Skip to main content
werking textielerfgoed

Textielerfgoed

Met bokrijk brandmerkt (BKRK) ontwikkelt Bokrijk in het museumgedeelte Kempen vakmanschap op een hedendaagse manier waarbij expertise vanuit verschillende invalshoeken samengebracht wordt. Zo is ook BKRK Textiel een verhaal van samenwerking met en tussen verschillende partners.

Historisch projectbureau Geheugen Collectief voerde i.s.m. het projectteam van Bokrijk een uitvoerig onderzoek naar de historische context van textiel op het Kempense platteland tussen 1850 en 1920. Frieda Sorber van het ModeMuseum Antwerpen en Jenny Jacobs van het Modemuseum Hasselt droegen onder meer actief bij tot het determineren en presenteren van de kledijcollectie van Bokrijk. Tot 22 oktober 2018 kregen bezoekers van het Modemuseum Hasselt een eerste impressie van de expo “DO YOU REMEMBER?” dankzij een tijdelijke installatie. Als technische partner werd o.a. Deltalight aangetrokken.

Stad Genk startte een sociaal artistiek project, TEKstiel, in samenwerking met Rimo, Stebo en Wijkontwikkeling onder leiding van productdesigner Linde Hermans en textielontwerpster Sofie Hermans. Doel is om mensen samen te brengen die rond verschillende textielambachten (oud en nieuw, Vlaams en multicultureel) werken. Vanuit de groep TEKstiel werden 100 schorten (kinder- en volwassenenschorten) gestikt die de lesgevers en bezoekers dragen tijdens de Bokrijkworkshop Textiel (upcycling Bokrijkstof).

In 2018 vond er in het kader van textielerfgoed een bijeenkomst plaats van het textielnetwerk Vlaanderen in Bokrijk.

Bokrijk wil ook in de toekomst het erfgoed van het vakmanschap in Vlaanderen ondersteunen. Deze ondersteunende rol nemen we maximaal op via Vakmanschap en Erfgoed. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief