Met Open Blik Naar De Toekomst

Natuurlijk gaat Bokrijk over gisteren en over vandaag. Maar sterker nog, wij geloven dat het ook over morgen en zelfs over overmorgen kan gaan. Vandaag is Bokrijk jaarlijks goed voor 1 miljoen bezoekers, 250 directe medewerkers en 550 hectare afwisseling van monumentaal erfgoed, ongerept natuurgroen en talloze ontspanningsmogelijkheden.

Maar is er meer…?

Wij dromen van een Bokrijk waar ieder van ons, hier en nu, zijn eigen stukje individuele geschiedenis schrijft. Maar dat evengoed nog in 2065 kan doen… Wij dromen van een Bokrijk als een trendsettende, te koesteren plek in Genk, Limburg, Vlaanderen en de wereld. Een plaats met respect voor de vorige generaties, maar eigentijds vandaag en hopelijk zelfs visionair voor de jongeren van morgen. Daarom hebben we de ambitie om Bokrijk de glans te geven die het verdient. Omdat Bokrijk relevant is en dat kan blijven, ook al bestaat het al vele jaren.

Wij zijn er van overtuigd dat Bokrijk open moet zijn: Met open poorten die Bokrijk met de wereld verbinden, de wereld van bedrijven, erfgoedinstellingen, scholen, beleidspartners, collega’s, administraties, natuurorganisaties en toeristische partners met wie we samen Bokrijk ‘maken’. Conserveren is nutteloos wanneer expertise, kennis en handleidingen niet overgedragen worden. Een pure overdracht is zinloos als die niet kan bijdragen tot invulling van de behoeften van anderen. Bokrijk staat voor co-creatie, met een open geest voor vernieuwing. Het Bokrijk-DNA staat voor ont-moeten, ont-dekken, ont-haasten met respect voor authenticiteit en puurheid maar geïnspireerd door innovatie en bruisende activiteit. Bokrijk is een lab waar visies gecreëerd en ook uitgedragen worden.

Bokrijk is ook een open wereld, met openingstijden waarmee we 365 dagen per jaar Bokrijkers verwelkomen zowel virtueel als ter plekke. De uniek Bokrijkse monumenten kunnen niet alleen beter getoond, maar ook gebruikt worden. En dat niet alleen op het terrein van 550 hectare, ook in de digitale wereld. Bokrijk is een world wide web. De gebouwen krijgen niet alleen museale exposure, maar worden op een hedendaagse manier ingevuld: als verblijf, als hotelkamer, als atelier, als werkplek voor artists in residence… Bokrijk staat voor een levende en levendige plek.

Vanuit deze visie durven we in Bokrijk vandaag verder denken. Om zelf verder geschiedenis te schrijven. Vandaag en minstens in het volgende decennium , want Bokrijk zal altijd blijven bestaan, relevant eigentijds en eigenzinnig. We nemen u graag mee. Co-creatief met open geest voor Bokrijk als een levende plek. Bokrijk als begrip.

Wat als… verbeeld, denk en werk gerust mee aan de hand van dit manifest.

Lees het manifest

Namens alle medewerkers van Bokrijk,

Liesbeth Kees
Directeur vzw Het Domein Bokrijk
Igor Philtjens
Voorzitter vzw Het Domein Bokrijk
Gedeputeerde