Skip to main content
Muur met schort

Atelierschuren

Geprikkeld door onze vaklui? Ga zelf aan de slag in één van onze atelierschuren.

Zelf aan de slag

Je kan in Bokrijk niet alleen tal van demonstraties bewonderen, je kan ook dagelijks zelf als ‘vakman’ aan de slag gaan in één van de 5 ateliers: je maakt er kennis met de basistechnieken van een vak en leert je eigen potje uit klei draaien, broodjes bakken, een lederen armband maken, een turnzak of shoppingtas bedrukken naar eigen ontwerp …

Een atelier kost € 5,-.

 

Atelier brood

Brood ... het basisvoedsel van de mens. Een keer per week bakte de vrouw in het bakhuis brood met graan dat de boer zelf geoogst had en door de molenaar tot meel gemaald was. Kneed je eigen broodje en leer de kneepjes van dit ambachtelijk vak. Durvers kunnen experimenteren met extra ingrediënten. En natuurlijk mag je je eigen baksel ook opeten ... als je durft!

 

Atelier pottendraaien

Pottendraaien is één van de oudste vakmanschappen ter wereld. Ontdek hoe vroeger potten werden gedraaid en neem zelf plaats achter een draaitafel. Misschien heb je wel een handje weg van deze oude techniek? Achteraf neem je een eigengemaakt, uniek aardwerkje mee naar huis. Je kan deelnemen aan dit atelier vanaf 1m24 en draagt hiervoor best stevig schoeisel.

Let op: het atelier pottendraaien is er enkel op zaterdagen, zondagen, feestdagen en Vlaamse schoolvakantiedagen
 

Atelier textiel

Op het erf van Hooghuis Tessenderlo ontdek je alles van BKRK Textiel en in de atelierschuren ga je zelf aan de slag! Hip naar de sportles of in stijl shoppen? Met een tape en textielverf maak je een eigen ontwerp en vorm je je turnzak of shoppingtas om tot een uniek exemplaar.

Atelier leder

Van geslachte dieren ging niets verloren. Het leer dat ze leverden, was één van de meest waardevolle materialen op het platteland. Ontdek hoe leer verwerkt en benut werd. Zelf aan de slag? Maak een eigen geldbuideltje of een gepersonaliseerd armbandje met authentieke leerbewerkingstechnieken.

 

Atelier hout

Zonder moderne apparatuur was van een boom een balk en van een balk een huis maken nog veel moeilijker dan nu. Meer dan hout, spijkers en hamers zijn niet nodig om zelf aan de slag te gaan. In het houtatelier timmer je zelf een vogelvoederhuisje uit hout.

 

Atelier imkerij

Bijen zijn belangrijk! Help jij hen een handje in je tuin, op je balkon of terras? In een nieuw atelier, gekoppeld aan bouwcultuur en imkerij, steek je zelf een bijzonder bijenhotel in elkaar. Experimenteer met holle stengels, stro, takjes, karton, dennenappels, … en laat je creativiteit de vrije loop.

 

Smid

Onze vaklui tonen je de kneepjes van het vak.

gezin voor huis Meulebeke

Plan je een bezoek? Ontdek alle activiteiten in onze agenda!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief