Skip to main content
Een sfeerbeeld uit het Openluchtmuseum met de molen uit Mol-Millegem.

Missie en visie

De toekomst start nu

De stolp voorbij. Bokrijk is in de loop der tijd synoniem geworden voor een gestold verleden, het tegendeel van actie en evolutie. Dit stereotiepe beeld van Bokrijk klopt echter al lang niet meer. Lees hier meer over onze missie en visie.

Missie

Bokrijk is meer dan ooit ‘nu’ én volop in beweging. Daarvan getuigen een aantal opmerkelijke initiatieven van de afgelopen maanden en jaren. Museale projecten als ‘De sixties’, De Schuur uit Oorderen, de focus op vakmanschap met bokrijk brandmerkt (BKRK) en een verrassende Bruegelassociatie, zijn stuk voor stuk voorbeelden van hoe Bokrijk zich als museum al doende herdenkt. Diezelfde dynamiek is ook afleesbaar uit de talloze workshops, masterclasses en werkbezoeken die de laatste paar jaren in en over Bokrijk plaatsvinden.

Bokrijk wil nog meer dan vroeger nadrukkelijk uit het nu vertrekken en van daaruit betekenisvolle bruggen slaan naar gisteren en morgen. Bokrijk wil bovendien geen steriele omgeving zijn, maar een plek waar ook het reële en ongekuiste deel uitmaken van een allesomvattend verhaal.

Bokrijk presenteert zich al lang niet meer als museum dat erfgoed uit het verleden opdiept en ontsluit, maar transformeert zich steeds meer tot een maatschappelijk laboratorium waar nieuwe verbindingen met dit erfgoed worden gelegd en gesmeed, waar heden, verleden en toekomst samenkomen, waar micro en macro elkaar ontmoeten en waar kruisbestuiving plaatsvindt tussen binnen en buiten, hier en elders, wij en zij. Bokrijk stelt zich ten doel mensen op een andere manier naar ‘de werkelijkheid’ te laten kijken, een werkelijkheid en een wereld in verandering. Net zoals Bokrijk zelf.

15 ambities

Daartoe hanteren we een set van 15 ambities die we in ons manifest als een feit presenteren. Ze zijn al zodanig aanwezig in onze hoofden en werking, dat ze voor ons niet als nieuw aanvoelen. Nieuw is wel dat ze voortaan uitgesproken en voor iedereen geleidelijk aan ook zichtbaarder worden. Deze ambities voor Bokrijk zijn deels al gerealiseerd of in wording, andere zijn effectief nog onvoltooide ‘ambities’: deels reëel, deels nog dromen. Als we erin slagen om met het hele Bokrijkteam en samen met partners deze ambities de volgende jaren inspirerend en duurzaam gestalte te geven, dan zijn we ervan overtuigd dat we tegelijk een Bokrijk creëren dat ook internationaal gezien wordt en gezien mag worden. We kijken er in ieder geval hard naar uit om samen met iedereen die in en met Bokrijk werkt en ons bezoekt, dit nieuwe hoofdstuk in de evolutie van Bokrijk betekenis, richting en vorm te geven.

Ontdek hier onze 15 ambities in het manifest.

Samen met collega's, bezoekers, scholen, groepen, bedrijven, erfgoedinstellingen, beleidspartners, administraties, natuurorganisaties en toeristische partners maken we Bokrijk. Samen met jou.

Visie

Natuurlijk gaat Bokrijk over gisteren en over vandaag. Maar sterker nog, wij geloven dat het ook over morgen en zelfs over overmorgen kan gaan. Vandaag is Bokrijk jaarlijks goed voor 1 miljoen bezoekers, 250 directe medewerkers en 550 hectare afwisseling van monumentaal erfgoed, ongerept natuurgroen en talloze ontspanningsmogelijkheden.

Ook jij bent een stukje Bokrijk

Wij dromen van een Bokrijk waar ieder van ons, hier en nu, zijn eigen stukje individuele geschiedenis schrijft. Maar dat evengoed nog in 2065 kan doen… Wij dromen van een Bokrijk als een trendsettende, te koesteren plek in Genk, Limburg, Vlaanderen en de wereld. Een plaats met respect voor de vorige generaties, maar eigentijds vandaag en hopelijk zelfs visionair voor de jongeren van morgen. Daarom hebben we de ambitie om Bokrijk de glans te geven die het verdient. Omdat Bokrijk relevant is en dat kan blijven, ook al bestaat het al vele jaren.

Met open blik naar de toekomst

Wij zijn er van overtuigd dat Bokrijk open moet zijn: Met open poorten die Bokrijk met de wereld verbinden, de wereld van bedrijven, erfgoedinstellingen, scholen, beleidspartners, collega’s, administraties, natuurorganisaties en toeristische partners met wie we samen Bokrijk ‘maken’. Conserveren is nutteloos wanneer expertise, kennis en handleidingen niet overgedragen worden. Een pure overdracht is zinloos als die niet kan bijdragen tot invulling van de behoeften van anderen. Bokrijk staat voor co-creatie, met een open geest voor vernieuwing. Het Bokrijk-DNA staat voor ont-moeten, ont-dekken, ont-haasten met respect voor authenticiteit en puurheid maar geïnspireerd door innovatie en bruisende activiteit. Bokrijk is een lab waar visies gecreëerd en ook uitgedragen worden.

Bokrijk is ook een open wereld, met openingstijden waarmee we 365 dagen per jaar Bokrijkers verwelkomen zowel virtueel als ter plekke. De uniek Bokrijkse monumenten kunnen niet alleen beter getoond, maar ook gebruikt worden. En dat niet alleen op het terrein van 550 hectare, ook in de digitale wereld. Bokrijk is een world wide web. De gebouwen krijgen niet alleen museale exposure, maar worden op een hedendaagse manier ingevuld: als verblijf, als atelier, als werkplek voor artists in residence… Bokrijk staat voor een levende en levendige plek.

Vanuit deze visie durven we in Bokrijk vandaag verder denken. Om zelf verder geschiedenis te schrijven. Vandaag en minstens in het volgende decennium, want Bokrijk zal altijd blijven bestaan, relevant eigentijds en eigenzinnig. We nemen u graag mee. Co-creatief met open geest voor Bokrijk als een levende plek. Bokrijk als begrip.

Wat als… verbeeld, denk en werk gerust mee aan de hand van dit manifest.

Lees het manifest

Schrijf je in voor de nieuwsbrief