Skip to main content
Living History - Bokrijk

Living History

Haspengouw anno 1900

Het is 1900 en in het Haspengouwse dorp gaat alles zo zijn gewone gangetje. Helemaal gewoon? Nee, natuurlijk niet. Meneer pastoor is fier op zijn vernieuwde kerk en preekt weer als vanouds vanaf zijn preekstoel. De school heeft ook een opknapbeurt gehad en boer Bammens kan weer met recht en rede zeggen dat hij de schoonste boerderij van het dorp heeft. De champetter staat terug bovenop de kerktrappen zijn mededelingen te roepen en houdt een oogje in het zeil. De dorpsbewoners zelf zijn in de ban van de vernieuwingen in de landbouw, al denkt daar ieder het zijne van.

Vooruitgang

In 1900 boeren veel mensen verder zoals ze dat al generaties deden. Toch loert de vooruitgang om de hoek met de intrede van de mechanisering in de landbouw. Over het algemeen kunnen we zeggen dat België toen een ander land was dan vandaag, waar één partij, de katholieke partij, het voor zeggen hadden, er een Algemeen Meervoudig Stemrecht was en je zomaar in het leger kon worden geloot. In de schaduw van de wereldtentoonstelling van Parijs, waar nieuwigheden zoals elektriciteit en film aandachtstrekkers zijn, kabbelt op het platteland in Haspengouw het leven relatief rustig verder.

Een dorp vol leven

1900 is het jaar waarin het Haspengouwse dorp terug helemaal tot leven komt. In april halen de dorpsbewoners iedere zondag alles uit de kast om te tonen hoe fier ze zijn op hun dorp. Op zon- en feestdagen en in de vakantie bloeit het dorp helemaal open en kunnen kinderen zich verkleden met historische kleding uit de nieuwe verkleedkoffer. De pastoor bemiddelt weer volop, de champetter deelt mede, de schoolbanken zitten vol en op de boerderijen gonst het van bedrijvigheid. Tijdens het schooljaar zijn de leerlingen van de lagere school weer welkom in de schoolbanken en kunnen ze helpen op de boerderij.

Verkleedkoffer uit vervlogen tijden

In de Spijker uit Diepenbeek vind je een verkleedkoffer vol historische outfits. Hier kunnen kinderen zich op zondagen letterlijk in het verleden hullen. Vervolgens gaan ze buiten met speelmateriaal aan de slag. Zo worden ze op het Haspengouwse dorpsplein écht deel van onze Living History taferelen en kan je als (groot)ouder prachtige foto’s maken als herinnering aan jullie Bokrijkbezoek.

Living history kerk

Elke dag staat in het teken van een ander thema dat de dorpsbewoners bezighoudt. 

Mama met kinderen voor Molen Mol Millegem

Plan je een bezoek, kijk dan snel naar onze agenda en ontdek alle activiteiten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief