Skip to main content
Living History - Bokrijk

Thema's Living History

De thema’s van het voorjaar

Onze Bokrijk-acteurs schotelen je elke dag iets anders voor:  

Dinsdag/donderdag/vrijdag

  • Scholenprogramma’s

Deze dagen zijn in het voorjaar voornamelijk gereserveerd voor de scholenprogramma’s. Als er geen boeking is, ga dan gerust eens langs bij Jean en Hubertine Slechten, zij zullen je zeker heel wat meer kunnen vertellen over de inwoners van het dorp. Of breng een bezoek aan de school. De juffrouw of meester geeft les en weet heel wat nieuwtjes mee te geven uit de krant.

Woensdag/zaterdag

  • Rust in het dorp

Op deze dagen heerst er rust in het dorp. Er moet immers worden gewerkt op het veld en daarbij wordt jong en oud ingeschakeld. Enkel de meester of juffrouw en de pastoor zijn nog in het dorp aanwezig. Je kan dus naar de preek van meneer pastoor gaan luisteren of les volgen in het schooltje. De juf of meester weet trouwens heel wat te vertellen over de dorpelingen, maar let op dat meneer pastoor dit niet hoort, die probeert al dat geroddel net tegen te gaan.

Zondag (en vrije dagen)

  • De processie!

Tijdens de zondagen in april staat het hele dorp in rep en roer. Binnenkort is het namelijk processie en dan willen ze echt wel uitpakken met hun hoeve. Er wordt gediscussieerd over rustaltaren, de familie Bammens en Slechten bakken brood en taart en laten iedereen proeven om uit te maken wie nu eigenlijk het lekkerste kan bakken. De fanfare van het dorp oefent alvast de processiemarsen en de champetter heeft zijn handen vol om alles in goede banen te leiden. De meid van Bammens hangt de laatste tijd wel erg veel rond bij weduwnaar Nicolaas en dat zorgt natuurlijk voor heel wat geroddel, al is er volgens eerste schepen Giljom Bammens en de pastoor helemaal niets aan de hand.

  • De vooruitgang?

Tijdens de andere zondagen en vrije dagen van het voorjaar wordt er gespeculeerd over de vernieuwingen in de landbouw. Boer Bammens is samen met Jean Slechten en zijn knecht naar een loondorser omdat hij eraan denkt zijn graan mechanisch te laten dorsen en in de toekomst zelf zo’n dorsmachine te kopen. Hubertine Slechten is kritisch en Marie, de vrouw van de knecht, heeft schrik dat de knecht hierdoor zijn werk zal verliezen. Volgens de pastoor en de meester betekent zo’n machine alleen maar vooruitgang.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief