Skip to main content
Bokrijk Festival - familie Simoni

Bokrijk Festival door de ogen van familie Simoni

The Conservators prijken opnieuw op de affiche van het Bokrijk Festival. In die band herkennen we Marco en Vittorio, twee leden van de bijzonder veelzijdige familie Simoni. We voelden hen samen met broer/zoon Matteo aan de tand.

Op 14 mei transformeert het Openluchtmuseum tijdens het Bokrijk Festival in een wervelende wereld vol folk, vintage en wereldmuziek. Vijf fantastische bands geven het beste van zichzelf. Tussen de optredens door is er tijd om het museum te verkennen, acteurs te ontmoeten, aan een atelier deel te nemen en in de nieuwe verkleedkoffer te duiken. Op de affiche: onder meer Laïs en huisband The Conservators. Bij die laatste band herkennen we met Marco en Vittorio, twee leden van de bijzonder veelzijdige familie Simoni.

Terug voor meer

"Ik heb me vorig jaar met mijn vrienden goed geamuseerd op het Bokrijk Festival. We hebben goed gegeten en gedronken. En veel gedanst, mede dankzij The Conservators natuurlijk. Dit jaar ga ik zeker terug," verzekert acteur Matteo Simoni. De rollen zijn voor een keertje omgekeerd: niet Matteo maar wel broer Marco en vader Vittorio staan in de schijnwerpers. "Heerlijk! Mijn broer, papa en mama mogen van mij meer ‘shinen’. Echt waar," lacht Matteo.

Kelder als muziekstudio

Vittorio mag dan vooral bekend zijn als architect, toch is muziek in de familie Simoni met de paplepel ingegeven. "Mijn grootvader speelde accordeon en mijn vader was drummer," vertelt Vittorio. "Dat drummen heb ik van hem geërfd. Ik was zelfs een jaar beroepsmuzikant. Ik heb getoerd met John Terra en daarna nog in Griekse en Tunesische hotels gespeeld. Als ik ergens een drumstel zie staan, ben ik vertrokken." 

"Er lagen altijd al muziekinstrumenten in huis," pikt zoon Marco in die als bassist heeft gespeeld bij bluesrockbands als The Prospects en Drive Like Maria. De kelder van Vittorio Simoni is een speeltuin voor elke muzikant. "Alles staat er. Wie komt repeteren, moet niets meebrengen," verduidelijkt Vittorio. "Gitaren, drums, versterkers … Het is hier ook dat we met The Conservators repeteren."

Drummer Matteo

Matteo: "Ik kom zeker naar mijn vader en broer kijken, maar ik speel niet mee. Ik drum niet goed genoeg, al doe ik het wel graag en droomde ik er vroeger van om drummer te worden. Maar op een bepaald moment heeft de liefde voor het toneelspelen bij mij alles overgenomen. Als ik bij mijn ouders op bezoek ben, jammen Marco en ik vaak met papa. We zitten dan wel met twee drummers," lacht Matteo. In de film Marina was te zien dat Matteo toch ook over muzikale genen beschikt. "Het was tof dat ik accordeon mocht spelen, precies zoals mijn overgrootvader deed. Maar het is een luidruchtig instrument. Als ik er nu nog op speel, wordt de helft zot in huis. Ik hou het maar bij drummen en gitaar spelen."

De Simoni’s hebben wat met Bokrijk

Met enige zin voor overdrijving kan je zelfs stellen dat de acteercarrière van Matteo er begonnen is. "Als baby figureerde ik in Boerenpsalm, opgenomen in Bokrijk. Mama had me ingeschreven nadat ze in de crèche zag dat een filmploeg op zoek was naar baby’s. Ik heb veel goede herinneringen aan Bokrijk. Alhoewel, in De Bende van Jan De Lichte werd ik er gevierendeeld," lacht de jongste van het gezelschap.

Wat mogen we verwachten van The Conservators?

"Covers van BB King, Eric Clapton, The Beatles, Creedance Clearwater Revival en nog veel meer," verklapt Marco. "Het klinkt allemaal ‘bluesy’ en ‘rocky’", belooft Vittorio Simoni. "Meezingen en dansen is toegestaan!"

Het Bokrijk Festival is inbegrepen in het toegangsticket voor het Openluchtmuseum. Tickets koop je online (handig én goedkoper) of aan de kassa's.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief