Skip to main content
Imker

Demonstraties

In museumdeel Kempen staat vakmanschap centraal. Onze vaklui tonen je graag de knepen van het vak en nemen je mee in de wereld van ambachtelijke technieken.

Lederbewerker

Lederbewerker

Kan jij het verschil zien tussen leder van schaap, geit, varken, paard, rund, slang, vis, struisvogel, … ? Test je kennis bij onze lederbewerker!  Onze lederbewerkers tonen je graag hun kennis en kunde. Ze maken met de hand de mooiste creaties (handtassen, sleutelhangers, portemonnees, etuis) uit rundsleder en vertellen je meer over hun werk, gereedschappen en toepassingen.

Bokrijk- Barbier

Barbier

Laat je bij ons in de watten leggen! Neem plaats in de stoel van onze barbier en laat je baard en/of snor onder handen nemen en deskundig verzorgen. Onze barbiers nemen je mee in hun passie voor het vak, maar vertellen je ook waarom deze locatie in het Openluchtmuseum zo bijzonder is. Een scheerbeurt (enkel baarden) bedraagt € 5 en kan ter plaatse via bancontact betaald worden. Na een bezoek aan onze barbier, ben je beslist een ervaring rijker!

pottendraaien

Pottenbakker

Ervaar hoe een professionele pottendraaister achter een draaischijf met klei aan het werk is . Uit 1 bolletje klei komen de knapste vazen en kommen tevoorschijn. De pottendraaister gaat graag met jou in gesprek en vertelt je meer over haar eeuwenoude vak, verschillende afwerkingstechnieken en hedendaagse toepassingen.

Huis Kortessem Haspengouw

Mandenvlechter

Een hopmand, broedkorf, teutenmand, stuikmand, plukkorf, wasmand, mandelette, treuzel, koekenwis, kippentransportmand, boodschappenmand, … Manden bestaan er in alle vormen en maten!

Met geweekte wissen toveren de mandenvlechters de mooiste manden uit hun ‘hand’. Ze laten je kennismaken met dit oude en arbeidsintensieve vakmanschap en tonen je verschillende vlechttechnieken uit heden en verleden.  

meisje met schaap

Herder

Onze herders loodsen samen met hun trouwe viervoeters de mooie kudde Ardense Voskoppen doorheen het Openluchtmuseum. Ze houden halt op verschillende weides waar ze de schapen laten grazen en waar er de kans is om de schapen voorzichtig te aaien. De kudde bestaat uit 116 ooien (allemaal vrouwtjes) en 11 ooi-lammetjes.

Smid

Smid

Als de smid aanwezig is, hoor je al van ver zijn/haar hamer op het aambeeld slaan!  Maar ga een stapje dichterbij dan voel je ook de hitte van het vuur, dan ruik je ook de geur van het ijzer en dan hoor je ook sissen van het hete ijzer als het afkoelt in de waterton.  De smid ontvangt je graag in de smidse, waarbij hij/zij zijn/haar passie en werk met jou kan delen.

Imkerij kind

Imker

Bij onze imker kom je meer te weten over één van de meest waardevolle diertjes die er bestaan: de bij! Via een ‘kijkkast’ kan je het werk en het reilen en zeilen van een bijenvolk van dichtbij meevolgen. Met wat geluk en de hulp van onze ervaren imker vind je misschien wel de bijenkoningin! Ontdek ook wat je allemaal met honing en bijenwas kan doen. En hoe nuttig en belangrijk de wilde bij is.

herborist

Herboristen

Onze herboristen of kruidenvrouwen toveren met kruiden, planten, bloemen en vruchten. Ze ontvangen je met open armen, laten je kennismaken met verschillende kruidenbereidingen en leren je de kracht van kruiden kennen. Samen met hen kan je, naar smaak, een zakje eigen kruidenthee samenstellen om mee naar huis te nemen.

Molen uit Mol Millegem

Molenaar

Het museum herbergt verschillende molentypes waaronder twee windmolens (een standerd- en achtkantmolen), een olieslagmolen, een watermolen en een rosmolen, aangedreven door het paard. Alle molens werden onlangs gerestaureerd, knappe staaltjes vakmanschap! Ontdek welke molen vandaag draaiende wordt gehouden door een team van 3 molenaars. De molenaars heten je van harte welkom in hun molen en nemen je mee op verhaal.

Schuur Egt The Slow Bakery

Bakker

Hou jij ook van de geur van versgebakken brood? Of bak je zelf graag?

In het bakhuis van de Kilbershoeve uit Meeuwen worden er dagelijks broden gebakken volgens de traditionele methode. Beleef mee hoe de bakoven ’s morgens wordt warm gestookt met mutsaarden en hoe nadien de zuurdesembroden op de hete stenen worden afgebakken. De bakker vertelt je graag meer over het hele proces en de collectiestukken die er tentoongesteld staan.

Vakmanschap textiel

Weefster

Elke dag wordt er in Hooghuis Tessenderlo geweven aan het grote weefgetouw. Ken jij het verschil tussen kettingdraden en scheringdraden?

En weet jij hoe de inslagdraad met een schietspoel erdoor wordt geschoten? Onze weefster doet het je graag voor en neemt je mee op verkenning. Laat je door haar verwonderen en inspireren. We weven met hennepdraden van Belgische oorsprong. Het gewoven eindresultaat wordt nadien toegepast in het Openluchtmuseum.  

Muur met schort

Geprikkeld door onze vaklui? Ga zelf aan de slag tijdens een atelier!

gezin voor huis Meulebeke

Plan je een bezoek? Ontdek alle activiteiten in onze agenda!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief