Over het evenement
Op zondag 21 september kan je tijdens een brouwmoment onze bierspecialisten aan het werk zien in museumbrouwerij het Paenhuys. Je komt meer te weten over de brouwgeschiedenis én het brouwproces.
In het Paenhuys staat het historisch brouwproces met een gerestaureerde historische brouwinstallatie in combinatie met een hedendaagse koel-, gist- en bewaarinstallatie centraal. Dankzij deze brouwinstallatie proeven bezoekers ook hoe bier eeuwen geleden smaakte.
Er is leven in museumbrouwerij het Paenhuys! Met BKRK Bier brouwt Bokrijk op historische wijze. De Bokrijkse brouwmeesters laten zich telkens inspireren door verschillende recepturen uit het verleden.
Mechelschen Bruynen
Gedurende de hele dag volg je op de voet hoe de leden van Gilde Demerdal en De Lambikstoempers een hedendaagse interpretatie doen van een historisch bierrecept, met gebruik van originele materialen in originele ketels. Ze brouwen Mechelschen Bruynen, een bier dat laat zien hoe de toenmalige Brabantse steden hun eigen biermerken ontwikkelden, die niet alleen lokaal, maar ook internationaal bekend waren als exportproducten en economische drijfveren. In de 15e en 16e eeuw was Mechelen een belangrijke bierstad met meer dan 100 brouwerijen en een sterke handelspositie naar Holland en Zeeland.
Het stevig, moutig bier, vaak donker en halfzoet, werd vooral gemaakt van gerst, met toevoegingen zoals tarwe en hop, en had een alcoholgehalte van 6-7 %. Mechelschen Bruynen, vergelijkbaar met oud Diesters en Antwerps Bruinbier, was vooral bedoeld voor de export en bevatte soms kleine hoeveelheden kruiden zoals gagel en rozemarijn. Dankzij deze rijke geschiedenis en vakmanschap wordt Vlaanderen nog altijd erkend als een belangrijke speler in de wereld van traditioneel bier. De mouten en granen waarmee ze aan de slag gaan zijn van Hof Van Dormaal uit Tildonk, Haacht, lokaal geteeld en ook ter plaatse vermout.
Ontdek hier het verloop van de dag.
Proeven
Daarnaast proef je van een Mechels bier of bière de Malines. De samenstelling van het Mechels bier bestaat uit 4 delen gerstemout, 1 deel tarwe en 1 deel haver.
In het Paenhuys uit Diepenbeek, gelegen in het Openluchtmuseum, wordt er uitsluitend experimenteel gebrouwen. Deze brouwsels worden niet gebotteld en bijgevolg ook niet verkocht. Je kan proeven naargelang de beschikbaarheid tijdens je museumbezoek.
Praktisch
Datum en tijd: 21 september van 10 u. tot 18 u.
Locatie: 20. Paenhuys Diepenbeek
Tickets: Je betaalt de toegangsprijs voor het Openluchtmuseum, de Historische brouwdag zit hierin inbegrepen. Tickets zijn online verkrijgbaar. Bokrijkabonnees hebben gratis toegang.
Toegankelijkheid: de paden in het Openluchtmuseum zijn verhard waardoor rolstoelen en andere rolwagens doorheen het hele museum kunnen rijden. Let echter wel: het weer kan op sommige locaties invloed hebben, waardoor de route als moeilijker toegankelijk kan worden ervaren. Een beperkt aantal rolstoelen wordt gratis ter beschikking gesteld aan het Infocenter. Gelieve deze tijdig te reserveren via 011 26 53 15. Alle sanitaire blokken zijn toegankelijk en beschikken over een aangepast toilet voor personen met een beperking. Op de parkings zijn voorbehouden plaatsen voorzien voor personen met een beperking.