Skip to main content
Cyclamen

Arboretum

Als wandelaar haal je je hart op in ons Arboretum, een 18 hectare groot bos met een unieke planten-, bomen- en struikencollectie van varens, houtachtige gewassen en kruiden.

Wandel en kijk je ogen uit in het Arboretum, een 18 hectare groot bos met een unieke planten-, bomen- en struikencollectie. Je vindt er onder andere hulst, magnolia, rododendron en een prachtige collectie eiken en beuken. Bewonder daarnaast ook de verschillende soorten varens en bamboe. Vele van deze planten zijn met uitsterven bedreigd of verdwenen al uit hun natuurlijke habitat.

Het Arboretum is dagelijks vrij toegankelijk. Een bewegwijzerde wandelroute van 2 km loodst je langs de mooiste plekken.

Arboretum Bokrijk

Het Arboretum van Bokrijk is opgebouwd uit een landschappelijk gedeelte, een moerastuin en een bosarboretum waar de climax vegetatie hoofdzakelijk uit bestaat. Deze deelgebieden vertegenwoordigen biotopen die overal ter wereld zouden kunnen voorkomen en waaronder een specifieke flora in de vorm van varens, houtachtige gewassen en kruiden kan groeien.

Het Arboretum van Bokrijk werd aangelegd begin jaren 60. Het was een samenwerkingsverband tussen enkele wetenschappelijke instellingen van Limburg (bosbiologisch centrum), de politieke overheden van de provincie en enkele enthousiastelingen. Aanvankelijk was de aanplant strikt systematisch en gerangschikt volgens de taxonomische inzichten van die tijd. De opbouw was dus zuiver wetenschappelijk. Pas in 1983 deed een nieuwe visie zijn intrede: een arboretum of botanische tuin moest ook voor de modale burger iets te bieden hebben. Vanaf toen werd de collectie geleidelijk omgetoverd in een mooie landschappelijke tuin waar het aangenaam vertoeven is.

Varens

Varens opkweken? Hoe doe je dat?

Varens zijn sporenplanten. Ze hebben geen bloemen en maken dus geen zaden aan. Varens opkweken uit deze sporen is een zeer minutieus proces. Het duurt soms jaren voor je ze kan uitplanten. Onze erfgoedtuiniers specialiseerden zich hier door de jaren heen in. 

Park Bokrijk

Digitaal parkplan

Jezelf navigeren in ons park? Bekijk ons digitaal parkplan waar je al onze park highlights kan terugvinden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief