Langgevelhoeve Houthalen-Kwalaak
Langgevelhoeve Houthalen-Kwalaak - #32

Bouwperiode: 19e eeuw | Afkomstig van: Houthalen-Kwalaak | Naar Bokrijk gekomen in: 1953 | locatie in het museum: Kempen

Het gebouw en zijn verleden

Deze kleine langgevelhoeve is afkomstig uit Houthalen-Kwalaak. Typisch voor de Kempen is het opvallende dominante dak. Het vooraanzicht is vrij gesloten aangezien de grote schuurpoort aan de achterzijde geplaatst is. Op het erf staat een groot bakhuis met ingebouwd varkenshok uit Eksel. Op 30 april 2014 breekt 's ochtends vroeg brand uit. Het woonhuis en de schuur gaan volledig verloren. Het bakhuis blijft gespaard.

Hoe ontstond brand?

Vroeger lag het gebruik van haardvuur, olielampen of kaarsen, maar ook blikseminslag vaak aan de basis van een brand. De meeste huizen op het platteland waren gebouwd met zeer brandbare materialen zoals hout, stro en riet. De meer gegoede bevolking, een kleine minderheid, kon zich huizen veroorloven in andere materialen, zoals steen en dakpannen.

Brand blussen

Alleen in de stad was er een brandwacht, de voorloper van de brandweer. Op het platteland blusten de dorpsbewoners samen de branden. Mensen namen ook een aantal voorzorgen. In droge periodes stond er bijvoorbeeld altijd een (lederen) brandemmer met water klaar. Aan het huis hing een brandhaak (een ijzeren haak aan een lange steel) om gaten in het brandende dak te maken of stro of riet van het dak te trekken. Zo kon een brand zich minder snel verspreiden. Daarnaast werd uit voorzorg het bakhuis of de bakoven ver genoeg van het woonhuis gebouwd. De oven kreeg bovendien een pannendak.

Brandverzekering

Ook vroeger kon je je huis laten verzekeren tegen brand. In België werd de eerste brandverzekering opgericht na 1850. Tegelijkertijd verschenen ook de eerste brandverzekeringsplaatjes. Zo’n metalen plaatje werd aan de gevel van het huis bevestigd als bewijs dat de eigenaar zijn huis had verzekerd tegen brand. In het museum kun je zo’n plaatje vinden aan de hoeve uit Beverst (nr. 15).