Woonhuis Lokeren
Woonhuis Lokeren - #58

Bouwperiode: 18e eeuw | Afkomstig van: Lokeren | Naar Bokrijk gekomen in: 1968 | locatie in het museum: Oost- en West-Vlaanderen

Het gebouw en zijn verleden

Het woonhuis uit Lokeren stamt uit 1751, zoals men kan afleiden uit de muurankers op de zijgevel. De bouwtrant is geïnspireerd op de stedelijke architectuur. Tegen de linkerzijgevel staat een hondenrad dat een boterkarn in de achterkeuken aandreef. De dwarse schuur (18de eeuw) is ook uit Lokeren afkomstig; het meest rechtse deurtje geeft toegang tot de ingebouwde koestal. Aan de rand van het erf staat het stenen bakhuis uit Waasmunster (19de eeuw).

Een landbouwersgezin

Karel Van Gheit en Nathalia De Vriendt waren landbouwers. Iets minder dan een kwart van de actieve bevolking van Lokeren werkte in 1846 in de landbouw. Dat is minder dan in andere regio’s. Het stedelijke karakter van Lokeren is daarvoor een belangrijke verklaring. Veel mensen werkten er in de handel of de industrie.

Konijnenhaar

In Lokeren waren er in 1895 meer dan 3000 runderen, 2623 varkens, 1005 schapen, enkele honderden paarden, bokken en geiten en maar 2 ezels. En wellicht waren er bijzonder veel konijnen. Lokeren was namelijk een belangrijk internationaal centrum van de haarsnijderij. Het haar van konijnen en hazen werd zo bewerkt dat er bijvoorbeeld vilten hoeden van gemaakt konden worden. Konijnenhaar bewerken was vuil en ongezond werk: het haar werd met kwiknitraat van de huid losgemaakt en met kwikdamp bewerkt tot vilt. Ook voor het milieu was dat erg vervuilend.

Een vreemde haard

De haard in dit huis werd door conservator Weyns toegevoegd. Hij komt uit een Oost-Vlaams woonhuis uit 1609. De haard zelf dateert wellicht van rond 1700. Hij valt op door de tegels met Bijbelse taferelen. De tegels waren beschikbaar in verschillende prijsklassen, maar waren in elk geval niet weggelegd voor arme gezinnen.