Skip to main content
BKRK bier expo

Historisch bierbrouwen

Event details

Datum

Locatie

20. Paenhuys Diepenbeek - museumbrouwerij

Over het evenement

Op zondag 28 mei kan je tijdens een brouwmoment onze bierspecialisten aan het werk zien in museumbrouwerij het Paenhuys. Je komt meer te weten over de brouwgeschiedenis én het brouwproces.
In het Paenhuys staat het historisch brouwproces met een gerestaureerde historische brouwinstallatie in combinatie met een hedendaagse koel-, gist- en bewaarinstallatie centraal. Dankzij deze brouwinstallatie proeven bezoekers ook hoe bier eeuwen geleden smaakte.

brouwmomenten

Er is leven in museumbrouwerij het Paenhuys! Met BKRK Bier brouwt Bokrijk op historische wijze. De Bokrijkse brouwmeesters laten zich telkens inspireren door verschillende recepturen uit het verleden.

Gedurende de hele dag volg je op de voet hoe de brouwer een hedendaagse interpretatie doet van een historisch bierrecept met gebruik van originele materialen in originele ketels. Ze brouwen een mooi amberkleurig Waals gerstenbier of Bière d’orge wallonnes. In Verviers, Luik, Namen en Charleroi brouwde men vroeger twee soorten bier: een gerste- en een tarwebier. Het gerstebier was belangrijk voor Verviers, Namen en Charlerloi. De kwaliteit was niet uitstekend en de meeste bieren stonden niet hoog aangeschreven. Maar in Namen en Verviers brouwde men wel een bier van kwaliteit. Men kookte het brouwel 5 tot 6 uur, op andere plaatsen zelfs tot 15 uur! De hop kwam uit het Maasgebied en de bieren werden vergist op 200 liter vaten.

We brouwen op 28 mei een gerstebier met granen van Hof ten Dormael en Belgische hevemout. Het brouwsel zal vanaf de zomer te proeven zijn.

Daarnaast proef je op 28 mei van Luiks bier, een amberkleurig bier gebrouwen met meer dan 50 % speltmout en tarwe. Hiervan heeft 600 liter op vaten gelagerd. Op deze vaten heeft Chardonnay wijn gelegen die van een Haspengouwse wijnboer in Nieuwerkerken komen. Beide bieren zijn te proeven.

In het Paenhuys uit Diepenbeek, gelegen in het Openluchtmuseum, wordt er uitsluitend experimenteel gebrouwen. Deze brouwsels worden niet gebotteld en bijgevolg ook niet verkocht. Je kan proeven naargelang de beschikbaarheid tijdens je museumbezoek. 

Praktisch

Datum: 28 mei 2023
Openingsuren: van 10 u. tot 18 u. 
Tickets: Je betaalt de toegangsprijs van het Openluchtmuseum, het historisch brouwmoment zit inbegrepen in deze toegangsprijs. Tickets zijn online verkrijgbaar. Gratis toegang voor Bokrijkabonnees. 

Bokrijk - brouwdag

Leer meer over bier brouwen uit de oude tijd in het Paenhuys uit Diepenbeek en ontdek enkele leuke weetjes.

Reserveer je ticket

Tickets reserveren is niet verplicht maar wel handig en goedkoper. Je ticket reserveren kan tot de dag zelf.

Bokrijkabonnement

Wil je ook deel uitmaken van onze Bokrijkfamilie? Bestel dan nu je Bokrijkabonnement en geniet van alle voordelen in Bokrijk en bij tal van andere partners zoals o.a. Plopsa, De ZOO en Centerparcs. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vragen? Bereid je bezoek voor!

De Openluchtspeeltuin is dagelijks gratis en vrij toegankelijk, van 9 u. tot zonsondergang. 

Honden zijn aangelijnd altijd welkom in Bokrijk. Er is een hondenlosloopweide voorzien op het domein, rechts van het Infocenter. In het Openluchtmuseum zijn aangelijnde honden ook welkom, behalve op het dierenerf* van museumboerderij Het Duifhuis (nr.10), ‘De sixties’ en het peuter- en kleuterdorp in de speeltuin.  *Op deze locatie zijn andere dieren aanwezig, we willen de rust van deze dieren ten allen tijde bewaren en de situatie voor alle bezoekers en dieren veilig houden. 

Het Openluchtmuseum is geopend van 1 april 2023 tot en met 5 november 2023 van 10 u. tot 18 u. Gesloten op maandag, uitgezonderd de maandagen van de Belgische schoolvakanties en die op feestdagen vallen.

Tickets reserveren is niet verplicht maar wel altijd handig en goedkoper. 

Neen, er kan niet gereserveerd worden voor Fietsen door het Water.