Skip to main content
Arboretum - herfst

Arboretum

Wandel en kijk je ogen uit in ons Arboretum, een 18 hectare groot belevingsbos met een van de grootste planten-, bomen- en struikencollecties van België. Je vindt er onder andere hulst, magnolia, rododendron en een prachtige collectie eiken en beuken. Bewonder daarnaast ook de verschillende soorten varens en bamboe. Vele van deze planten zijn met uitsterven bedreigd of verdwenen al uit hun natuurlijke habitat. Wist je dat je deze botanische parel ook met een gids kan verkennen?

Het Arboretum is dagelijks vrij toegankelijk en schittert in elk seizoen. Een bewegwijzerde wandelroute van 2 km loodst je langs de mooiste plekken.

Arboretum in bloei

Van wetenschap naar beleving

Het Arboretum van Bokrijk is opgebouwd uit een landschappelijk gedeelte, een moerastuin en een bosarboretum. Deze deelgebieden vertegenwoordigen biotopen die overal ter wereld kunnen voorkomen en waaronder een specifieke flora in de vorm van varens, houtachtige gewassen en kruiden kan groeien.

Begin jaren ’60 opgezet in een samenwerkingsverband tussen wetenschappelijke instellingen van Limburg (bosbiologisch centrum), de politieke overheden van de provincie en enkele enthousiastelingen, evolueerde het Arboretum van een wetenschappelijk park met een strikt systematische aanplant naar een beeldige belevingstuin vandaag. In 1983 deed immers een nieuwe visie zijn intrede: een arboretum of botanische tuin moest ook voor de modale burger iets te bieden hebben. Vanaf toen werd de collectie geleidelijk omgetoverd in een mooie landschappelijke tuin waar het aangenaam toeven is.

Arboretum Magnolia

Lente

In de lente geniet je van duizenden bloeiende bloembollen zoals narcissen, blauwe druifjes, boshyacinten, … En bloesems natuurlijk. Magnolia’s, Camellia’s, azalea’s en judasbomen zijn gehuld in kleurrijke lentebloei.

Arboretum - Bokrijk

Zomer

’s Zomers zijn de vaste planten en varens op hun mooist. Cobralelies, winterharde fuchsia’s en aronskelken stelen de show en verassen met hun bijzondere bloemen.

Arboretum - Bokrijk

Herfst

In de herfst stap je in een warm schilderij. Alles kleurt oranje, rood, geel, … Een indian summer om U tegen te zeggen. Niet te missen: de uitgestrekte tapijten van roze cyclamen, trots van de tuiniers.

Sneeuwwitte braam

Winter

Ook de winter charmeert. Kijk eens hoe divers de schors van een boom kan zijn. Heb je onze sneeuwwitte braam al gespot? Of de frêle bloemen van de toverhazelaar of de vleesbes?

Varens

Varens opkweken? Hoe doe je dat?

Varens zijn sporenplanten. Ze hebben geen bloemen en maken dus geen zaden aan. Varens opkweken uit deze sporen is een zeer minutieus proces. Het duurt soms jaren voor je ze kan uitplanten. Onze erfgoedtuiniers specialiseerden zich hier door de jaren heen in. 

Park Bokrijk

Digitaal parkplan

Jezelf navigeren in ons park? Bekijk ons digitaal parkplan waar je al onze park highlights kan terugvinden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief