Over het evenement
Op 5 juni kan je tijdens een brouwmoment onze bierspecialisten aan het werk zien in museumbrouwerij het Paenhuys. Je komt meer te weten over de brouwgeschiedenis én het brouwproces.
In het Paenhuys staat het historisch brouwproces met een gerestaureerde historische brouwinstallatie in combinatie met een hedendaagse koel-, gist- en bewaarinstallatie centraal. Dankzij deze brouwinstallatie proeven bezoekers ook hoe bier eeuwen geleden smaakte.
Alvast enkele leuke weetjes:
- Wanneer brouwde men vroeger bier? ‘Tussen het vallen en het schieten van het loof.’ In de winter dus. In de zomer bedierven bacteriën het bier.
- Slap en vies! Bier bevatte vroeger vaak maar 1 tot 2% alcohol. Het was ook ongefilterd, dus er dreven restjes mout in.
- Bier op een nuchtere maag? Smakelijk! Vroeger dronken de mensen hun bier niet altijd koud. Ze maakten er ook biersoep van, voor het ontbijt.
- Bierbrouwen was … vrouwenwerk. Dat gebeurde eeuwenlang gewoon thuis, in een ketel op het haardvuur.
- Een bezem of takkenbos aan de deur? Daar is bier! Als een gezin veel bier gebrouwen had, lieten ze de buren zo weten dat ze gerust eens langs mochten komen voor een pint.
- Bier of granaten? Tijdens de Eerste Wereldoorlog legden de Duitsers beslag op koper om er kogel- en granaathulzen van te maken. Ook op de brouwketels. Zo verdwenen heel wat Belgische brouwerijen.
- Pintje uit de oertijd? In het Midden-Oosten dronken mensen 13.000 jaar geleden al bier. Duizenden jaren dus voor de landbouw ontstond.
- Even proeven? Bier uit de middeleeuwen smaakte helemaal anders. Er zat geen hop in om het op smaak te brengen, maar andere kruiden zoals gagel of jeneverbes.
- Wie zijn de grootste drinkers? Vroeger dronken mensen veel meer bier dan nu. In 1913 dronk een Belg gemiddeld 223 liter bier per jaar, nu nog 70.
- Fred Eerdekens, maart 2019. Het kunstwerk is een uitgekiende verzameling staafjes met bovenop vlekjes van helder licht dat uit de lucht wordt opgevangen. Enkel als je vanop een afstand kijkt, vormen de staafjes samen een gestippeld woord: wort.
- Bier op fles krijgen was lange tijd lastig. Door het koolzuur bleef de fles moeilijk dicht. 130 jaar geleden loste de uitvinding van de kroonkurk dat op. Precies 21 inkepingen in de kroon maakten de fles luchtdicht.
- Wildeman, het nieuwe bier van Bokrijk, is ontwikkeld door Brouwerij Boon. Het is vermengd met oud bier, net zoals brouwers vroeger soms deden. Te vinden in onze herbergen en museumshop.
Er is leven in museumbrouwerij het Paenhuys! Met BKRK Bier brouwt Bokrijk op historische wijze. De Bokrijkse brouwmeesters laten zich telkens inspireren door verschillende recepturen uit het verleden.
Gedurende de hele dag volg je op de voet hoe de brouwer een hedendaagse interpretatie doet van een historisch bierrecept met gebruik van originele materialen in originele ketels. Ze brouwen een haver-tarwe witbier met een verrassend romige (brood-) smaak en weinig bitter. Het brouwsel zal vanaf 3 juli te proeven zijn.
Daarnaast proef je die dag van een Kempisch bier gemaakt van 40% tarwemout en speltmout, 7% havervlokken, 20 % bleke mout en 30% donkere mout. Het bier is met typische Engelse/Duitse hoppen gebitterd. De neutrale gist zorgt dat het amber kleurige bier een moutige smaak, een matige volmondig en een stevige hopbitterheid heeft. Het alcoholpercentage van dit bier bedraagt 5,7 %.
In het Paenhuys uit Diepenbeek, gelegen in het Openluchtmuseum, wordt er uitsluitend experimenteel gebrouwen. Deze brouwsels worden niet gebotteld en bijgevolg niet verkocht. Je kan proeven naargelang de beschikbaarheid. Kortom, een uitzonderlijke beleving van het vakmanschap bier!
Praktisch
Datum: 5 juni 2022
Openingsuren: van 10 u. tot 18 u.
Tickets: Je betaalt de toegangsprijs van het Openluchtmuseum, het Historisch brouwmoment zit mee inbegrepen in deze toegangsprijs. Museumtickets kan je op voorhand reserveren via onze website. Gratis toegang voor Bokrijkabonnees.