Skip to main content
Postje Loppem

Postje Loppem

Building details

Constructie periode

Midden 18e eeuw

Regio

Oost- en West-Vlaanderen

Afkomstig van

Loppem

Kwam naar Bokrijk in

1964

Restauratie info

Gerestaureerd, Voorjaar 2020

Gebouw type

Historisch gebouw

Intro

Midden 18e eeuw werd dit 'postje' gebouwd door Pieter Seye. In 1960 zou dit huis gesloopt worden. Via een van de laatste bewoners, Honoré Van Belle, verhuist het in 1964 naar Bokrijk.

Foto's van het gebouw

[placeholder]

Het gebouw en zijn geschiedenis

Postje

Een klein en laag woonhuis in vakwerkbouw werd in West-Vlaanderen een ‘postje’ genoemd. Ook de stal en de schuur van dit ‘postje’ dateren van eind 18e eeuw. Ze zijn al te zien op een gedetailleerde kaart uit de jaren 1770.

4 generaties De Splentere

De familie De Splentere hield dit huis 4 generaties binnen de familie. Petrus Josephus was metselaar en landbouwer, net als zijn vader Franciscus. Zijn kleindochter Anne Marie huwde in 1895 met landbouwer Ivo Boone. Het oudere koppel had zelf geen kinderen, maar nam een verre neef in huis als koeknecht, Honoré Van Belle. Na de dood van zijn pleegouders bleef Honoré hier wonen met zijn echtgenote. In 1920 verkochten de erfgenamen van Anne Marie de hoeve. De kinderen van Honoré Van Belle kochten het huis terug en schonken het aan Bokrijk.

Bruggen en wegen

Rond Loppem zijn er in de 18e eeuw 2 steenwegen: een van Brugge via Torhout naar Menen, en een van Brugge naar Kortrijk. Franciscus, een eigenaar van dit huis, bouwde de stenen brug over de Kerkebeek. Die nieuwe brug kaderde in de aanleg van een verbindingsweg tussen de 2 wegen en vergemakkelijkte het verkeer.

November 2020

Het Postje uit Loppem staat nog steeds wat in de kou, zo zonder het ingevuld vakwerk. Maar, intussen werd het voegwerk uitgevoerd met kalkmortel zodat al het ‘steenwerk’ al voltooid is. Dat geldt niet alleen voor de muurplaat en het stuk gevel, maar bijvoorbeeld ook voor de stenen schouw die aandacht nodig had. Het dak van de geplankte schuur werd begin november ontmanteld. Net als bij het Duifhuis en de Smidse worden de pannen gerecupereerd na schoonmaak. Restaureren is eveneens duurzaam omgaan met de materialen.

September - oktober 2020

Het Postje uit Loppem ziet er anders uit. Het gebouw is niet meer ‘onder dak’. De rieten dakbedekking van het woonhuis werd gedemonteerd, zodat het houtonderzoek van de gebintes kan plaatsvinden. Begin oktober vingen de werken aan en werd al het leem ontmanteld van het vakwerk en van de lemen vloeren. Het metselwerk van de muurplaat wordt nagekeken, alsook het metselwerk van de muur. Van de verflagen van het buitenschrijnwerk worden stalen genomen om de juiste kleur te bepalen. Daarnaast geeft ook de kleurscanner een goede indicatie. In combinatie met historisch kleurenonderzoek kan een gefundeerde keuze worden gemaakt. Zo gaan techniek en geschiedenis hand in hand. De beplankte schuur is afkomstig van hetzelfde erf uit Loppem. Voor het bakhuis geldt dat niet, het hoorde bij een boerderij van de Benedictijnerabdij van Zevenkerke.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief