Skip to main content
Verkleedkoffer interieur

Hoe kwam de nieuwe verkleedkoffer tot stand?

De nieuwe verkleedkoffer is een plek in het Haspengouws museumdorp waar je je als jongen of meisje uit 1900 kan verkleden. Kies je outfit uit vervlogen tijden en poseer, of trek naar buiten en word écht deel van de Living History taferelen. Toffe foto's verzekerd als herinnering aan je dagje Bokrijk. Maar hoe kwam de verkleedkoffer tot stand?

Restauratie Spijker

Voor de restauratie van het gebouw, de Spijker uit Diepenbeek, voerden we op de houten vakwerkstructuur, de dakstructuur en de lemen wanden testen uit. Zo onderzochten we welke onderdelen nog in goede staat waren en welke aan vervanging toe. Vervolgens werd, waar nodig, leem uit de muren verwijderd. Enerzijds waar de leem barsten en scheuren vertoonde, anderzijds waar het houten vakwerk beschadigd was. Bij barsten en scheuren werd enkel de buitenzijde van de wanden verwijderd zodat een nieuwe leemlaag kon worden aangebracht. De stik- en vitsstokken bleven behouden. Bij schade aan het houten vakwerk, werden de volledige omliggende leemvlakken verwijderd om de herstelling te kunnen doen. De periode waarin er geleemd kan worden, is relatief kort (mei – september). Daardoor werd er tijdens de zomermaanden in 2022 volop geleemd.

Aandacht voor toegankelijkheid 

Voor ieder gebouw in restauratie evalueert Bokrijk de toegankelijkelijkheid van het erf en het gebouw. Ook voor de Spijker werd hierover nagedacht. Er werd een lichte helling gecreëerd in het pad naar de toegangsdeur en eveneens in de vloer aan de binnenzijde, zodat personen met verminderde mobiliteit vlot de Spijker kunnen binnengaan.

Vóór de deuren openden: schrijnwerk

Tijdens de herfst waren de schijnwerkers opnieuw aan de beurt. Onze schrijnwerkers herstelden de houten vloeren en de balkenlaag van de verdieping. Verder namen ze ook de deuren en luiken onder handen. Bij de start van de winter in 2022 waren de werken aan de Spijker volledig afgerond en kon het Bokrijk-team starten aan de nieuwe invulling van het gebouw: de verkleedkoffer.

Verkleedkoffer vol beleving

Het eindresultaat: De verschillende outfits hangen netjes per leeftijd en zijn voorzien van accessoires zoals klompen, hoedjes, petten en strikken. Wil je deelnemen aan het dagelijks leven in 1900? Dan kan je springtouwen of hoepelen tussen de echte Living History acteurs in het dorp. Maar ook anno 2023 kan je er selfies of groepsfoto’s maken met attributen en een Bokrijks tafereel als achtergrond. Er is maar 1 regel: alles weer netjes terughangen als je klaar bent. De verkleedkoffer is geopend op zondagen, feestdagen en tijdens de Vlaamse schoolvakanties.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief