Skip to main content
Erf Meeuwen

Openluchtmuseum

Benieuwd waar onze huidige gebruiken en tradities vandaan komen? Behalve een rijke verzameling aan historische gebouwen en voorwerpen, geeft het museum ook immaterieel cultureel erfgoed – rituelen, verhalen en technieken – en verschillende ‘oude’ dierenrassen een plaats in haar collectie. Je vindt hier ook ons groenerfgoed: moestuinen met vergeten groenten, hoogstamboomgaarden, een hopveld en kruidentuin … Hoe inspireerde het verleden ons heden en onze toekomst? Laat je verrassen door vier boeiende museumdelen met elk een eigen unieke invulling. 

Bekijk het volledige Openluchtmuseum hier.

Smid

Museumdeel Kempen

In museumdeel Kempen staat vakmanschap van vandaag, gisteren en morgen centraal. Verdiep je in het verhaal van brood en textiel, bekijk vakmensen aan het werk of ga zelf creatief aan de slag in een van de drie atelierschuren.

Living History

Museumdeel Haspengouw

In Haspengouw beleef je de geschiedenis aan den lijve. Onze Living History acteurs je via historische scènes onder in het leven op het platteland anno 1900. Verken de prachtig gerestaureerde huizen en duik ook zeker eens in de nieuwe verkleedkoffer, waar je je letterlijk in het verleden kan hullen. In het Duifhuis, de mooi gerestaureerde museumboerderij, maak je kennis met historische dierenrassen.

Schuur uit Zuienkerke

Museumdeel Oost- en West-Vlaanderen

In dit museumdeel geniet je tijdens een rustige wandeling van de stilte en de schoonheid van het cultuurlandschap. De ideale plek om te herbronnen. In de verte de prachtige vijvers van Bokrijk en Fietsen door het Water, bekijk ze ook zeker vanuit de Duiventoren. Laat je terugvoeren naar de tijd van Bruegel en stap in de schuur uit Zuienkerke letterlijk in zijn schilderij 'De Strijd tussen Carnaval en Vasten'. Bezoek de huizen en bekijk demonstraties van de herborist, barbier en molenaar.

De sixties keuken

Museumdeel De sixties

In ‘De sixties’ voeren levensechte decors van een woonkamer, tankstation of café je zo terug in de tijd. Aan de hand van objecten, foto’s, muziek en filmmateriaal wordt je ondergedompeld in de cultuur van het dagelijkse leven van de jaren 60 met dit seizoen speciale aandacht voor het thema ‘GEBOORTE’ dat we visualiseren met objecten uit onze eigen collectie waaronder een unieke kinderwagen.

Meisje met schapen

Dagprogrammatie

Plan zelf je dagje Bokrijk in. Kijk op de dag van jouw bezoek welke acts, activiteiten, voorstellingen, ... gepland staan en haal het beste uit je bezoek. 

Luchtfoto museum

Ontdek de gebouwen uit het museum

Wil je graag wat meer leren over de geschiedenis van de gebouwen in het Openluchtmuseum? Op deze pagina kan je meer te weten komen over het bouwjaar, de restauraties, wie er vroeger woonde, ... 

Download map
Loading map...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief