Intro
De tafel, als plaats van ontmoeting en verbinding, vormt de rode draad doorheen deze imposante pastorij en zijn prachtige tuin. Op het gelijkvloers tref je een historische inrichting aan die je naar 1899 katapulteert, toen pastoor Truyts hier samen met zijn onderpastoor en devote dienstmeid woonde. In de goei kamer zie je de tafel op z'n chicst gedekt. Beeld jezelf eens in dat je hier in goed gezelschap van een heerlijke maaltijd geniet. Of met voorname heren een sigaar rookt in het chique salon. Ga ook zeker even de keuken binnen, het rijk van de meid, waar de lekkerste gerechten op tafel werden getoverd. Via een opstapje wandel je de Wunderkammer binnen. Hier ontdek je devotionalia van vroeger in contrast met aanbidding van vandaag. Neem je de trap naar boven, dan schotelen we je historische en hedendaagse smaakbeleving in al zijn facetten voor, met als hoogtepunt een verrassende expo rond de BKRK-award Smaak. De pastorijtuin tot slot herbergt vergeten groenten, kruiden en gezellige picknickplekjes. Vlij je neer aan een van de vele tafels, en geniet!
Foto's van het gebouw
[placeholder]
Het gebouw en zijn geschiedenis
In 1776 bouwde pastoor Adrianus Snoeckx deze imposante pastorij in de zelfstandige parochie Schriek.
Bewoners
De dorpspastoor
Op het platteland was de pastoor een van de belangrijkste figuren in het dorp. Hij was een vooraanstaand en geleerd man met veel gezag. Naast religieuze taken, zoals de mis opdragen, sacramenten toedienen en catecheselessen organiseren, vervulde hij ook maatschappelijke taken zoals zieken- en armenzorg. Hij was ook verantwoordelijk voor het bijhouden van de parochieregisters, waarin doopsels, huwelijken, begrafenissen, … werden genoteerd.
De pastoorsmeid
Om zijn huishouden te doen, voor hem te koken en de pastorij te onderhouden, had de pastoor een meid of huishoudster. Zij woonde ook in de pastorij. Een pastoorsmeid moest aan enkele voorwaarden voldoen. Ze moest een diepgelovige vrouw zijn met een onberispelijke levenswandel. Ze was ongehuwd en liefst minstens 40 jaar. Uiteraard moest ze ook actief deelnemen aan religieuze plechtigheden. Naast de dagelijkse huishoudelijke taken was ze verantwoordelijk voor het onthaal op de pastorij, de organisatie van diners en het ronddragen van armengiften in de parochie. Soms werd ze bijgestaan door een jong vrouwelijk familielid, dat zo werd opgeleid.
De mythische wijnkelder van meneer pastoor?
Deze pastorij heeft, net als veel andere pastorijen, een wijnkelder. Toch had zeker niet elke pastoor een goede en gevulde wijnkelder. De wijn werd geschonken bij hoog bezoek zoals de bisschop of andere oversten van de pastoor. Daarnaast kon de voorraad miswijn er worden bewaard.