Skip to main content
Taat

Hout

In de schuur uit Lommel – Kattenbos ontdekken bezoekers het vakmanschap hout, een belangrijke en veelzijdige grondstof.

Schrijnwerker

Meer dan een timmerman?

Heel wat vakmannen in de Kempen maakten houten voorwerpen. Wat deden de timmerman en de schrijnwerker, de wagenmaker, de kuiper, de meubelmaker en de klompenmaker?

boom tot plank

Van boom tot plank

Naast de Schuur uit Lommel-Kattenbos zie je een replica van een ‘zaagstelling’. Daarop werden boomstammen verzaagd. Hoe ging dat in zijn werk? Voor een boomstam op de zaagstelling terecht kwam, diende er eerst een boom geveld te worden. Hoe verliep het proces van boom tot plank in het verleden in de Kempen en welke vakmannen speelden daarbij een rol?

houten skelet dak

Een houten skelet

Tot aan de 17de eeuw was hout zowel in steden als op het platteland het belangrijkste bouwmateriaal. Ook de Kempenaren maakten voor hun woningen vooral gebruik van hout, leem en stro. Bij de vakwerkbouw vormt het hout het skelet en worden de wanden met twijgen, stro en leem opgevuld.

taat

Bokrijk Sengu

Voor het vakmanschap HOUT koos Bokrijk ervoor om samen te werken met TAAT (Theatre as Architecture – Architecture as Theatre), een theater- en architectuurcollectief dat projecten vanuit een DIT-principe (Do It Together) benadert.

BKRK award

BKRK Award

Met de BKRK-award slaat Bokrijk een brug tussen eigentijdse vormgeving en authentiek vakmanschap. Na de succesvolle wedstrijden rond leder en keramiek was in het voorjaar van 2016 houtbewerking aan de beurt. De opdracht bestond er in om een object uit het dagelijkse leven te ontwikkelen en zo dit vakmanschap in al zijn facetten te tonen.

boomstam

Zelf aan de slag

In het Openluchtmuseum staat beleving centraal en dit voor zowel individuele bezoekers als scholen en groepen, jong en oud. Bij de uitwerking van het vakmanschap hout werd dan ook gekozen voor een permanente programmatie aangevuld met een aantal tijdelijke initiatieven.

Over BKRK

Smid

Bokrijk staat reeds jaren garant voor de expertiseontwikkeling van vakmanschap, techniek en de toepassingen ervan in het museum. Onder het label BKRK - ‘bokrijk brandmerkt’ wil het museum de hedendaagse relevantie van al dat vakmanschap aantonen en steunen.

Lommel kattenbos

In de schuur uit Lommel – Kattenbos ontdek je alles over BKRK Hout.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief