv

Op donderdag 9 maart vond de online lezing plaats, gegeven door het designbureau PinkOliv. De personen achter het bureau, Stefan en Annelies gaven ons een inkijk in hun werking. Met hun merk Kontour vertrekken ze vanuit gebruikte en afgedankte fietszadels om een nieuw product te creëren. Dankzij de integratie van digitale processen blijft het voor de klant mogelijk om betaalbare en unieke producten te kopen.  

Schrijf je in voor de nieuwsbrief