Over het evenement
Op zondag 13 april kan je tijdens een brouwmoment onze bierspecialisten aan het werk zien in museumbrouwerij het Paenhuys. Je komt meer te weten over de brouwgeschiedenis én het brouwproces.
In het Paenhuys staat het historisch brouwproces met een gerestaureerde historische brouwinstallatie in combinatie met een hedendaagse koel-, gist- en bewaarinstallatie centraal. Dankzij deze brouwinstallatie proeven bezoekers ook hoe bier eeuwen geleden smaakte.
Er is leven in museumbrouwerij het Paenhuys! Met BKRK Bier brouwt Bokrijk op historische wijze. De Bokrijkse brouwmeesters laten zich telkens inspireren door verschillende recepturen uit het verleden.
Gedurende de hele dag volg je op de voet hoe de leden van Gilde Demerdal een hedendaagse interpretatie doen van een historisch bierrecept met gebruik van originele materialen in originele ketels. Ze brouwen een Mechels bier of bière de Malines. De mouten en granen waarmee ze aan de slag gaan zijn van Hof Van Dormaal uit Tildonk, Haacht. Deze mouten zijn lokaal geteeld en werden ook ter plaatse vermout. De samenstelling van het Mechels bier bestaat uit 4 delen gerstemout, 1 deel tarwe en 1 deel haver.
Ontdek hier het verloop van de dag.
Daarnaast proef je van een haverbier. Haver is al duizenden jaren een belangrijke voedingsbron voor de mens. Ook in het vakmanschap van het bierbrouwen heeft haver een lange traditie. Oude biersoorten uit de late Middeleeuwen en de Renaissance kenmerkten zich bijvoorbeeld door grote hoeveelheden haver. In de Middeleeuwen werd het graan vooral vaak gebruikt om bier te brouwen in regio’s waar gerst niet goed groeide. Deze haverbieren werden bovendien als voedzamer beschouwd dan hun gerst-gebaseerde tegenhangers en werden daarom vaak door arbeiders en boeren gedronken om hun energieniveau op peil te houden.
Vanaf de 18 eeuw neemt de hoeveelheid haver steeds af en verdwijnt het in de brouwerij. Enkel in witbieren (Hoegaarden-Leuven) blijft met nog een kleine hoeveelheid haver gebruiken.
In het Paenhuys uit Diepenbeek, gelegen in het Openluchtmuseum, wordt er uitsluitend experimenteel gebrouwen. Deze brouwsels worden niet gebotteld en bijgevolg ook niet verkocht. Je kan proeven naargelang de beschikbaarheid tijdens je museumbezoek.
Praktisch
Datum en tijd: 8 junil van 10 u. tot 18 u.
Locatie: 20. Paenhuys Diepenbeek
Tickets: Je betaalt de toegangsprijs voor het Openluchtmuseum, de Historische brouwdag zit hierin inbegrepen. Tickets zijn online verkrijgbaar. Bokrijkabonnees hebben gratis toegang.
Toegankelijkheid: de paden in het Openluchtmuseum zijn verhard waardoor rolstoelen en andere rolwagens doorheen het hele museum kunnen rijden. Let echter wel: het weer kan op sommige locaties invloed hebben, waardoor de route als moeilijker toegankelijk kan worden ervaren. Een beperkt aantal rolstoelen wordt gratis ter beschikking gesteld aan het Infocenter. Gelieve deze tijdig te reserveren via 011 26 53 15. Alle sanitaire blokken zijn toegankelijk en beschikken over een aangepast toilet voor personen met een beperking. Op de parkings zijn voorbehouden plaatsen voorzien voor personen met een beperking.
Leer meer over bier brouwen uit de oude tijd in het Paenhuys uit Diepenbeek en ontdek enkele leuke weetjes.