01/01/2019

Paasspel: Eierrollen

Eierrollen stond ook op het programma van het Paasfestival in het Openluchtmuseum. Maar, niet getreurd. Bokrijk komt naar jouw thuis! We leggen je graag uit hoe je een spelletje eierrollen ‘in je kot’ speelt.

‘Kiausniu ribenima’ is een Litouws paasspel dat ‘eierrollen’ betekent. In Litouwen staan paaseieren symbool voor nieuw leven in de volkstradities. Eieren en konijnen zijn er oude vruchtbaarheidssymbolen, die later tijdens het paasfeest de hoofdrol zouden spelen.

Wat heb je nodig? 

  • Een aantal gekookte eieren
  • Een laken
  • Een plank met een breedte van één tot twee meter

Opstelling

Leg de hardgekookte eieren even aan de kant, in een mandje bijvoorbeeld. Plaats de plank tegen een tafel of stoel. Onderaan de plank leg je het laken, dit breekt de val van de eieren.

Spelregels

Je speelt het spel met twee spelers. Eén speler legt een ei onderaan de plank op het laken. Dit ei is het doelwit voor de andere speler. Hij/zij moet met de andere gekookte eieren het ei van de tegenstander proberen raken. Wanneer hij/zij het doelwit raakt, draaien de rollen om. Wie het ei van de tegenspeler in het minst aantal beurten raakt, wint het spel.

Laat die eieren maar rollen. 

Deel je spel

Klaar? Wij zijn heel benieuwd naar de winnaar! Post een foto of video op sociale media met #bokrijk en #maakhetthuismee of daag een vriend of vriendin virtueel uit!

Zou je in de toekomst toch nog willen deelnemen aan Bokrijk-evenementen? Hou dan zeker onze website in de gaten!