Skip to main content
Fietsen door het water

Fietsen door het water

'Fietsen door het Water' is een unieke fietsbeleving waarbij je meer dan 200 meter dwars door een vijver fietst. Het fietspad werd geopend in april 2016 en sindsdien hebben al veel fietsers en wandelaars de magie van deze plek gevoeld.

Het fietspad leidt je dwars door een vijver, helemaal van de ene oever tot aan de andere.  In het midden staat het water aan weerszijden op ooghoogte. Je voelt, ziet en ruikt het water. Een mooi en uniek zicht over dit stukje natuur. Wanneer je vanop een afstand toekijkt is het grappig om al die hoofden op het wateroppervlak voorbij te zien gaan. Ook al heet het 'Fietsen door het Water', het pad is toegankelijk voor wandelaars en joggers.

 

Fietsen door het water

Waar ligt Fietsen door het Water?

Fietsen door het Water vind je op het fietsroutenetwerk bij knooppunt 91 en is steeds toegankelijk.

Met de fiets volg je vanaf het fietsverhuurpunt de knooppunten 71 – 91 – 92.

Te voet ga je van het Infocenter voor een wandelroute van ongeveer 4,1 km. Volg de bewegwijzering Fietsen door het Water. Deze wandellus is toegankelijk voor buggy's en rolwagens. 

Duiventoren uit Ingelmunster

Uitkijken over De Wijers

Vlakbij knooppunt 91 ligt het info- en rustpunt Zicht op De Wijers. In de verte zie je de historische gebouwen van het Openluchtmuseum. De Duiventoren in het museum is ingericht als tweede uitkijkpunt. Goed voor een panoramisch uitzicht over de vijvers van natuurgebied De Wijers.

Bunker Bokrijk

Observatiebunker

Nog een bezienswaardigheid op je (fiets)pad: de bovengrondse observatiebunker uit WO I, deel van het kunstproject ‘de bunker weent’. Regenwater wordt op het dak van de bunker opgevangen waarna het langzaam langs de buitenwand drupt en er een (kalk)traan ontstaat, een verwijzing naar het leed dat WO I veroorzaakte.

Meer dan 100 jaar geleden deed deze bunker dienst als observatiepost voor schietoefeningen van de Duitsers. Vanop hoogte zagen ze immers beter waar de projectielen insloegen. Richt dus zeker je blik naar boven en ontdek via een periscopische spiegel de uitkijkgaten. Ook vleermuizen vinden deze bunker interessant. Zij nestelen er zich in een speciale kast. De bunker is bovendien een van de zeven stopplaatsen in de gegidste fietsroute voor groepen.

Fietsen door het water

Fietsverhuur

Een tochtje langs Fietsen door het Water maar geen fiets? Geen nood je kan terecht bij het fietsverhuur vanaf € 14 per dag. Er zijn ook kinder- en elektrische fietsen, tandems én een familiefiets beschikbaar. Voor minder mobiele mensen is er een elektrische driewieler of scootmobiel ter beschikking. Je fiets vooraf reserveren is verplicht!

Bokrijk drone beeld Haspengouw

Digitaal parkplan

Jezelf navigeren in ons park? Bekijk ons digitaal parkplan waar je al onze park highlights kan terugvinden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief