Skip to main content
Do you remember

Do You Remember?

Het vakmanschap textiel wordt geduid in de historische gebouwen op het erf van het Hooghuis Tessenderlo.

Do You Remember?

Het Hooghuis zelf wordt al heel wat jaren gebruikt om de verwerking van wol te tonen, waarbij de naastgelegen Schaapskooi als levende illustratie functioneert. Met BKRK Textiel gaat Bokrijk nu inhoudelijk een stap verder.

Bokrijk koos Tim Van Steenbergen als vakcurator om de BKRK-ontsluiting van het vakmanschap textiel uit te werken. Zijn persoonlijkheid en unieke métier dragen bij aan de verdere museale ontsluiting van de expo en de kledij van de medewerkers. Hij brengt het historische en eigentijdse textielverhaal in één geheel. #DOYOUREMEMBER? is een knipoog naar de inspiratie voor de kledijcollectie-Bokrijk die Tim uit het verleden haalde én een trigger om bezoekers te doen stilstaan bij het heden en verleden en ter inspiratie voor de toekomst.

De kledijcollectie-Bokrijk is de basis voor deze museale uitwerking. In het Hooghuis staan het historische textielverhaal, een bijzonder weefgetouw, een Kempische omslagdoek en het inspiratieproces van BKRK Textiel centraal. Het 19e-eeuwse weefgetouw is afkomstig van een psychiatrische instelling uit Sint-Truiden en maakte daar begin vorige eeuw deel uit van de weverij waarover men beschikte. In de Schaapskooi wandelen bezoekers langs de vitrines die historische kledij in combinatie met hedendaagse afbeeldingen tonen. Hier kan een selectie worden teruggevonden van enkele stukken uit de historische kledijcollectie van Bokrijk. In de turfschob wordt er dieper ingegaan op het consumptieverhaal en onze wegwerpmaatschappij.

In de interactieve wand in het Hooghuis wordt het clichéverhaal van de bollenzakdoek ontkracht. Niet de bollenzakdoek maar allerhande andere accessoires blijken representatief in de geschiedenis. Komt er vandaag een rode bollenzakdoek in beeld, is de kans niet onbestaande dat het het idee van Bokrijk oproept. Vanaf 2018 vertelt het museum nog wel het verhaal van deze iconische halsdoek, maar deze is in de kledijcollectie van de medewerkers niet langer te zien. Uit het onderzoek van Geheugen Collectief blijkt dat boeren vroeger niet vaak een rode bollenzakdoek droegen. Zij droegen allerlei textielstukken om de hals: sjaaltjes, dassen en zakdoeken in alle kleuren en formaten. De bollenzakdoek won echter aan populariteit in 1930 toen allerlei gilden en folkloregroepen de bollenzakdoek als herkenningsteken gingen dragen. Zo groeide de bollenzakdoek uit tot een icoon.

Met de ErfgoedApp van Faro krijg je een introductie tot de expo.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief