Schuur Oorderen
Schuur Oorderen - #62

Bouwperiode: 1722 | Afkomstig van: Oorderen | Naar Bokrijk gekomen in: 1965 | locatie in het museum: Oost- en West-Vlaanderen

Het gebouw en zijn verleden

Het erf bestond uit het woonhuis, stallingen en de bergschuur. Enkel de schuur is overgebracht naar het Openluchtmuseum. De schuur is ingepland in het gedeelte ‘Oost- en West- Vlaanderen’. Samen met de dijkhuisjes en de wagenschob uit Kallo, vormt de schuur in Bokrijk een tastbare herinnering aan het Antwerpse polderlandschap van een eeuw geleden. De tussenschotten en de op- en neerwaarts openklappende luiken die de dorsvloer van de stallingen scheidden, werden niet terug opgebouwd. De daktimmer werd bij de heropbouw in 1966 volledig vernieuwd. Daarbij werden ruim 6 km rietlatten vernageld en 35 ton riet verbruikt. Het dak heeft een oppervlakte van 1100 m². In 2011 werd de renovatie van de schuur aangevat. Zo kreeg de schuur een nieuw rieten dak, het houtwerk werd behandeld, het schrijn- en metselwerk werden hersteld en de lemen vloer werd volledig vernieuwd.

EEN MULTIFUNCTIONEEL GEBOUW

In een bergschuur zoals deze waren er naast opslag- en dorsruimtes ook vee- en paardenstallen. Hier lagen die aan de rechterzijde. Helemaal aan het einde was er een kamertje met 2 bedden voor de knechten. De hoevewaar deze schuur bij hoorde, beschikte ook over nog andere dienstgebouwen. Samen vormden ze dus een heel groot landbouwbedrijf!

EEN BEKENDE PACHTHEER

Christiaan Terninck kocht in 1722 de grond waarop hij deze schuurbouwde. Hij kwam uit een bekende Antwerpse familie. Zijn ouders hadden een goed draaiend kousenwinkeltje in Antwerpen en waren welgesteld. Christiaan werd kanunnik en was schatbewaarder van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Zijn ene broer, Petrus, reisde als geestelijke naar Jeruzalem, maar overleed in Egypte. Zijn andere broer, Joannes Hubertus, speelde een belangrijke rol in het Antwerpse stadsbestuur. De gebouwen die Christiaan liet optrekken, brandden af in 1754, 9 jaar na zijn overlijden. Er werden snel nieuwe gebouwen gezet, zodat het domein opnieuwverpacht kon worden.

OORLOGSGEWELD

De hoeve die Terninck in 1722 kocht, lag al sinds 1703 in puin. Dat was het gevolg van de Slag van Ekeren. Daarbij omsingelde het Franse legerde Nederlandse troepen die Antwerpen wilden innemen. De plattelandsbevolkingin de omgeving had ook zwaar onder het geweld te lijden. De gebouwen die vóór deze schuur op het erf stonden, werden vernield.