Skip to main content
Escape Room Vakmanschap & Ondernemerschap

Vakmanschapskalender

Ons vakmanschapsteam heeft alle activiteiten in deze kalender zorgvuldig samengesteld. Ze zijn in de eerste plaats gericht op vakmensen. Inschrijven is verplicht en kan via Eventbrite. De activiteiten vinden steeds plaats in het Kasteel van Bokrijk, tenzij anders vermeld. Activiteiten met een (*) zijn betalend. Al onze activiteiten vinden plaats onder voorbehoud van voldoende inschrijvingen.

De Campus van het Vakmanschap is de thuisbasis van de vakmanschapswerking in Bokrijk. De plek is een open huis voor iedereen die vakmanschap een warm hart toedraagt. Hier brengen we vakmensen, partnerorganisaties en ondernemers over sectoren heen samen in verschillende activiteiten.  

VAKlab is het expertise- en dienstencentrum van Bokrijk rond vakmanschap en ondernemerschap. We begeleiden makers, studenten, starters en ondernemers in het realiseren van hun dromen en ambities. Samen met onze partners versterken en ontwikkelen we hedendaags vakmanschap als een meerwaarde voor de economie en andere sectoren.  

Daarnaast draagt Bokrijk ook een landelijke dienstverlenende rol: ‘Vakmanschap en Erfgoed’ is een landelijk platform voor historisch en hedendaags vakmanschap dat in Vlaanderen is gesitueerd. Bokrijk bouwt voort op de bestaande expertise van het Openluchtmuseum. Bovendien ontving deze werking extra middelen om samen met enkele Vlaamse partners een project rond het inventariseren van vakmanschap vorm te geven.

Wil je op de hoogte blijven over bijkomende activiteiten of wijzigingen in de huidige activiteiten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Bekijk de digitale kalender hier.

Eerstvolgende activiteiten:

bier brouwen

Brouwdag in het Openluchtmuseum (17/09)

Vrijdag 17 september van 10 u. tot 18 u.

Gedurende de hele dag kan je op de voet volgen hoe de plaatselijke brouwer van Openluchtmuseum Bokrijk een historisch bierrecept hedendaags interpreteert met gebruik van originele materialen in originele ketels. Daarnaast krijg je tijdens de Brouwdag ook uitzonderlijk de kans om het Bokrijks bier Wildeman te proeven dat geproduceerd wordt door brouwer Frank Boon.

Houtsnijwerk

Open Monumentendag (10/09)

Tijdens Open Monumentendag werp je een exclusieve blik achter de schermen van de restauraties van onze historische gebouwen en maak je kennis met Bokrijks vakmanschap dat al sinds de opening van het Openluchtmuseum in 1958 wordt doorgegeven. Daarnaast is het ook dé perfecte gelegenheid om het erfgoed uit je eigen streek te (her)ontdekken.

bruegel bier

Dag van het Eetbare Landschap: Brouwdag in het Openluchtmuseum (17/09)

Zondag 17 september van 10.00u tot 18.00u

Tijdens de Dag van het Eetbare Landschap maak je in het Openluchtmuseum kennis met alles wat eet- en drinkbaar is in de natuur. Gedurende de hele dag kan je in museumbrouwerij het Paenhuys op de voet volgen hoe de plaatselijke brouwer van Openluchtmuseum Bokrijk een historisch bierrecept hedendaags interpreteert met gebruik van historische ingrediënten in originele ketels. Daarnaast krijg je tijdens de Brouwdag ook uitzonderlijk de kans om het Bokrijkse bier Wildeman te proeven dat geproduceerd wordt door brouwer Frank Boon

mme zsazsa

Dag van het Eetbare Landschap: Atelier+ Fermenteren* (17/09)

Zondag 17 september van 10.30u tot 12.20u | van 13.00u tot 15.00u | van 15.30u tot 17.30u

Wist je dat de goede bacteriën in gefermenteerde groenten je spijsverteringsstelsel gezond houden? Tijdens de Dag van het Eetbare Landschap leer je alles over zelf groenten fermenteren tijdens een Atelier+ onder leiding van Kim Leysen die je misschien ook kent als Mme Zsazsa. Je krijgt een pot gefermenteerde kool mee naar huis, die je zelf gemaakt hebt tijdens de 2 uur durende workshop. Voorkennis is niet nodig. In je deelnameprijs zit toegang tot het museum inbegrepen.

verlichting

Campus Kick-off (04/10)

Woensdag 4 oktober van 13.00u tot 17.00u

Op 4 oktober trappen we het nieuwe kalenderjaar van onze Vakmanschapswerking af. We stellen er met veel trots de activiteiten voor het komende werkjaar, onze werking, onze partners en onze community voor. Wil je zelf starten als vakman of -vrouw? Ben je dat al, maar nog op zoek naar verdere expertise en inspiratie? Of ben je voor je bedrijf op zoek naar de juiste vakmensen? Dan is de Campus Kick-off iets voor jou. Laat je inspireren door de verhalen van verschillende vakmensen en ondernemers. (Her)ontmoet je collega-vakmensen, wissel kennis uit en start inspirerende samenwerkingen. Maak kennis met tal van partners zoals UNIZO Limburg, SYNTRA-PXL, Starterslabo, Flanders DC, Design Regio Kortrijk en VDAB waar je terechtkan met al je vragen over ondernemerschap.

WONDER Creativity Festival Kortrijk 2022

Expo BKRK-award @ WONDER Kortrijk (19/10 - 05/11)

WONDER is het Kortrijkse creatieve stadsfestival waar je je blik op de toekomst verruimt met producten en concepten van een nieuwe generatie die zijn tanden zet in de maatschappelijke uitdagingen van morgen. Net zoals tijdens de vorige editie krijgen ook dit jaar onze VAKlab-talenten een plaatsje op het WONDER-festival in Kortrijk. We stellen er met veel trots de drie finalisten van onze BKRK-award #Vlechttechniek voor.

WONDER Creativity Festival Kortrijk 2022

Bezoek aan WONDER Creativity Festival in Kortrijk* (19/10 - 20/10)

Donderdag 19 oktober en vrijdag 20 oktober

Op 19 en 20 oktober 2023 nemen we je mee naar Kortrijk voor een bezoek aan het creatieve stadsfestival WONDER. We vertrekken samen op donderdagochtend en maken een eerste stop in Kortrijk Xpo voor de gloednieuwe designbeurs Design Nation. Die avond worden we in de Budafabriek verwacht voor de opening van WONDER. Op vrijdag trekken we de stad in, langs de verschillende deelnemende locaties aan het stadsfestival met speciale aandacht voor het museum van vlas en textiel Texture waar onze eigen BKRK-award finalisten geëxposeerd worden. VAKlab voorziet de reis van en naar Kortrijk en zorgt voor een boeiend programma.

Zorgkopjes van Studio Karen Wuytens & Studio Pieter Stockmans

Uitreiking BKRK-award #VLECHTTECHNIEK en Lancering nieuwe BKRK-award (24/10)

Dinsdag 24 oktober

De BKRK-award heeft als doel creatieve talenten en vakmensen uit te dagen, te ondersteunen en te begeleiden in hun weg richting ondernemerschap. Met de BKRKaward zijn Bokrijk en VAKlab op zoek naar de innovatieve ondernemende vakmens van morgen, die openstaat voor vernieuwing en relevantie in de toekomst. Dit jaar is het thema vlechttechnieken. Op 24 oktober komen we eindelijk te weten wie deze achtste BKRK-award in de wacht sleept. We maken die avond ook meteen het thema voor de negende editie bekend dat zal volgen op o.a. de thema’s smaak, glas, textiel, brood en keramiek.

nauwau

Talk – Tastbaar maken van rouw en verdriet in ontwerp (25/10)

Woensdag 25 oktober van 18.30u tot 21.30u 

Emotie, beleving en rituelen zijn vaak het startpunt voor ontwerpen. Objecten geven vorm en houvast aan belangrijke levensgebeurtenissen zoals geboorte en liefde maar ook aan verlies. Creatievelingen Veronique Sneyaert, Karen Wuytens en Rayah Wauters vertrokken alle drie vanuit een verliesverhaal en het tastbaar maken van herinneringen en emoties in objecten om tot hun product te komen. Ze geven een inkijk in het proces en de verhalen achter hun producten. Je bent vanaf 18.30 u. welkom. Om 19.00 u. start de talk, die wordt gevolgd door een Q&A en drankje achteraf.

Lex Pott 1

Talk – Ontwerpen volgens Lex Pott (07/11)

Dinsdag 7 november van 18.30u tot 21.30u

Designer Lex Pott (NL) is alumnus aan de Design Academy Eindhoven en runt een ontwerpstudio in Rotterdam. Hij werkt met oermaterialen hout, steen en metaal, die hij na grondige analyse en materiaalonderzoek terug herleidt tot de essentie, met als resultaat een unieke vormentaal. Hij werd bekroond met verschillende awards en staat bekend om, onder andere, zijn Pillar Candles voor HAY, True Colour -vazen voor &Tradition, Spring Scissors voor Nomess en zijn eigen Twist Candles. Hij wordt dan ook terecht gezien als een van de grote opkomende Nederlandse ontwerpers uit deze tijd. Tijdens deze talk inspireert Lex met zijn werk en zijn visie op design, vakmanschap en ondernemerschap. Wees welkom vanaf 18.30 u. De Talk start om 19.00 u. en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.

flanders dc

Talk – Bepaal de juiste prijs voor je werk met Flanders DC (09/11)

Donderdag 9 november van 18.30 tot 21.30u

Vraag jij voldoende voor je werk? Een eenvoudige vraag, lijkt het, maar het antwoord is niet zo simpel. Ondernemers in de creatieve sector worstelen vaak met hun prijszetting. ‘De juiste prijs’ hangt immers af van heel wat verschillende factoren. Tijdens deze sessie geeft Flanders DC inzicht in verschillende verdienmodellen en leren we je drie manieren kennen om je prijs te bepalen. Wees welkom vanaf 18.30 u. De Talk start om 19.00 u. en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.

gereedschap smid

Talk - BKRK-award (online) (14/11)

Dinsdag 14 november van 12.00u tot 13.00u 

Op 24 oktober lanceerden we het thema van de nieuwe BKRK-award. Interesse om deel te nemen? Vragen over het nieuwe thema van de BKRK-award? Een onduidelijkheid in het reglement of het proces? We overlopen het traject graag samen met jou en beantwoorden al je vragen tijdens een online sessie op 14 november.

nauwau 2

Talk – De boom als leidraad voor ontwerp met Nauwau (21/11)

Dinsdag 21 november van 18.30u tot 21.30u

Rayah Wauters (BE) richtte Nauwau op in 2013 samen met haar man en boomverzorger Niels Arnauts. Hun doel was om zoveel mogelijk lokaal en verantwoord gekapte bomen te recupereren als grondstof. Belgische bomen die niet meer waardevol zijn voor het landschap waarin ze zijn geworteld, krijgen een nieuwe kans als bouwsteen in het atelier. Rayah vertelt het verhaal van Nauwau, waar ze voor staat en de ups-and-downs in het proces. Wees welkom vanaf 18.30 u. De Talk start om 19.00 u. en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.

nauwau3

Tips van de meester – Houtdraaien met Nauwau* (23/11)

Donderdag 23 november van 9.00u. tot 12.00u. | van 13.00u. tot 16.00u.

Na de talk van 21 november ga je samen met Rayah Wauters van Nauwau over tot actie. In een workshop van drie uur draai je in een kleine groep zelf een schaal uit lokaal geoogst hout uit Bokrijk waaruit je zelf je favoriete stuk kiest. Rayah helpt je je eigen creatieve identiteit aanscherpen met simpele technieken en wordt daarin geflankeerd door een van onze Bokrijkse houtvakmannen. Het resultaat is een afgewerkte schaal die je eigenhandig hebt gedraaid, bijgeschaafd, geschuurd en geolied, volledig naar eigen smaak, enkel beperkt door de afmetingen van het hout. We plannen twee workshops voor telkens vier personen. Voorkennis is niet vereist, al is het wel nuttig om de inspirerende lezing op 21 november mee te pikken.

scheepsmast

Slotcongres Focus Vakmanschap (25/11)

Zaterdag 25 november van 10.00u tot 16.00u 

Geïnteresseerd in vakmanschap en hoe je dat kan documenteren? Focus Vakmanschap is een meerjarig project dat focust op het borgen van immaterieel erfgoed, en meer bepaald dat van vakmanschap in al zijn diversiteit. Daarbij vertrekken we van een basismethodologie om vakmanschappen audiovisueel te documenteren. We namen samen met een netwerk van partners tien vakmanschappen onder de loep om ze te documenteren, activeren en te delen: maritiem erfgoed (ETWIE), teeltselectie (CAG), reuzenerfgoed (Histories), kloosterambachten (PARCUM), draailierbouw (CEMPER), lemen en vitsen, vlechtwerk, Japanse houtsnede, kuipen en rietdekken (Bokrijk | Vakmanschap & Erfgoed). Tijdens het slotmoment op 25 november lanceren we de methodologie via een handige online toolbox, boeiende gesprekken en hands-on tips & cases.

Talk - ontwerpen met Kiki en Joost

Talk – Ontwerpen met Kiki en Joost (30/11)

Donderdag 30 november van 18.30u tot 21.30u

De toonaangevende ontwerpers Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk (NL) runnen ieder hun eigen designstudio in hetzelfde gebouw in Eindhoven waar ze handgemaakte unieke stukken bedenken. Een gedeelde studio die toch ruimte laat voor ieders eigen werk en praktijk voor onder andere Hermès, Google, Häagen-Dazs, Serax en MOOOI. Experiment met materiaal, vorm en functie staan centraal in hun praktijk. Hoe ‘Kiki en Joost’ ambacht en vakmanschap verenigen in hun studio, hoe het alledaagse lyrisch wordt, hoe ruwheid en zachtheid hand in hand gaan en veel meer vertelt het duo je tijdens een Talk. Wees welkom vanaf 18.30u. De Talk start om 19.00 u. en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.

zaal

Talk – Financiering en subsidies door Vlaio (05/12)

Dinsdag 5 december van 18.30u tot 21.30u

Vaak heeft een ondernemer in de start- of uitbreidingsfase behoefte aan extra financiële middelen. Omwille van investeringen, een snelle groei of een specifiek project. In deze sessie van Vlaio kom je te weten welke subsidies en financieringsmogelijkheden onze overheid biedt. Wees welkom vanaf 18.30u. De Talk start om 19.00 u. en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink. 

portret hanne

Talk – Intercultureel vakmanschap en ondernemerschap met QUE ONDA VOS (07/12)

Donderdag 7 december van 18.30u tot 21.30u

In 2013 trok modeontwerpster Hanne De Wyngaert naar Guatemala en startte er het designlabel QUE ONDA VOS op: handgeweven producten die samen met de inheemse bevolking geproduceerd worden met traditionele spin- en weeftechnieken en natuurlijke materialen en verftechnieken. Op de tiende verjaardag van QUE ONDA VOS vertelt Hanne ons graag over haar parcours, over interculturele samenwerkingen, over het behoud en het verduurzamen van ambachten en tradities en over de toekomst. Wees welkom vanaf 18.30u. De Talk start om 19.00 u. en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink. 

natural dye

Tips van de Meester – Natuurlijk wolverven met QUE ONDA VOS * (12/12 & 14/12)

Dinsdag 12 december van 13.00 tot 17.00u en donderdag 14 december van 13.00u tot 17.00u 

Designlabel QUE ONDA VOS staat voor traditionele weeftechnieken met natuurlijke materialen en verftechnieken. Hanne De Wyngaert, QUE ONDA VOSoprichtster en -ontwerpster, neemt je mee doorheen het proces en de ambacht van het wolverven met lokale, natuurlijke en plantaardige ingrediënten. Welke planten en materialen kan je gebruiken? Hoe maak je een verfbad? Hoe bereid je de wol voor? Hoe gaat het kleurproces in zijn werk en welke verfprocessen bestaan er? Laat je onderdompelen en ga naar huis met een regenboog aan samples geverfde wol en bijhorende recepten. Je hebt geen voorkennis nodig.

Henry Van de Velde Awards

Uitreiking Henry van de Velde Crafts by Bokrijk Award (23/01)

Dinsdag 23 januari 2024 

Bokrijk | VAKlab is met de Crafts by Bokrijk Award een trouwe partner bij de Henry van de Velde Awards. De prijs bekroont een zinvol product, object of project dat dankzij designgedreven vakmanschap naar een hoger niveau getild wordt in zijn productieproces, materiaalkeuze, vorm en/of afwerking. Iets dat grenzen verlegt, meerwaarde creëert in een brede maatschappelijke context, een object dat ontroert en dat je koestert, initieel niet bestemd is voor massaproductie en dat bijzonder is in zijn DNA. Wie volgt designbureau Whaleboat op dat met zijn Whaleboat O28 ambacht en innovatie weet te combineren in een vernuftige, onzinkbare roeiboot? Dat ontdek je samen met ons tijdens de uitreiking op 23 januari.

vlechttechniek campagnebeeld

Talk – Drie finalisten van de BKRK-award #VLECHTTECHNIEK (25/01)

Donderdag 25 januari 2024 van 18.30u tot 21.30u 

In de aanloop naar de indiening van de negende BKRK-award op 1 april inspireren we je graag door het traject van de drie finalisten van de BKRK-award #VLECHTTECHNIEK. Ze nemen je mee in het parcours dat ze hebben afgelegd. We hebben het onder meer over hun voorbije en jouw mogelijke deelname aan de BKRK-award, de meerwaarde en het traject van de wedstrijd. Wees welkom vanaf 18.30 u. De Talk start om 19.00 u. en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink. 

Talk- Houtentiek

Talk – Traditionele technieken in houtbewerking met Houtentiek (30/01)

Dinsdag 30 januari 2024 van 19.00u tot 21.00u

Leren houtbewerken begint bij het begin. Steven Gauwberg van Houtentiek schetst in deze initiatiesessie kort de geschiedenis van het meubel en de daarbij gebruikte technieken. Want de evolutie van het meubelmaken begrijpen, doet ook de eigenschappen van hout begrijpen. Hoe herken je de vezelrichting? Waarom leeft hout? Hoe stem je de juiste houtverbinding daarop af? Hoe schat je de mogelijke belasting van hout in? Welke houtbewerkingstechnieken bestaan er en wanneer en hoe gebruik je ze? Laat je onderdompelen in deze boeiende sessie met netwerkdrankje achteraf. Wees welkom vanaf 18.30 u. De Talk start om 19.00 u. en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink. 

houtentiek

Tips van de Meester - Werken met en onderhouden van handgereedschappen door Houtentiek* (06/02)

Dinsdag 6 februari 20024 van 13.00u tot 17.00u

Traditionele houtbewerking, dat is werken met gereedschap zoals beitels en schaven. Goed onderhouden materiaal werkt gemakkelijker, sneller en mooier. Maar hoe onderhoud je je materiaal nu het best? Steven Gauwberg van Houtentiek doet eerst kort de basis van het werken met handgereedschap uit de doeken om je daarna alles te vertellen over het onderhouden en slijpen van je materialen en de impact die het onderhoud op je materialen heeft. Je gaat naar huis met nuttige kennis en scherp geslepen gereedschap.

Roel Vandebeek

Talk – Van goed idee naar sterk product met Roel Vandebeek (20/02)

Dinsdag 20 februari 2024 van 18.30u tot 21.30u 

Roel Vandebeek is een Belgische productdesigner en kunstenaar die ook projectmatig samenwerkt met architecten. Vandebeek past zijn creativiteit toe op de meest uiteenlopende ontwerpen waarin hij interactie, dialoog en groei centraal zet. Een veelheid en diversiteit aan projecten zijn het resultaat van 25 jaar experimenteren en innoveren om zo tot de perfecte designmix te komen. De lijst aan designprijzen en -producten op zijn naam bewijzen dat kiezen absoluut niet gelijk staat aan verliezen. Tijdens deze talk vertelt Roel welke wegen hij aflegt van sterke ideeën tot sterke, tijdloze producten, hoe hij zijn praktijk en ondernemerschap zo compromisloos uitbouwde en welke struikelblokken en successen zijn parcours definiëren. Wees welkom vanaf 18.30 u. De Talk start om 19.00 u. en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.

Amandine David

Talk – Experimenteel en hybride ontwerpen volgens Amandine David (22/02)

Donderdag 22 februari 2024 van 18.30u tot 21.30u

Amandine David is een ontwerper en onderzoeker afgestudeerd in social design aan de Design Academy Eindhoven en is gevestigd in Brussel. In haar praktijk slaat Amandine de brug tussen digitale productie en traditionele ambachten zoals weven en mandvlechten. Ze doet onderzoek naar het verwerken van de traditionele materialen op nieuwe manieren, door te werken met hybride technieken zoals 3D-printing, lasercutting en CNC. Haar werk en onderzoek werden in 2023 bezegeld met de Henry van de Velde ‘Young Talent’ award. Wees welkom vanaf 18.30 u. De Talk start om 19.00 u. en wordt in het Engels gegeven. De keynote wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.

Amandine David 2

Tips van de Meester – Experimenteel en hybride ontwerpen met Amandine David* (27/02 + 29/02)

Dinsdag 27 februari 2024 van 09.00u tot 17.00u en donderdag 29 februari 2024 van 13.00u tot 17.00u

Tijdens deze 1,5 dagen durende workshop experimenteer je samen met ontwerper en onderzoeker Amandine David met verschillende hybride technieken in combinatie met traditionele ambachten en materialen. We nemen een eenvoudig meubelstuk zoals de kruk als uitgangspunt om technieken zoals weven en houtbewerking te verkennen en te combineren om zo tot functionele of abstracte structuren te komen. Ben jij ontwerper of vakman en ben je benieuwd naar hoe je met jouw kennis, creativiteit en zin voor experiment tot nieuwe technieken en manieren van werken kan komen? Dan is deze workshop voor jou. De workshop wordt in het Engels gegeven

studio job

Talk – Vakmanschap door de bril van Studio Job (05/03)

Dinsdag 5 maart 2024 van 18.30u tot 23.00u 

Studio Job werd in 1998 opgericht door Job Smeets in de geest van de renaissance, waarbij traditionele en moderne technieken werden gecombineerd om unieke objecten te produceren. Het werk dat Studio Job maakt is heraldisch en koninklijk, zelfs in de beeldtaal. Zo strak als het voltooide werk kan zijn, het is ook instinctief en bijna oer. In gesprek met Dieter Van Den Storm, designcurator, designjournalist en creatieve en communicatiedirector bij MAD Brussels, laat Job Smeets in zijn kaarten kijken en neemt hij je mee in zijn unieke visie en parcours. De Talk start om 19.00 u. en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.

inspiratiecafe 23

Inspiratiecafé i.s.m. UNIZO (14/03)

Donderdag 14 maart 2024 van 18.30 tot 21.30u

Voor het zesde jaar op rij slaan VAKlab en UNIZO de handen in elkaar voor het Inspiratiecafé. We laten starters, groeiers en gevestigde waarden aan het woord. Dit jaar thematiseren we het café rond vakmensen en ondernemers die werken rond hout: - Stef Roets, interieurbouwer en houttechnoloog - Stephan Cardinaels van Tonewood, meubelmakerij met affiniteit voor teruggewonnen hout - Frank Jans van Houtenplaten, verdeler van duurzaam hout en materialen met een verleden. De Talk start om 19.00 u. en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.

Pieter Vandekerkhof - Business modelling met Limburg Startup

Talk - Business modelling met Limburg Startup (19/03)

Dinsdag 19 maart 2024 van 18.30 u. tot 21.30 u.  

Goede ideeën zijn de kern van het ondernemerschap. Maar hoe vertaal je een goed idee in een winstgevende activiteit? Het Business Model Canvas biedt een helikopterview op je bedrijf en laat zien waar er nieuwe opportuniteiten liggen, hoe je nieuwe ideeën in je bedrijfsmodel integreert en geeft je focus op de belangrijke zaken. In de hands-on workshop met Professor in de economie Pieter Vandekerkhof analyseer je je bestaand businessmodel, stuur je het bij of transformeer je het volledig. Het Business Model Canvas kan je blijven gebruiken om betere strategische beslissingen te nemen, nieuwe ideeën snel een kans te geven in je bedrijf en krachtiger te communiceren.  

petit pourri

Talk – De stap van B2C naar B2B met Petit Pourri (21/03)

Donderdag 21 maart 2024 van 18.30u tot 21.30u

Sanne Lambermon van Petit Pourri, haar Belgisch designlabel, ontwerpt geborduurde strijkpatches die elk een verhaal uitdragen. Petit Pourri begon als een kleinschalig passieproject en verkoopplatform voor particuliere klanten maar het kreeg al snel een B2B-poot met collabs waaronder JBC en de Londense Ando Store. Hoe zet je de stap van B2C naar B2B, wat heb je nodig en waar liggen de uitdagingen en de kansen? Sanne deelt haar visie, handvaten en verhaal in een leerrijke sessie. Welkom vanaf 18.30u De keynote start om 19.00u en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink

Frits Jeuris

Talk – Groeien in creatief ondernemerschap met Frits Jeuris (26/03)

Dinsdag 26 maart 2024 van 18.30u tot 21.30u

Je hebt denkers en je hebt doeners. Belgische kunstenaar, maker en ontwerper Frits Jeuris behoort duidelijk tot beide categorieën. Zijn kennis van techniek en materialen is gebaseerd op ervaring. Hoe Frits die kennis en ervaring opdeed, welke weg hij aflegde en nog plant af te leggen vertelt hij je in een boeiende talk waarin hij je meeneemt in zijn razendsnelle creatieve brein. Welkom vanaf 18.30u De keynote start om 19.00u en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.

Kasteel van Bokrijk

VAKlab co-working day* (28/03)

Donderdag 28 maart van 08.30u tot 16.30u

VAKlab lanceert de allereerste driedelige reeks co-working days. Tijdens een co-working day nodigen we je uit om een hele dag te komen werken op een verrassende plek in Bokrijk. Starten doen we met een kennismakingsontbijt. Voor- en namiddag is het business as usual en werk je je to-dolijst af in het gezelschap van een beperkte groep gelijkgestemden. ’s Middags zorgt VAKlab voor een interessante ondernemerssessie en gezonde lunch. De inspirerende omgeving vormt het grootste pluspunt. We streven naar een mooie mix van vaklui, ondernemers en ontwerpers en vragen daarom om je vooraf kandidaat te stellen. Het aantal plaatsen is beperkt. Tot dan!

Bokrijk

Opening Openluchtmuseum (30/03)

Zaterdag 30 maart 2024 

Vandaag gaat het nieuwe Bokrijkseizoen van start! In het Openluchtmuseum staat vakmanschap van vandaag, gisteren en morgen centraal. Verdiep je in het verhaal van brood, bier en textiel, bekijk vakmensen aan het werk of ga zelf creatief aan de slag in een van de atelierschuren.

BKRK-award jury

Deadline indiendatum kandidatuur BKRK-award 2024

Maandag 1 april 2024 

Noteer 1 april alvast met stip in je agenda. Tot dan kan je immers een dossier indienen om deel te nemen aan het BKRK-awardtraject dat VAKlab voor je uitstippelde. Behoor jij tot de tien geselecteerden? Dan ontvang je niet alleen praktisch toepasbare tips van een vakkundig samengestelde jury en tal van experten. Je breidt ook je netwerk uit en surft mee in de communicatieflow. Deelnemen is dus altijd winnen. Succes!

Nauwau - Timbr

Talk – Timbr, de Tinder van de houtsector (18/04)

Donderdag 18 april 2024 van 18.30u tot 21.30u

Meet Timbr. Het platform, bedacht door houtdesignatelier Nauwau, is de Tinder van de houtsector, want het koppelt aanbieders van massief hout met zij die ernaar op zoek zijn. Professionals en particulieren actief in de hout- en groensector kunnen via een applicatie op een gemakkelijke en doeltreffende manier hun reststromen verkopen aan ontwerpers, schrijnwerkers, kunstenaars of de handige DIY’er. Kom ontdekken wat Timbr precies is en hoe het informeert en inspireert vanuit liefde voor het hout. Welkom vanaf 18.30u De keynote start om 19.00u en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.

draad

VAKlab co-working day* (25/04)

Donderdag 25 april 2024 van 08.30u tot 16.30u 

VAKlab lanceert de allereerste driedelige reeks co-working days. Tijdens een co-working day nodigen we je uit om een hele dag te komen werken op een verrassende plek in Bokrijk. Starten doen we met een kennismakingsontbijt. Voor- en namiddag is het business as usual en werk je je to-dolijst af in het gezelschap van een beperkte groep gelijkgestemden. ’s Middags zorgt VAKlab voor een interessante ondernemerssessie en gezonde lunch. De inspirerende omgeving vormt het grootste pluspunt. We streven naar een mooie mix van vaklui, ondernemers en ontwerpers en vragen daarom om je vooraf kandidaat te stellen. Het aantal plaatsen is beperkt. Tot dan!

unizo

Match Making Day (26/04)

Vrijdag 26 april 2024 van 10.00u tot 16.00u

Vakmanschap & Erfgoed is een landelijk platform voor historisch en hedendaags vakmanschap dat in Vlaanderen is gesitueerd. De vakmanschapswerking bouwt voort op de bestaande expertise van het Openluchtmuseum. Ook dit jaar organiseert Vakmanschap & Erfgoed opnieuw een inspiratie- en reflectiemoment waarop vakmensen, bedrijven, intermediaire organisaties en beleidsmakers met elkaar in gesprek gaan over vakmanschap en erfgoed. Neem deel aan dit interactieve programma en sluit af met boeiende gesprekken tijdens de netwerkreceptie. 

Vakmanschapsweekend 2023

Campus van het Vakmanschap - Opendeurdagen (27/04 + 28/04)

Zaterdag 27 april en zondag 28 april 2024

Het weekend van 27 en 28 april zetten we de deuren van onze Campus van het Vakmanschap open. Iedereen met een hart voor vakmanschap is welkom voor een unieke inkijk in het kasteel. Het opendeurweekend staat in het teken van vakmanschap, haar rol in het verleden, heden en toekomst. Het hele weekend lang valt er van alles te beleven; demonstraties van vaklui, een ‘Métier Marché’ waar je mensen aan het werk ziet en hun producten kan kopen of workshops waar je zelf de handen uit de mouwen kan steken. Save the date dus!

biobased creations

Talk – Oude technieken x Nieuwe materialen door Biobased Creations (07/05)

Dinsdag 7 mei 2024 van 18.30u tot 21.30u 

Biobased Creations is een creatieve studio die gespecialiseerd is in installaties, projecten en storytelling rond de transitie naar een duurzame en circulaire wereld. De studio informeert en inspireert zo ook over duurzaam bouwen. Duurzaam bouwen evolueert continu en beperkt zich niet enkel tot het bouwen zelf. Aan de hand van de omgeving waar het gebouw zich bevindt moeten regiogebonden technieken, materialen en middelen mee in overweging genomen worden. Met tal van voorbeelden is het Openluchtmuseum Bokrijk op dat vlak razend actueel. Biobased Creations geeft een inkijk hoe het aan de hand van vakmanschapsexpertise uit het verleden de wereld van morgen verandert. Welkom vanaf 18.30u De keynote start om 19.00u en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.

Philippe van Gelooven - historische bouwtechnieken

Talk – Architectuurtour historische bouwtechnieken met ARAT Architecten (16/05)

Donderdag 16 mei 2024 van 18.30u tot 21.30u 

Wie aan Bokrijk denkt, denkt aan de historische gebouwen in het museum. Die gebouwen zijn niet alleen stuk voor stuk architecturale erfgoedparels, ze herbergen ook schatten aan bouwtechnieken die in het kader van duurzaamheid steeds actueler worden. Trek samen met Sara Fraussen van ARAT Architecten, Bokrijks restauratiecoördinator Lies Haesebrouck en onze Bokrijkse bouwvaklui na de uren het museum in en laat je langs een resem aan historische bouwtechnieken gidsen om met een praktische demo te eindigen. Afspraak om 18.30u. aan de ingang van het museum waar we rond 21.30u. ook weer eindigen.

vladimir

Talk – Vladimir Ivaneanu en Soetkin Everaert: Japanse houtsnede (18/05)

Zaterdag 18 mei 2024 10.30u tot 12.30u 

Kunstenaar en vakman Vladimir Ivaneanu trok in 2007 naar Japan om het vakmanschap van het Japanse houtsnijden te leren. Soetkin Everaert volgt les bij Vladimir aan de Academie voor Beeldende Kunst in Gent. Vanuit hun gedeelde passie voor Japanse houtsnede werken ze samen in het kader van het Meester-Leerlingtraject dat zij begin 2023 opstartten. In april 2024 trekken Vladimir en Soetkin naar Japan om samen met Japanse meesters te bekijken hoe zij het vakmanschap inzetten. Die opgedane kennis brengen ze mee naar de Campus van het Vakmanschap om jou te inspireren tijdens een talk in de voormiddag en twee sessies ‘Tips van De Meester’.

drukken

Tips van de Meester – Vladimir Ivaneanu en Soetkin Everaert: Japanse houtsnede* (18/05 + 01/06)

Zaterdag 18 mei 2024 van 14.00u tot 17.00u en zaterdag 1 juni 2024 van 14.00u tot 17.00u 

Is houtsnede, illustreren en ontwerpen je ding en hou je van details en fijn handwerk? Dan is deze ‘Tips van De Meester’ voor jou. Japanse houtsnede is de minst toxische en waarschijnlijk de meest duurzame druktechniek onder de technieken. Het hele proces is watergedragen en kan thuis gemakkelijk worden beoefend. Vladimir en Soetkin leren je de kneepjes van het vak en begeleiden je in de verschillende fases van het maakproces: De inspiratiesessie op 18 mei in de voormiddag vormt een inleiding op de workshops. Deze sessie kun je los van de workshops volgen en is gratis

co-working

VAKlab co-working day* (30/05)

Donderdag 30 mei van 08.30u tot 16.30u

VAKlab lanceert de allereerste driedelige reeks co-working days. Tijdens een co-working day nodigen we je uit om een hele dag te komen werken op een verrassende plek in Bokrijk. Starten doen we met een kennismakingsontbijt. Voor- en namiddag is het business as usual en werk je je to-dolijst af in het gezelschap van een beperkte groep gelijkgestemden. ’s Middags zorgt VAKlab voor een interessante ondernemerssessie en gezonde lunch. De inspirerende omgeving vormt het grootste pluspunt. We streven naar een mooie mix van vaklui, ondernemers en ontwerpers en vragen daarom om je vooraf kandidaat te stellen. Het aantal plaatsen is beperkt. Tot dan!

Voorbije activiteiten:

28/05/2023: Uiterste indiendatum kandidatuur BKRK-Award

28/05/2023: Brouwdag in het Openluchtmuseum

25/05/2023: Passe-Partout - Ondernemerschap door Raf Vermeiren van De Cijferfabrik

06/05/2023 + 07/05/2023 Talk + workshop: Kleurrijke manden vlechten met Rein Reitsma

06/05/2023 + 07/05/2023 Campus van het Vakmanschap - opendeurdagen

27/04/2023 Informatiesessie Meester-Leerlingtraject: Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap

26/04/2023 + 03/05/2023 Tips van de meester: De kracht van design bij juweelontwerp

25/04/2023 Intiensessie - Gesprek met winnaar BKRK-award #SMAAK - Studio Karen Wuytens

18/04/2023 Inspiratiesessie: De kracht van design bij juweelontwerp 

30/03/2023 Passe-Partout - De transculturele toekomst, door Sep Verboom

23/03/2023 + 20/04/2023 Tips van de meester: Esmé Hofman, vlechtwerkvormgever

21/03/2023 + 28/03/2023 Tips van de meester: Hey Jute, met Alexander Marinus

16/03/2023 Inspiratiecafé ism Unizo 

14/03/2023 Inspiratiesessie: Hey Jute, met Alexander Marinus 

09/03/2023 Online Passe-Partout - Ambacht en innovatie met PinkOliv

07/03/2023 Inspiratiesessie - Esmé Hofman over vlechttechnieken 

28/02/2022 Intiensessie BKRK-award #Vlechttechniek 

07/02/2023 Uitreiking Henry van de Velde Crafts by Bokrijk Award 

23/01/2023 Lancering van de nieuwe BKRK-award 

15/12/2022 Passe-Partout - Het belang van een portfolio met Flanders DC 

29/11/2022 Passe-Partout - Soft skills in ondernemerschap, door prof. Pieter Vandekerkhof en Marc Beenders 

22/11/2022 Tips van de meester - Hoe kunnen we ons verhouden tot de natuur? En hoe kunnen we de natuur meenemen in ons ondernemen? met Natalie Schrauwen 

17/11/2022 Tips van de meester - Hoe kunnen we ons verhouden tot de natuur? En hoe kunnen we de natuur meenemen in ons ondernemen? met Natalie Schrauwen 

10/11/2022 Inspiratiesessie - Hoe kunnen we ons verhouden tot de natuur? En hoe kunnen we de natuur meenemen in ons ondernemen? met Natalie Schrauwen 

25/10/2022 Passe-Partout - Tim Vranken over het belang van vakmanschap binnen zijn onderneming 

19/10/2022 Jobinspiratiebeurs Vakmanschap Werkt 

08/09/2022 Uitreiking van de BKRK-award #SMAAK 

12/05/2022 Passe-Partout met Yves Dupont 

29/03/2022 Atelierbezoek Mastermeubel i.s.m. VOMO 

24/03/2022 Tips van de meester - Nieuwe materialen met Tim Duerinck 

17/03/2022 Inspiratiecafé i.s.m. Unizo 

17/03/2022 Tips van de meester - Nieuwe materialen met Tim Duerinck 

10/03/2022 Tips van de meester - Nieuwe materialen met Tim Duerinck 

24/02/2022 Intiensessie KUYCKXMEERS 

08/02/2022 Lancering zevende BKRK-award 

08/02/2022 Uitreiking Henry van de Velde Crafts by Bokrijk Award 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief