Intro
In het woonhuis maakte Katrien Vandermarliere een tentoonstelling aan de hand van een korte film over de economische impact van de brood(industrie) en het sociale belang ervan voor de verschillende gemeenschappen. In de kunstinstallatie van Bob Takes wordt dieper ingegaan op de vele tradities en rituelen die brood universeel oproepen. Voor de scenografie werd samengewerkt met architect Christian Kieckens. Het woonhuis in momenteel in restauratie.
Foto's van het gebouw
[placeholder]
Het gebouw en zijn geschiedenis
De Kilbershoeve – oorspronkelijk uit Meeuwen – werd gekozen als de locatie voor het broodvakmanschap. Het erf bestond uit een woonhuis met een typische potstal met een losstaande schuur en een bakhuis, gebouwd in de 18de en 19de eeuw. De gebouwen waren het resultaat van traditioneel vakwerk.
Mens en dier onder één dak
De koestal en het woonhuis lagen onder hetzelfde dak. Zo kon de boerin makkelijk de dieren voederen en melken. In de Kempen bleven de koeien vaak op stal: het was een ‘potstal’, waar hun mest opgepot werd. Die mest was nodig om de landbouwgrond vruchtbaarder te maken. De boeren verspreidden de mest, vermengd met stro en heideplaggen, over de akkers.
Een zware ketel
Met de draaiboom die je in dit en vele andere huizen ziet, konden mensen zonder veel moeite de zware koeketel van boven het vuur tot bij de dieren verplaatsen. Het gekookte eten werd zo rechtstreeks vanuit de keuken in de troggen gegoten. In dit huis is de draaiboom heel lang: hij moest niet alleen de keuken maar ook de gang overbruggen. In de muur tussen de keuken en de gang zie je daarom een schuifluik: door het paneel eruit te halen, kon de draaiboom van aan de haard, door de muur en de gang, tot aan de troggen draaien.
Brood bakken in het bakhuis
In de Kempen bakten veel mensen hun brood zelf. Meestal was dat roggebrood. De oven stond in een apart gebouwtje: het bakhuis. Daar mengde en kneedde de boerin gewoonlijk het deeg. Het gezin stak de houtoven maar 1 keer per week aan en bakte voor een hele week. Tegen dit bakhuis staan ook een varkenshok en secreet.