Intro
Deze 18e-eeuwse langgevelhoeve werd in typisch Voerense stijl opgebouwd. In 1960 werd ze overgebracht naar het museum. In 2022 is ze de uitvalsbasis van de Living History in Bokrijk. We tonen hier het leven zoals het was in Haspengouw anno 1920. Breng zeker een bezoekje aan de hoeve en ontmoet haar laatste bewoonster, Maria Victorine.
Foto's van het gebouw
[placeholder]
Het gebouw en zijn geschiedenis
Dit imposante gebouw uit ca. 1700 is afkomstig uit De Plank, een gehucht van St.-Martens-Voeren en een van de hoogste plekken in de Voerstreek. De langgevelhoeve heeft een voorgevel in streekeigen vakwerk. De zijgevels en achtergevel zijn opgetrokken in silexblokken. De hoeken en geveltoppen werden afgewerkt met bakstenen. Links bevindt zich het woongedeelte, waar de keuken en kamer gescheiden worden door een centrale gang. Daarnaast liggen een schuur en een aangebouwd wagenschob.
In 1900 werd de hoeve bewoond door boer Bartholomeus ‘Meike’ Royen (°1851) en zijn dochter, Maria Victorine (°1887). De boer had toen 4 à 5 koeien, 2 kalveren en een paard. Hij bewerkte 6 hectare grond. Na zijn overlijden bleef Maria Victorine alleen in de hoeve wonen. Ze was een zonderlinge vrouw die mensenschuw was en mogelijk zwakzinnig. In het dorp kreeg ze de onfortuinlijke bijnaam ‘Trölle’ (oude heks). Ze woonde enkel in het voorste deel van het gebouw. Het middelste gedeelte van de hoeve werd verhuurd aan een pachter. Deze huur was een bron van inkomsten voor de alleenstaande Maria Victorine. In 1953 werd ze overgebracht naar een verpleegtehuis waar ze enkele jaren later stierf. Na haar vertrek stond de hoeve leeg tot deze in 1960 door Bokrijk aangekocht werd. In 1970 werd ze heropgebouwd in het museum.