Skip to main content
DSC_2466

Het maken van reuzen

Histories brengt de reuzencultuur in beeld​

Histories koos ervoor om de reuzencultuur als inspirerend praktijkvoorbeeld naar voren te schuiven. Het onderzocht hoe het maakproces van reuzen is geëvolueerd en welke diverse manieren er vandaag zijn om reuzen te bouwen. Dat deed Histories aan de hand van 5 maakinsteken:

  1. Hoofd
  2. Geraamte/onderstel
  3. Restauratie/hergebruik
  4. Draagvlak (gemeenschap en storytelling)
  5. Personage (kleding en accessoires)

 

DSC_4239

Hoe ging Histories te werk?

  • Documenteren: Voor elke maakinsteek werkte Histories samen met een (reuzen)vereniging die bezig was met het maken van een nieuwe reus. Dat traject legt Histories vast op beeld, met de onderzoeksfilm als resultaat. De organisatie filmde niet alleen hoe reuzen gebouwd worden, maar laat ook de bouwers en ervaringsdeskundigen zelf aan het woord.
  • Lerend netwerk: Histories bouwt duurzaam aan een lerend netwerk rond het maken van reuzen. Tijdens die netwerkmomenten brengt het reuzenbouwers samen om ervaringen uit te wisselen en tips te delen. De organisatie kijkt daarvoor verder dan Vlaanderen: ook bouwers en verenigingen uit Frankrijk, Nederland en Spanje worden betrokken.

Resultaten: De resultaten van het onderzoek zullen naast de onderzoeksfilm ook interessante aanvullingen opleveren voor de reuzendatabank van Histories en het grotere traject rond reuzencultuur ‘Rond de rokken van de reus’, dat loopt in samenwerking met Reuzen in Vlaanderen vzw. Histories bundelt de opgedane inzichten over het maakproces in een onderzoeksrapport.

DSC_4183

Extra

Het project ‘Focus Vakmanschap’ bracht Histories ook naar het buitenland. De reuzencultuur in Vlaanderen is sterk en goed gedocumenteerd, met intussen al ruim 700 reuzen die op de reuzenkaart prijken. Maar er zijn ook linken te leggen met de reuzencultuur in andere landen, zoals Frankrijk en Spanje. Histories reisde af naar Spanje en bracht in Catalonië een bezoek aan het atelier van David en Neus.

Titel: Focus Vakmanschap: het maken van reuzen
Looptijd: 2021-2023
Contactpersoon: frea.vancraeynest@histories.be

Schrijf je in voor de nieuwsbrief