Skip to main content
Oude Stad

Oude Stad - De sixties

Building details

Regio

De oude stad - De sixties

Afkomstig van

Antwerpen

Kwam naar Bokrijk in

1960 - 1973

Restauratie info

Gerestaureerd

Gebouw type

Historisch gebouw

Huidige invulling

Expo

Historisch ingericht

Winkel/museumshop

Intro

Tussen 1960-1973 verwerft Bokrijk een aantal oude stadswoningen uit Antwerpen. Ze werden gesloopt in het kader van een sterk bekritiseerd saneringsproject. Op 30 augustus 1972 start de heropbouw van huis ‘De (Witte) Engel’. Tot 1989 bouwt Bokrijk verder aan het nieuwe museumdeel ‘de Oude Stad’. In 2012 opent in een gedeelte van de Oude Stad de permanente tentoonstelling ‘De sixties’.

Foto's van het gebouw

[placeholder]

Het gebouw en zijn geschiedenis

Een stad in Bokrijk?!

Het stadskwartier is samengesteld uit 15e- en 16e-eeuwse gebouwen en gevels uit de Antwerpse binnenstad. Het oorspronkelijke doel was een overzicht bieden van de stedelijke architectuur tussen de 15e en de 20e eeuw. Daarnaast moest dit museumdeel tonen dat stad en platteland elkaar altijd beïnvloed hebben. Om financiële redenen werd het ambitieuze plan echter maar gedeeltelijk uitgevoerd.

Terug naar de sixties!

Jezelf een trendy kapsel aanmeten, een platenspeler of tv aanschaffen, een busreis naar het buitenland boeken, meezingen met de nieuwste hits uit de jukebox, … de expo in de Oude Stad neemt je mee naar de turbulente jaren 1960. Zag het dagelijks leven er echt uit zoals de sixties in het collectieve geheugen? Met de identiteitskaart van een stewardess, gastarbeider, studente, wielrenner, verzekeringsagent, muzikant, … uit die tijd beleef je de periode 1958-1973 alsof je er zelf bij was. Hoe beleefden zij de breuk met het vorige decennium?

Waarom  ‘De sixties’ in de Oude Stad?

Dit stedelijk museumdeel is zelf het resultaat van het haast eindeloze optimisme in de jaren 1960. Het is een symbolisch spoor van de bouwdrift én de afbraakcultuur in die periode. Door de afbraak van (bouwvallige) historische panden ontstond er ruimte voor nieuwbouw in het Antwerpse stadscentrum. Een deel van dat patrimonium kreeg een vorm van eerherstel door de heropbouw in Bokrijk. Dat levert gebouwen op met middeleeuwse bovenverdiepingen en sixtiesvitrines, een mix die toen niet ongewoon was. Ook vandaag zie je in een historisch stadscentrum middeleeuwse bovenverdiepingen met een hedendaagse benedenverdieping.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief