Skip to main content
Vakmanschap

Vakmanschap in het museum

Smid

Demonstraties door vaklui

In museumdeel Kempen staat vakmanschap centraal. Onze vaklui tonen je graag de knepen van het vak en nemen je mee in de wereld van ambachtelijke technieken.

meisje pottendraaien

Zelf aan de slag

Je kan in Bokrijk niet alleen tal van demonstraties bewonderen, je kan ook dagelijks zelf als ‘vakman’ aan de slag gaan in één van de 5 ateliers: je maakt er kennis met de basistechnieken van een vak en leert je eigen potje uit klei draaien, broodjes bakken, een lederen armband maken, een turnzak of shoppingtas bedrukken naar eigen ontwerp …

Omwille van de grote populariteit kunnen er wachtrijen zijn van een 30-tal minuten. Wees welkom in één van onze drie atelierschuren!

Een atelier kost € 5,-.

bkrk bier

Bier Brouwen

De expo BKRK Bier bezoek je in het voormalige 17e-eeuwse brouwhuis ‘het Paenhuys’ uit Diepenbeek. De expo brengt het historisch en eigentijds bierverhaal in één geheel. Brouwer Frank Boon werkte als vakcurator mee aan dit project omwille van zijn kennis en expertise van de Belgische brouw- en biercultuur.

BKRK Hout

Hout

In de schuur uit Lommel – Kattenbos ontdekken bezoekers het vakmanschap hout, een belangrijke en veelzijdige grondstof.

Do you remember

Textiel

Op het erf van het Hooghuis uit Tessenderlo ontdekken bezoekers het vakmanschap textiel.  Vertrekkende vanuit de Bokrijk-collectie en onder het curatorschap van Tim Van Steenbergen vertelt BKRK Textiel een weinig gekend en boeiend verhaal van historische plattelandskledij en het proces van productie tot consumptie in verleden, heden en toekomst. 

Smidse Neerroeteren

De Magische Smidse

De smid is er niet, maar toch lijkt het alsof er wordt gewerkt in de smidse uit Neeroeteren. Hoefijzers liggen klaar, het vuur smeult nog een beetje. Hoe kan dat? Zodra de bezoekers op de knop aan de ingang van 'De Magische Smidse' drukken komen ze het te weten. Op dat moment komt de smidse écht tot leven. Door middel van projecties en audio creëren we een visueel en auditief spektakel dat spelenderwijs uitlegt hoe een smidse werkt. De haard, het aambeeld en de waterton krijgen letterlijk een gezicht en vertellen in een korte, geanimeerde en humoristische vertelling, over hun taken in de smidse.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief