Skip to main content
Textiel Bokrijk

Textiel

Op het erf van het Hooghuis uit Tessenderlo ontdekken bezoekers het vakmanschap textiel. Vertrekkende vanuit de Bokrijk-collectie en onder het curatorschap van Tim Van Steenbergen vertelt BKRK Textiel een weinig gekend en boeiend verhaal van historische plattelandskledij en het proces van productie tot consumptie in verleden, heden en toekomst

Do you remember

Do You Remember?

Het vakmanschap textiel wordt geduid in de historische gebouwen op het erf van het Hooghuis Tessenderlo. Het Hooghuis zelf wordt al heel wat jaren gebruikt om de verwerking van wol te tonen, waarbij de naastgelegen Schaapskooi als levende illustratie functioneert. Met BKRK Textiel gaat Bokrijk nu inhoudelijk een stap verder.

Textiel Bokrijk

De Bokrijkmedewerkers

Bokrijk wil een museum zijn dat verhalen over mensen vertelt, eerder dan een teletijdmachine of een blik op een verstild verleden. Hoe de medewerkers op het terrein gekleed zijn, draagt visueel bij aan dat verhaal. Bij de ontwikkeling van de kledijcollectie-Bokrijk door Tim Van Steenbergen ging veel aandacht naar de verschillende groepen medewerkers die op het terrein actief zijn in Bokrijk.

Capsulecollectie

Capsulecollectie

Bokrijk brengt ook een eigen DO YOU REMEMBER?-capsulecollectie Bokrijk door Tim Van Steenbergen op de markt. Het aanbod bestaat uit bretellen (met knijpers), T-shirts met verschillende prints, schorten, sweaters, sjaals, petten en servetten. De collectie is in beperkte oplage te koop in de museum- en webshop van Bokrijk.

Wwefgetouw

Weefgetouw

Het Openluchtmuseum Bokrijk bezit een relatief omvangrijke collectie kleding, huishoudelijk textiel en objecten om ze te vervaardigen (weefgetouwen, naaimachines, spinnenwielen, …). In totaal omvat de deelcollectie kleding en textiel circa 2.742 items. Zo ook acht weefgetouwen, waarvan één met een heel bijzondere geschiedenis.

Bokrijk award

BKRK Award

Na de succesvolle campagnes rond de BKRK-awards Leder, Keramiek, Hout en Brood was het in 2019 de beurt aan het vakmanschap Textiel. De focus van de award lag in 2019 meer dan ooit op ondernemerschap. Hedendaagse relevantie, duurzaamheid en het gebruik van nieuwe technieken zijn enkele tendensen die en surplus onze aandacht trekken.

textiel workshops

DIY Textiel

In het Openluchtmuseum staat beleving centraal en dit voor zowel individuele bezoekers als scholen en groepen, jong en oud. Bij de uitwerking van het vakmanschap textiel werd dan ook gekozen voor een permanente programmatie aangevuld met een aantal tijdelijke initiatieven.

werking textielerfgoed

Textielerfgoed

Met Bokrijk brandmerkt (BKRK) ontwikkelt Bokrijk in het museumgedeelte Kempen vakmanschap op een hedendaagse manier waarbij expertise vanuit verschillende invalshoeken samengebracht wordt. Zo is ook BKRK Textiel een verhaal van samenwerking met en tussen verschillende partners.

Kleding Kempense platteland

Kleding op het Kempense Platteland

Modeontwerper Tim Van Steenbergen ontwierp een collectie praktische, hedendaagse kleding voor de medewerkers van Bokrijk. Hij haalde daarvoor inspiratie uit historische kledingstukken en foto’s. Historisch projectbureau Geheugen Collectief ging op zoek naar de verhalen achter die kledingstukken. Wat droegen mensen op het platteland in de Kempen honderd jaar en langer geleden, en wat betekenden die kledingstukken voor hen?

Kleerkast boer

De Kleerkast van de boer

Modeontwerper Tim Van Steenbergen ontwierp een collectie praktische, hedendaagse kleding voor de medewerkers van Bokrijk. Hij haalde daarvoor inspiratie uit historische kledingstukken en foto’s. Historisch projectbureau Geheugen Collectief ging op zoek naar de verhalen achter die kledingstukken.

Wat droeg een boerin?

Wat droeg een boerin

Modeontwerper Tim Van Steenbergen ontwierp een collectie praktische, hedendaagse kleding voor de medewerkers van Bokrijk. Hij haalde daarvoor inspiratie uit historische kledingstukken en foto’s. Historisch projectbureau Geheugen Collectief ging op zoek naar de verhalen achter die kledingstukken.

Over BKRK

boomstam

Bokrijk staat reeds jaren garant voor de expertiseontwikkeling van vakmanschap, techniek en de toepassingen ervan in het museum. Onder het label BKRK - ‘bokrijk brandmerkt’ wil het museum de hedendaagse relevantie van al dat vakmanschap aantonen en steunen.

Hooghuis

De expo BKRK Textiel vindt plaats op het erf van Tesserderlo.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief