Skip to main content
Living History

Living History

Haspengouw anno 1920

Het is 1920 en het Haspengouws dorp is bijna niet te herkennen: het dorp is in volle wederopbouw na de Groote Oorlog. Op de hoeve van Marie Victorine gaat alles nog zijn gewone gangetje. Ze woont net buiten het dorp en dagelijks komt de champetter na zijn mededelingen even langs om te kijken hoe het met haar gaat. De kerk en de school mogen dan gesloten zijn, op en rond de woonst van Marie Victorine kom je als bezoeker heel wat te weten over het dagelijks leven op het platteland in 1920.

1920, een land in opbouw

Hoewel de oorlog officieel eindigt op 11 november 1918, duurde het in werkelijkheid toch nog wat langer alvorens de wederopbouw start. België is met een schok een ander land geworden: de industriële voortvarendheid is tot stilstand gekomen en op politiek vak verandert heel wat door de opmars van het socialisme. In de zomer van 1920 bestormen de oud-strijders het parlement en in november valt de regering Delacroix II.  Op sportief vlak vergaat het ons beter dat jaar: in augustus en september worden in Antwerpen de Olympische Spelen georganiseerd.

Een dorp in opbouw

1920 is het jaar waarin het Haspengouws dorp in de stellingen staat. Noodgedwongen gaat de school dicht voor herstellingswerken en zelfs meneer pastoor dient uit te wijken naar de preekstoel van het buurdorp om zijn dorpelingen toe te spreken omdat zijn kerk in de stellingen staat. De champetter blijft wel trouw op post: dagelijks brengt hij tegenover het Paenhuis op vaste tijdstippen zijn mededelingen en houdt hij een oogje in het zeil, onder andere op de hoeve van Marie Victorine.

Living history kerk

Elke dag staat in het teken van een ander thema dat de dorpsbewoners bezighoudt. 

Mama met kinderen voor Molen Mol Millegem

Plan je een bezoek, kijk dan snel naar onze agenda en ontdek alle activiteiten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief