Skip to main content
Imker

Demonstraties

In museumdelen Kempen en Oost- en West-Vlaanderen staat vakmanschap centraal. Onze vaklui tonen je graag de knepen van hun vak en nemen je mee in de wereld van ambachtelijke technieken.

Lederbewerker

Lederbewerker

Zie jij het verschil zien tussen leder van een schaap, geit, varken, rund, slang, struisvogel, … ? Onze lederbewerkers tonen je hun kennis en kunde. Ze maken met de hand de mooiste creaties uit rundsleder (handtassen, sleutelhangers, portemonnees, etuis) en vertellen je meer over hun werk, gereedschappen en technieken.

pottendraaien

Pottenbakker

Altijd al eens willen zien hoe een professionele pottendraaister vanachter een draaischijf de knapste vazen en kommen uit klei tevoorschijnt tovert? De pottendraaister gaat graag met jou in gesprek en vertelt je meer over haar eeuwenoude vak, verschillende afwerkingstechnieken en hedendaagse toepassingen.

Huis Kortessem Haspengouw

Mandenvlechter

Een hopmand, broedkorf, teutenmand, stuikmand, plukkorf, wasmand, mandelette, treuzel, koekenwis, kippentransportmand, boodschappenmand, … Manden bestaan er in alle vormen en maten. Met geweekte wissen toveren mandenvlechters de mooiste manden uit hun ‘hand’. Ze laten je kennismaken met dit oude en arbeidsintensieve vakmanschap en tonen je verschillende vlechttechnieken uit heden en verleden. 

meisje met schaap

Herder

Onze herders loodsen samen met hun trouwe viervoeters de mooie kudde Ardense Voskoppen doorheen het Openluchtmuseum. Ze houden halt op verschillende weides waar ze de schapen laten grazen en waar er de kans is om de schapen voorzichtig te aaien. De kudde bestaat uit 116 ooien (allemaal vrouwtjes) en 11 ooi-lammetjes.

Smid

Smid

Als de smid aanwezig is, hoor je al van ver zijn/haar hamer op het aambeeld slaan. Maar ga een stapje dichterbij en je voelt ook de hitte van het vuur, ruikt de geur van het ijzer en hoort het sissen van het hete ijzer als het afkoelt in de waterton. De smid ontvangt je graag in de smidse, waarbij hij/zij zijn/haar passie en werk met jou kan delen.

Imkerij kind

Imker

Bij onze imker kom je meer te weten over één van de meest waardevolle diertjes die er bestaan: de bij! Via een ‘kijkkast’ volg je het reilen en zeilen van een bijenvolk van dichtbij. Met wat geluk en de hulp van onze imker vind je misschien wel de bijenkoningin. Ontdek ook wat je allemaal met honing en bijenwas kan doen. En hoe nuttig en belangrijk de wilde bij is.

herborist

Herborist

Onze herboristen of kruidenvrouwen toveren met kruiden, planten, bloemen en vruchten. Ze ontvangen je met open armen, laten je kennismaken met verschillende kruidenbereidingen en leren je de kracht van kruiden kennen. Samen met hen stel je, naar smaak, een zakje eigen kruidenthee samen om mee naar huis te nemen.

Molen uit Mol Millegem

Molenaar

Het museum herbergt twee windmolens (een standerd- en achtkantmolen), een olieslagmolen, een watermolen en een rosmolen, aangedreven door het paard. Alle molens zijn knappe staaltjes vakmanschap! Ontdek welke molen vandaag draaiende wordt gehouden door een team van 3 molenaars. Zij heten je van harte welkom in hun molen en nemen je mee in hun verhaal.

Schuur Egt The Slow Bakery

Bakker

Hou jij ook van de geur van versgebakken brood? Of bak je zelf graag? In het bakhuis van de Kilbershoeve uit Meeuwen bakken we dagelijks broden volgens de traditionele methode. Beleef mee hoe we de bakoven ’s morgens warm stoken met mutsaarden en hoe we nadien de zuurdesembroden op de hete stenen afbakken. De bakker vertelt je over het hele proces en de collectiestukken die er tentoongesteld staan.

Vakmanschap textiel

Weefster

De weefster weeft aan het grote weefgetouw in Hooghuis Tessenderlo. Ken jij het verschil tussen ketting- en scheringdraden? En weet jij hoe ze de inslagdraad met een schietspoel erdoor schieten? Onze weefster doet het je graag voor. We weven met hennepdraden van Belgische oorsprong. Het eindresultaat wordt telkens gebruikt in het Openluchtmuseum.

Barbier

Barbier

Ben jij een jongen of man, 10 jaar of ouder? Dan neemt de barbier je graag onder handen. Neem plaats in zijn vintage kappersstoel en geef je volledig over. Hij scheert, knipt en verzorgt je baard of snor zodat je helemaal fris het museum verder kan verkennen.

Muur met schort

Geprikkeld door onze vaklui? Ga zelf aan de slag tijdens een atelier!

gezin voor huis Meulebeke

Plan je een bezoek? Ontdek alle activiteiten in onze agenda!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief