Skip to main content
BKRK award

BKRK Award Hout

BKRK Award

Met de BKRK-award slaat Bokrijk een brug tussen eigentijdse vormgeving en authentiek vakmanschap. Na de succesvolle wedstrijden rond leder en keramiek was in het voorjaar van 2016 houtbewerking aan de beurt. De opdracht bestond er in om een object uit het dagelijkse leven te ontwikkelen en zo dit vakmanschap in al zijn facetten te tonen.

Meer dan 20 ontwerpers

Meer dan 20 ontwerpers uit heel Vlaanderen dienden de meest uiteenlopende objecten in. Allemaal getuigen ze van een uitgesproken liefde voor het vak. Het was een moeilijke opdracht voor de jury, met daarin vakmensen uit diverse gebieden, om hieruit de winnende ontwerpen te selecteren. Tot de jury behoorden Bart Lens (architect, curator BKRK), Breg Horemans (TAAT), Stéphanie Mergeay (Bokrijk), An Bogaerts (lifestyle journaliste), Bert Vanholen (Agentschap voor Natuur en Bos), Wim Buts (Luca School of Arts Genk), Marc Jordens (Bokrijk), Frits Jeuris (maker-bedenker), Johan Valcke (curator Triënnale Vormgeving 2016), Casimir (ontwerper), Wim Segers (ontwerper), Pascal Cools (Flanders DC), Jeroen Worst (ontwerper), Noëlla Vangeel (Donum Hasselt) en Kristien Ceyssens (Bokrijk). 

De drie laureaten van de wedstrijd

1e prijs: Schilmesjeshouder – Steven Gauwberg (°1976, Stekene)

Zo banaal een voorwerp als een messenhouder misschien mag klinken, zo vernuftig zit dit ontwerp qua details in elkaar. Het idee is geniaal in zijn eenvoud, vertrekkende van een herkenbaar en praktisch probleem: hoe vervoer je op een elegante manier een schilmesje naar het werk? De technische uitvoering is onberispelijk en getuigt van een doorgedreven vakkennis. De ontwerper, meubelmaker en halftijds decorbouwer bij Kunsthuis Operaballet Vlaanderen, bewijst hiermee dat jaren van oefening en intensief onderzoek om een productieproces op punt te stellen, zijn vruchten afwerpt. Een degelijke, eenvoudige en ambachtelijk hoogstaande creatie.

2e prijs: Woodpebbles – Ontwerpersgroep MDST/Tania De Bruycker ( °1961, Zulte)

Lekker eten is niet vanzelfsprekend, en dus moeten we het mooi presenteren, op borden die een meerwaarde bieden. Ook hout als materiaal mogen we niet als alledaags beschouwen. Hout biedt weerstand en heeft een eigen wil. De kunstenares laat de ziel van het materiaal en de natuur zegevieren in deze robuuste borden en broodplanken die spelen met licht en schaduw. De productie gebeurt volledig manueel, met behulp van een kettingzaag, wat de producten een verweerd uiterlijk geeft.

3e prijs: Blokrijk Domino – Jolien Fagard i.s.m. Mattie Zoons (°1989, Tongeren)

De ontwerpster, interieurarchitecte en studente fotografie, verdiepte zich in het materiaal hout en houtverbindingen alvorens met haar versie van het aloude dominospel op de proppen te komen. Samen met schrijnwerker Mattie Zoons realiseerde zij een variant met dezelfde spelregels: maak een zo lang mogelijke reeks van blokjes. Ditmaal niet door telkens hetzelfde aantal bolletjes naast mekaar te leggen, maar door het hout op de juiste manier te verbinden. Van zwaluwstaat-verbindingen over pen-en-gat tot de traditionele tandverbinding: voor wie niet thuis is in de verschillende aanhechtingen van hout is dit kleinood een eerste speelse stap in een prachtige uitvoering.

Alle inzendingen zijn bovendien verzameld in een speciaal houtmagazine. Het winnende ontwerp is te verkrijgen in de museumshop van Bokrijk en via de webshop als onderdeel van de BKRK-merchandisinglijn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief