Skip to main content
Bakkersoven Meeuwen

BROOD

Bakhuis Kilbershoeve

Het Bakhuis

Het bakhuis en de bakoven maakten eeuwenlang deel uit van de zelfvoorzienende agrarische cultuur: het boerengezin bakte – met zelf gewonnen graan – eigen brood en bij feestelijke gelegenheden vlaaien, speciale broden en andere gebaksoorten. Dat deed men niet binnen in huis, maar buiten op het erf.  

Atelier brood bakken

Volksgeloof en feestcultuur

Brood heeft een grote symboolwaarde. Het speelt een belangrijke rol in de christelijke godsdienst en bij allerlei feesten en tradities. Mensen zijn gehecht aan ‘hun’ feestbrood en de bijhorende gebruiken. Allerlei tradities en oude recepten blijven ook vandaag nog doorleven.

Atelierschuur Luc Daelemans

Ateliers

Voor groepen en schoolbezoeken is er een aangepaste Atelierroute ‘Van graan tot brood’. Hierin komen verschillende aspecten van het productieproces aan bod.

Ook individuele museumbezoekers kunnen dagelijks aan de slag met brooddeeg in de Atelierschuur uit Wortel.

brood collectie

De Bokrijkcollectie

Het thema ‘brood’ wordt geduid in de huizen aan het erf Meeuwen. Een gebouw dat sinds 1959 in Bokrijk gevestigd is en waarvan het bakhuis al heel wat jaren als museumbakkerij wordt gebruikt. Met BKRK gaan we een inhoudelijke stap verder.

graanmolen

DE 10 BELANGRIJKSTE HISTORISCHE GRAANSOORTEN: KEN JIJ ZE ALLEMAAL?

Wij doken in het historische archief om je de geschiedenis van onze top-10 graansoorten voor te schotelen. Een voedzame ‘bloem’-lezing om je tanden in te zetten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief