Skip to main content
Living History - Bokrijk

Thema's Living History

De thema’s van het najaar

In de Living History staat er elke dag wel iets anders op het programma.  

Op dinsdag/donderdag/vrijdag

Scholenprogramma’s

Deze dagen zijn in het najaar voornamelijk gereserveerd voor de scholenprogramma’s. Als er geen boeking is, ga dan gerust eens langs bij Jean en Hubertine Slechten, zij zullen je zeker heel wat meer kunnen vertellen over de inwoners van het dorp. Of breng een bezoek aan de school. De juffrouw of meester geeft les en weet heel wat nieuwtjes mee te geven uit de krant.

Op woensdag/zaterdag

Rust in het dorp

Op deze dagen is het dorp zo goed als leeg. Enkel de meester of juffrouw en de pastoor zijn in het dorp. Er moet worden gewerkt op het veld en dan wordt jong en oud ingeschakeld. Dat wil niet zeggen dat je niet naar de preek van meneer pastoor kan gaan luisteren of les volgen in het schooltje. De juffrouw of meester weet trouwens heel wat te vertellen over de dorpelingen, maar let op dat meneer pastoor dit niet hoort, die probeert al dat geroddel net tegen te gaan.

Op de zondagen (en vrije dagen)

De vooruitgang?

Tijdens de zondagen en vrije dagen van het najaar wordt er gespeculeerd over de vernieuwingen in de landbouw. Boer Bammens is samen met Jean Slechten en zijn knecht naar een loondorser omdat hij eraan denkt zijn graan mechanisch te laten dorsen en in de toekomst zelf zo’n dorsmachine te kopen. Hubertine Slechten is kritisch en Marie, de vrouw van de knecht, heeft schrik dat hij hierdoor zijn werk zal verliezen. Volgens de pastoor en de meester betekent zo’n machine alleen maar vooruitgang.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief