Skip to main content
Schuur Oorderen

Schuur Oorderen

Building details

Constructie periode

1722

Regio

Oost- en West-Vlaanderen

Afkomstig van

Oorderen

Kwam naar Bokrijk in

1965

Restauratie info

In restauratie , voorjaar 2024

Gebouw type

Historisch gebouw

Huidige invulling

Expo

Intro

In 1722 koopt Christiaan Terninck een vervallen hoeve met bijbehorende gronden in Oorderen. Hij bouwt er een nieuwe hoeve, schuren en stallen. De staat onteigent in 1906 de gronden in het polderdorp Oorderen. Het dorpsleven gaat er nog door tot in de jaren 1960. Bokrijk restaureert de schuur en maakt een hedendaagse installatie waar het verdwenen polderdorp weer tot leven komt.

Foto's van het gebouw

[placeholder]

Het gebouw en zijn geschiedenis

Een multifunctioneel gebouw

In een bergschuur zoals deze waren er naast opslag- en dorsruimtes ook vee- en paardenstallen. Hier lagen die aan de rechterzijde. Helemaal aan het einde was er een kamertje met 2 bedden voor de knechten. De hoevewaar deze schuur bij hoorde, beschikte ook over nog andere dienstgebouwen. Samen vormden ze dus een heel groot landbouwbedrijf!

Een bekende pachtheer

Christiaan Terninck kocht in 1722 de grond waarop hij deze schuurbouwde. Hij kwam uit een bekende Antwerpse familie. Zijn ouders hadden een goed draaiend kousenwinkeltje in Antwerpen en waren welgesteld. Christiaan werd kanunnik en was schatbewaarder van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Zijn ene broer, Petrus, reisde als geestelijke naar Jeruzalem, maar overleed in Egypte. Zijn andere broer, Joannes Hubertus, speelde een belangrijke rol in het Antwerpse stadsbestuur. De gebouwen die Christiaan liet optrekken, brandden af in 1754, 9 jaar na zijn overlijden. Er werden snel nieuwe gebouwen gezet, zodat het domein opnieuwverpacht kon worden.

Oorlogsgeweld

De hoeve die Terninck in 1722 kocht, lag al sinds 1703 in puin. Dat was het gevolg van de Slag van Ekeren. Daarbij omsingelde het Franse legerde Nederlandse troepen die Antwerpen wilden innemen. De plattelandsbevolkingin de omgeving had ook zwaar onder het geweld te lijden. De gebouwen die vóór deze schuur op het erf stonden, werden vernield.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief