Skip to main content
Escape Room Vakmanschap & Ondernemerschap

Vakmanschapskalender

Ons vakmanschapsteam heeft alle activiteiten in deze kalender zorgvuldig samengesteld. Ze zijn in de eerste plaats gericht op vakmensen. Inschrijven is verplicht en kan via Eventbrite. De activiteiten vinden steeds plaats in het Kasteel van Bokrijk, tenzij anders vermeld. Activiteiten met een (*) zijn betalend. Al onze activiteiten vinden plaats onder voorbehoud van voldoende inschrijvingen.

De Campus van het Vakmanschap is de thuisbasis van de vakmanschapswerking in Bokrijk. De plek is een open huis voor iedereen die vakmanschap een warm hart toedraagt. Hier brengen we vakmensen, partnerorganisaties en ondernemers over sectoren heen samen in verschillende activiteiten.  

VAKlab is het expertise- en dienstencentrum van Bokrijk rond vakmanschap en ondernemerschap. We begeleiden makers, studenten, starters en ondernemers in het realiseren van hun dromen en ambities. Samen met onze partners versterken en ontwikkelen we hedendaags vakmanschap als een meerwaarde voor de economie en andere sectoren.  

Daarnaast draagt Bokrijk ook een landelijke dienstverlenende rol: ‘Vakmanschap en Erfgoed’ is een landelijk platform voor historisch en hedendaags vakmanschap dat in Vlaanderen is gesitueerd. Bokrijk bouwt voort op de bestaande expertise van het Openluchtmuseum. Bovendien ontving deze werking extra middelen om samen met enkele Vlaamse partners een project rond het inventariseren van vakmanschap vorm te geven.

Wil je op de hoogte blijven over bijkomende activiteiten of wijzigingen in de huidige activiteiten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Bekijk de digitale kalender hier.

Eerstvolgende activiteiten:

VAKlab alexander marinus

Tips van de meester: Hey Jute, met Alexander Marinus (21/03+28/03)*

Dinsdag 21 en 28 maart van 13 u. tot 17 u. 

Tips van de meester speelt in op de liefde van een vakman/-vrouw voor materialen en technieken. Meesters brengen hun expertise rechtstreeks over: zowel theoretisch als heel praktisch.

Alexander neemt ons mee in de mogelijkheden van bastvezel zoals vlas en hennep. Met zijn prijswinnend ontwerp Hey Jute laat hij de voordelen van de ruwe vezel zien. Maar ook lokaal vinden we materialen terug met gelijkaardige kwaliteiten zoals vlas en hennep. Door samenwerkingen met kunstenaars en ambachtslieden worden verschillende toepassingen getest. Als de grondstof zoveel te bieden heeft, wordt het tijd dat meer mensen de waarde ervan inzien. Nu is het aan jullie om deze mogelijkheden te testen in kleine groep (max. 8 personen). De inspiratiesessie op 14 maart vormt een inleiding op de workshops. Deze sessie kun je los van de workshops volgen en is gratis.

Esmé hofman

Tips van de meester: Esmé Hofman, vlechtwerkvormgever (23/03+20/4)*

Donderdag 23 maart en donderdag 20 april van 13 u. tot 17 u.

Tips van de meester speelt in op de liefde van een vakman/-vrouw voor materialen en technieken. Meesters brengen hun expertise rechtstreeks over: zowel theoretisch als heel praktisch. Esmé Hofman dompelt je in beperkte groep (max. 8 personen) onder in hedendaagse vlechttechnieken.

Ben je een vormgever, een kunstenaar en/of een vakman/-vrouw in textiel, leder, … en heb je nog geen kennis van vlechttechnieken? Dan is dit het moment om het van deze meester te leren. Esmé Hofman laat je kennismaken met de drie hoofdvlechttechnieken en zorgt dat je volop kan experimenteren na deze eerste workshop. Tijdens de tweede sessie krijg je de kans om je vragen te stellen. Waar zat je vast? Welke materialen heb je nodig voor het effect dat je beoogt? Geef en krijg tips en tricks van elkaar en van de meester. De workshop richt zich tot ontwerpers, textielbewerkers, lederbewerkers, houtbewerkers, … kunstenaars. Iedereen die wil kennismaken met vlechttechnieken. De inspiratiesessie op 2 maart vormt een inleiding voor de workshops. Deze sessie kun je los van de workshops volgen en is gratis.

VAKlab Sep verboom

Passe-Partout – De transculturele toekomst, door Sep Verboom (30/03)

Donderdag 30 maart van 18.30 u. tot 21.30 u.

Een Passe-Partout is een inspiratiesessie rond ondernemerschap voor vakmensen. Het zet hen aan tot kritisch denken rond hun ondernemerschap en geeft een aantal ideeën en richtlijnen. Iedereen die het topic interessant vindt is welkom. Of je nu student, starter, kennispartner of een doorwinterde ondernemer bent, een Passe-Partout past voor iedere vakman/-vrouw. 

De Belgische creatieveling Sep Verboom is tegelijk ontwerper en sociaal ondernemer, minder begaan met de objectivering van het resultaat, meer met de context waarin het zich afspeelt. Via zijn Livable-platform brengt Verboom partners samen die net zo divers zijn als hun geografie: van de Peruaanse Amazone tot Indonesië, en van lokale overheden of commerciële bedrijven tot ngo’s. Daarnaast deelt hij deze inzichten in het vak 'Duurzaam Ontwerp' aan het K.A.S.K. te Gent. Sep komt vertellen over de diversiteit van Livable-projecten, waarbij hij terugblikt op tien jaar samenwerkingen, een positief perspectief brengt van een transculturele toekomst in de designwereld. Je bent van harte welkom vanaf 18.30 u. De keynote start om 19.00 u., duurt 1,5 u., en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.

zilveren ring

Atelier+ Zilversmeden (02/04)

Zondag 2 april 

Voor wie? Iedereen die interesse heeft in het vakmanschap zilversmeden. Tijdens een verdiepend Atelier+ in het Kasteel leer je onder begeleiding verfijnde vakwerktechnieken aan.

Tijdens dit 2-delige Atelier+ (op 2 verschillende data) maak je een zilveren ring volgens de verloren-was techniek. De 2de sessie gaat door op zondag 16 april van 13 u. tot 16.30 u. Op de eerste sessie krijg je uitleg over deze techniek en de mogelijkheden. Je start aan het ontwerpproces en de wasbewerking. Tussen de twee sessies in wordt jouw ontwerp professioneel gegoten in zilver. In de tweede sessie ga je aan de slag om je ring verder af te werken met zaag, vijl en schuurpapier. Je ontdekt het belang van afwerking voor de goudsmid en geeft een eigen persoonlijke finish aan de ring. Op het einde van de workshop ga je naar huis met jouw eigen gemaakt zilveren juweel.

TIP: Wens je een juweel te maken als cadeau voor een ander, vergeet dan zeker de ringmaat niet of breng een ring van deze persoon mee voor de juiste maat.

Als Bokrijkabonnee geniet je van 10% korting. Om van je korting gebruik te maken, moet je voor het selecteren van het aantal tickets, de promocode Bokrijk23 ingeven. Neem de dag van je deelname je abonnementskaartje mee.

VAklab huis pauwels

Inspiratiesessie: De kracht van design bij juweelontwerp (18/04)

Dinsdag 18 april van 18.30 u. tot 21.30 u.

Ben je een startend juweelontwerper of wil je starten als juweelontwerper en heb je nood aan wat tips? Dan krijg je zeker nieuwe inzichten tijdens deze Inspiratiesessie. Kitty Spaenjers en Audi Pauwels, het ontwerpersduo achter het Hasseltse Huis Pauwels Spaenjers en Galerie multiple, gaan dieper in op het belang van design thinking binnen hun bedrijf. De combinatie van ontwerp, techniek en ondernemen is voor hen de basis van een gezond atelier. Afsluiten doen we met een inspirerend netwerkmoment.

Iedereen die het topic interessant vindt is welkom. Of je nu student, starter, kennispartner of een doorwinterde ondernemer bent, een inspiratiesessie past voor iedere vakman/-vrouw. 

Deputé met winnaars smaak

Intiensessie: gesprek met winnaar van de BKRK award #SMAAK (25/04)

Dinsdag 25 april van 12 u. tot 13 u. - online

Op 23 januari lanceren we de achtste BKRK-award. We komen voor deze Intiensessie samen met de winnaars van de vorige BKRK-award #SMAAK: Studio Karen Wuytens en Studio Pieter Stockmans. Zij nemen ons mee in het parcours dat zij aflegden. We hebben het onder meer over hun en jouw mogelijke deelname aan de BKRK-award, de meerwaarde en het traject van de wedstrijd.

Voor wie?  Iedere ondernemende vakmens die wil deelnemen of nog twijfelt om deel te nemen aan de BKRK-award. De BKRK-award heeft als doel creatieve talenten en vakmensen uit te dagen, te ondersteunen en begeleiden in hun weg richting ondernemerschap. 

VAKlab juweelontwerp huis pauwels

Tips van de meester – De kracht van design bij juweelontwerp (26/4+03/5)*

Woensdag 26 april en 3 mei van 13 u. tot 16 u.

Tips van de meester speelt in op de liefde van een vakman/-vrouw voor materialen, technieken en ontwerpprocessen. Meesters brengen hun expertise rechtstreeks over: zowel theoretisch als heel praktisch. Eenieder die van juweelontwerp zijn (hoofd)beroep wilt maken en al basis noties (vijlen, zagen, afwerken, solderen) heeft van goudsmederij is welkom in de kleine workshop (max. 8 personen).

Kitty Spaenjers en Audi Pauwels begeleiden je in een workshop juweelontwerp, juweeltekenen en ontwerpanalyse. Hoe begin je? Hoe vermijd je andere ontwerpen te kopiëren? Eigenheid en originaliteit zijn belangrijk. Maak kennis met de basis van ontwerpanalyse. In een tweede sessie krijgt technische, ambachtelijke en economische tips en tricks. Als deelnemer heb je noties van tekenen nodig en ken je de basistechnieken (zagen, vijlen, boren, solderen). De inspiratiesessie op 18 april vormt een inleiding op de workshops. Deze sessie kun je los van de workshops volgen en is gratis.

Joke Indestege

Informatiesessie Meester-Leerling-traject: beurzen voor het doorgeven van vakmanschap (27/04)

Donderdag 27 april van 11.30 u. tot 13 u. 

Met de beurzen vakmanschap krijgen vaklui de kans om gedurende een langere periode — een paar maanden tot twee jaar — intensief samen te werken met een of meerdere leerlingen die bij hen in de leer gaan. Meester en leerling(en) vormen daarbij een partnerschap en krijgen samen een beurs, die hen toelaat om het tijdrovende proces van kennisoverdracht aan te gaan. Sophie Muyllaert van het departement Cultuur, Jeugd & Media komt deze call toelichten. Wij vroegen Joke Indestege, een weefster die eerder een dossier indiende naar haar tips en tricks. Je kan hun al je vragen over het traject stellen, wij zorgen voor de lunch.

Voor wie? Eenieder die een aanspraak wil maken op een beurs voor het doorgeven van vakmanschap. Vakmensen die één of meerdere leerlingen een aantal maanden (max. 2 jaar) in de leer neemt om hem en/of haar de knepen van het vak te leren.

inspiratiecafe

Match Making Day (05/05)

Vrijdag 5 mei van 13 u. tot 19 u.

Vakmanschap en Erfgoed’ is een landelijk platform voor historisch en hedendaags vakmanschap dat in Vlaanderen is gesitueerd. De vakmanschapswerking bouwt voort op de bestaande expertise van het Openluchtmuseum. Ook dit jaar organiseert ‘Vakmanschap &n Erfgoed’ opnieuw een inspiratie- en reflectiemoment waarop vakmensen, bedrijven, intermediaire organisaties en beleidsmakers  met elkaar in gesprek gaan over vakmanschap en erfgoed. Neem deel aan dit interactief programma en sluit af met boeiende gesprekken tijdens de netwerkreceptie.

Opening campus van het vakmanschap

Campus van het Vakmanschap - opendeurdag (06/05 + 07/05)

Zaterdag 6 en zondag 7 mei van 10 u. tot 17 u.

Het weekend van 6 en 7 mei zetten we de deuren van onze Campus van het Vakmanschap open. Iedereen die een hart voor vakmanschap heeft is welkom voor een unieke inkijk in de nieuwe Campus van het vakmanschap. Van 10 uur tot 17 uur zet Bokrijk de deuren van het Kasteel open en ontdek je een brede waaier aan vakmanschap: Bokrijk geeft je een inkijk in haar vakmanschapswerking, je ziet er demonstraties van verschillende vaklui, kan een paar korte getuigenissen volgen en we organiseren een "Métier Marché" waar je vakmensen aan het werk ziet en hun producten kunt kopen en een cateringpunt voor een snelle, ambachtelijke hap en een drankje. Je kunt ook zelf aan de slag gaan door je in te schrijven voor een workshop.

social media

Groepstraining - Social Media (23/05+30/05)*

Dinsdag 23 en 30 mei van 18.30 u. tot 21.30 u.

Hoe zet je Facebook en Instagram in om je producten onder de aandacht te brengen en in contact te komen met diverse communities? Hoe maak je een aantrekkelijk Instagramprofiel? Hoe vergroot je je bereik? Hoe adverteer je het best? Zijn Instagram en Facebook nog wat vreemd terrein voor jou? Leer de basics in deze groepstraining en ga meteen aan de slag. De training is bestemd voor ondernemende vakmensen die willen starten met social media.

BKRK Meet & Greet - portfolio

Passe-Partout – Ondernemerschap, door Raf Vermeiren van de CijferFabrik (25/05)

Donderdag 25 mei van 18.30 u. tot 21.30 u.

Een Passe-Partout is een inspiratiesessie rond ondernemerschap voor vakmensen. Het zet hen aan tot kritisch denken rond hun ondernemerschap en geeft een aantal ideeën en richtlijnen. Iedereen die het topic interessant vindt is welkom. Of je nu student, starter, kennispartner of een doorwinterde ondernemer bent, een Passe-Partout past voor iedere vakman/-vrouw. 

Hoe geraak ik aan geld dat nodig is om te ondernemen? Wat zijn de financiële aandachtspunten waar ik als ondernemende vakman/-vrouw rekening mee moet houden? Heb ik voldoende marge op mijn prijs? Heb ik een goed zicht op mijn vaste kosten? Deze en vele andere vragen komen aan bod in deze interactieve sessie. Voor wie? Iedereen die wil ondernemen binnen het vakmanschap. Je bent van harte welkom vanaf 18.30 u. De keynote start om 19.00 u., duurt 1,5 u., en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.

bier brouwen

Brouwdag in het Openluchtmuseum (28/05)

Zondag 28 mei van 10 u. tot 18 u.

Gedurende de hele dag kan je tot op de voet volgen hoe de plaatselijke brouwer van Openluchtmuseum Bokrijk een hedendaagse interpretatie doet van een historisch bierrecept met gebruik van originele materialen in originele ketels. Daarnaast krijg je tijdens de Brouwdag ook uitzonderlijk de kans om het Bokrijks bier Wildeman te proeven dat geproduceerd wordt door brouwer Frank Boon.

Studio Pieter Stockmans & Studio Karen Wuytens

Uiterste indiendatum kandidatuur BKRK-award (28/05)

Zondag 28 mei

Noteer 28 mei met stip in je agenda. Tot dan kan je een dossier indienen om deel te nemen aan het BKRK-award-traject dat VAKlab voor je uitstippelde. Behoor jij tot de tien geselecteerden? Dan ontvang je niet alleen praktisch toepasbare tips van een vakkundig samengestelde jury en tal van experten. Je breidt je netwerk uit en surft mee in de communicatieflow. Deelnemen is altijd winnen.

bier brouwen

Brouwdag in het Openluchtmuseum (17/09)

Vrijdag 17 september van 10 u. tot 18 u.

Gedurende de hele dag kan je op de voet volgen hoe de plaatselijke brouwer van Openluchtmuseum Bokrijk een historisch bierrecept hedendaags interpreteert met gebruik van originele materialen in originele ketels. Daarnaast krijg je tijdens de Brouwdag ook uitzonderlijk de kans om het Bokrijks bier Wildeman te proeven dat geproduceerd wordt door brouwer Frank Boon.

Voorbije activiteiten:

16/03/2023 Inspiratiecafé ism Unizo 

14/03/2023 Inspiratiesessie: Hey Jute, met Alexander Marinus 

09/03/2023 Online Passe-Partout - Ambacht en innovatie met PinkOliv

07/03/2023 Inspiratiesessie - Esmé Hofman over vlechttechnieken 

28/02/2022 Intiensessie BKRK-award #Vlechttechniek 

07/02/2023 Uitreiking Henry van de Velde Crafts by Bokrijk Award 

23/01/2023 Lancering van de nieuwe BKRK-award 

15/12/2022 Passe-Partout - Het belang van een portfolio met Flanders DC 

29/11/2022 Passe-Partout - Soft skills in ondernemerschap, door prof. Pieter Vandekerkhof en Marc Beenders 

22/11/2022 Tips van de meester - Hoe kunnen we ons verhouden tot de natuur? En hoe kunnen we de natuur meenemen in ons ondernemen? met Natalie Schrauwen 

17/11/2022 Tips van de meester - Hoe kunnen we ons verhouden tot de natuur? En hoe kunnen we de natuur meenemen in ons ondernemen? met Natalie Schrauwen 

10/11/2022 Inspiratiesessie - Hoe kunnen we ons verhouden tot de natuur? En hoe kunnen we de natuur meenemen in ons ondernemen? met Natalie Schrauwen 

25/10/2022 Passe-Partout - Tim Vranken over het belang van vakmanschap binnen zijn onderneming 

19/10/2022 Jobinspiratiebeurs Vakmanschap Werkt 

08/09/2022 Uitreiking van de BKRK-award #SMAAK 

12/05/2022 Passe-Partout met Yves Dupont 

29/03/2022 Atelierbezoek Mastermeubel i.s.m. VOMO 

24/03/2022 Tips van de meester - Nieuwe materialen met Tim Duerinck 

17/03/2022 Inspiratiecafé i.s.m. Unizo 

17/03/2022 Tips van de meester - Nieuwe materialen met Tim Duerinck 

10/03/2022 Tips van de meester - Nieuwe materialen met Tim Duerinck 

24/02/2022 Intiensessie KUYCKXMEERS 

08/02/2022 Lancering zevende BKRK-award 

08/02/2022 Uitreiking Henry van de Velde Crafts by Bokrijk Award 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief