Intro
Deze 17e-eeuwse spijker is afkomstig uit de gemeente Diepenbeek. Een spijker was een typisch landelijk gebouw dat benut werd voor de opslag van graan. Soms werd de benedenverdieping bewoond. Het gebouw werd in 1971 door de laatste eigenaars geschonken aan Bokrijk, waar het opnieuw werd opgebouwd rond het Haspengouws dorpsplein. Op deze locatie vind je een verkleedkoffer vol historische outfits.
Foto's van het gebouw
[placeholder]
Het gebouw en zijn geschiedenis
Deze spijker dateert van omstreeks 1600. Bijzonder is de overkragende verdieping die in de 16e of 17e eeuw relatief veel voorkwam, maar heel zelden bewaard gebleven is. Deze overkraging zorgde ervoor dat de overkraging meer gewicht kon dragen. Mogelijk werd er in deze spijker mout opgeslagen, die in het Paenhuys uit Diepenbeek (20) tot bier verwerkt werd.
Bewoners
Wat is een spijker?
Een spijker is een opslagplaats voor graan die vooral op het platteland voorkwam. In steden stonden (stenen) pakhuizen. In een spijker bewaarde men het graan los op de houten zoldervloer. De zoldervloer was droger dan de begane grond. In stedelijke pakhuizen bewaarde men graan al snel in zakken of balen. Daarin was het veiliger voor ratten, die ziekten konden veroorzaken.
Graan oogsten was teamwerk
Eerst maaiden de mannen het graan met de zeis of pik. De vrouwen en kinderen bonden het graan vervolgens bijeen in bundels. Daarna zetten ze de bundels rechtop in schoven op het veld om te drogen. Knechten bewaakten ’s nachts de oogst. Wanneer het graan droog was, haalden de boeren de schoven binnen en sloegen ze op in een graanschuur of spijker. Nadat ze de graanbundels binnen hadden gehaald, harkten ze de aren die op het veld waren gevallen bijeen. Het graan werd pas in de winter gedorst. Vanaf 1880 namen machines het maaien en dorsen van graan stilaan over.
Oogstfeest: de boer trakteert!
De oogst binnenhalen was een belangrijk moment. Afhankelijk van de weersomstandigheden gebeurde dat in augustus of september. Meestal versierden de boeren de kar met de laatste oogst en voerden die feestelijk naar het erf. Daar trakteerde de boer zijn werkvolk op een oogstfeest. Zo vierden ze meteen ook het einde van een zomer met lange werkdagen.