Meer dan een timmerman?
Heel wat vakmannen in de Kempen maakten houten voorwerpen. Wat deden de timmerman en de schrijnwerker, de wagenmaker, de kuiper, de meubelmaker en de klompenmaker?
Van boom tot plank
Naast de Schuur uit Lommel-Kattenbos zie je een replica van een ‘zaagstelling’. Daarop werden boomstammen verzaagd. Hoe ging dat in zijn werk? Voor een boomstam op de zaagstelling terecht kwam, diende er eerst een boom geveld te worden. Hoe verliep het proces van boom tot plank in het verleden in de Kempen en welke vakmannen speelden daarbij een rol?
Een houten skelet
Tot aan de 17de eeuw was hout zowel in steden als op het platteland het belangrijkste bouwmateriaal. Ook de Kempenaren maakten voor hun woningen vooral gebruik van hout, leem en stro. Bij de vakwerkbouw vormt het hout het skelet en worden de wanden met twijgen, stro en leem opgevuld.
Bokrijk Sengu
Voor het vakmanschap HOUT koos Bokrijk ervoor om samen te werken met TAAT (Theatre as Architecture – Architecture as Theatre), een theater- en architectuurcollectief dat projecten vanuit een DIT-principe (Do It Together) benadert.
BKRK Award
Met de BKRK-award slaat Bokrijk een brug tussen eigentijdse vormgeving en authentiek vakmanschap. Na de succesvolle wedstrijden rond leder en keramiek was in het voorjaar van 2016 houtbewerking aan de beurt. De opdracht bestond er in om een object uit het dagelijkse leven te ontwikkelen en zo dit vakmanschap in al zijn facetten te tonen.
Zelf aan de slag
In het Openluchtmuseum staat beleving centraal en dit voor zowel individuele bezoekers als scholen en groepen, jong en oud. Bij de uitwerking van het vakmanschap hout werd dan ook gekozen voor een permanente programmatie aangevuld met een aantal tijdelijke initiatieven.