Intro
In de West-Vlaamse polders is de bergschuur, de 'Mikke', een van de belangrijkste schuurvormen in de 18de eeuw. Op een van de balken staat volgende tekst: '1719 deze meck behoort toe aen d'abdij van Loo'.
Deze zomer fungeert de schuur als Bouwschuur. In 'De Bouwschuur' liggen liefst 75 000 blokje op jouw creatieve handen te wachten. Waag je in deze bruisende bouwplaats aan te gekke challenges of laat je verbeelding de vrije loop. Voor kinderen én volwassenen. Wie kan er de hoogste toren bouwen?
Foto's van het gebouw
[placeholder]
Het gebouw en zijn geschiedenis
Bedrijvigheid op het boerenerf
De gebouwen op dit erf illustreren samen de bedrijvigheid op een druk boerenerf. In het ‘rossekot’ uit Lampernisse werd, onafhankelijk van water of wind, op paardenkracht graan gemalen, haver geplet en boter gekarnd. Het paard of ‘ros’ wandelde toertjes rond de centrale as, die de molens en de karnton in beweging zette. In het zwingelkot uit Leisele werd vlas verwerkt. In de vierkante bergschuur met piramidedak uit Lo stonden de dieren en werd het graan bewaard. In het wagenkot uit Ardooie stonden de voertuigen.
De bergschuur uit Lo maakte deel uit van de abdij in Lo. Het gebouw dateert wellicht van het begin van de 17e eeuw en bevond zich oorspronkelijk in de Hogebrugstraat 32. Een opschrift op een stijl naast de dorsvloer verwijst naar een bouwdatum en eigenaar: 1715 Dese meck(e) behoortr (e)oe aen dab(dy) (v)an loo. Dit type bergschuur – ook wel ‘mikke’ genaamd – is een van de belangrijkste schuurvormen in de 18e eeuw in de West-Vlaamse polders. Deze schuren hebben vaak een vierkante plattegrond onder een piramidevormig dak. Koestallen zijn doorgaans ingebouwd in de schuur. Het dak reikt heel laag om te beletten dat de wind het dak zou optillen. Deze schuur heeft dringende herstelwerkzaamheden nodig. Sommige planken zijn sterk verbogen, andere vertonen houtaantasting of gaten. Het overzicht van de restauratie vind je op de pagina over het Woonhuis Hoogstade.