Skip to main content
Moestuin overzicht

Tuinier aan het woord

Moestuinier Christiane vol lof over haar tuintje in Bokrijk

Heb je onze moestuintjes verspreid over de drie museumdelen al ontdekt? In deze 'volkstuintjes' kweken gemotiveerde vrijwilligers  groenten en planten die passen binnen het historische kader van het museum. De oogst mogen ze mee naar huis nemen. Christiane, een van de enthousiaste tuiniers, vertelt over haar eerste ervaringen en geeft tips voor startende moestuiniers. Op Dag van het Eetbare Landschap op zondag 17 september staat ze jou - samen met heel wat andere tuiniers - vanuit haar tuintje graag te woord.

Hoe lang tuinier je al?

Christiane: "Als kleuter liep ik al achter mijn grootmoeder door de tuin als ze bloemenzaden ging verzamelen. In mijn tienerjaren mocht ik in onze achtertuin zelf een groot bloemenperk aanleggen. Intussen zijn we heel wat jaren verder en heb ik thuis rond onze woning een bloementuin met vooral vaste tuinplanten en een verzameling tuingeraniums waarin ik mij kan uitleven."

Hoe ben je in de moestuintjes in Bokrijk terechtgekomen?

"Als Bokrijkabonnee kwam ik regelmatig in het Openluchtmuseum wandelen en vielen mij de mooie moestuintjes. Ik beeldde mij in wat ik allemaal zou planten als ik ook zo’n tuintje had in zo’n mooie rustgevende omgeving. Heel toevallig vond ik begin dit jaar op de Bokrijk-website een oproep voor vrijwilligers om de tuintjes te onderhouden. De tuintjes aan het Teutenhuis, vlakbij de molen, kwamen vrij voor vrijwilligers. De oogst mag je als vrijwilliger zelf meenemen. Ik moest er dus niet lang over nadenken en heb dadelijk een motivatiemail gestuurd."

Wat voorziet Bokrijk om je tuintje te onderhouden?

"Er is een watervoorziening in het midden tussen de tuintjes. Vlak bij de tuintjes is er ook een ruimte waar alle materialen staan die we nodig zouden kunnen hebben: een kruiwagen, plantschepjes, emmers, gieters, spades, schoffels, … In het voorjaar krijg je als tuinier van Bokrijk een zadenpakket van allerlei vergeten groenten, en ook plantjes uit de Bokrijk-serres. Je kiest zelf wat je zaait en plant. In ieder geval vraagt Bokrijk in ruil dat je je tuintje zo goed mogelijk onderhoudt. En wat je oogst, mag je zelf meenemen. Wil je bijkomende planten of zaden kopen in een tuincentrum, dan draag je die kosten zelf."

Hoe was de eerste oogst?

Christiane: "De oogst was dit jaar bijzonder omdat het allemaal nieuw was voor mij. Het was dus heel spannend. De erwtjes en tuinbonen kwamen goed op. Volgend jaar zaai ik er zeker meer. Ik heb ook heel veel aardbeien geplukt. We hebben er gewoon zo van gesmuld, maar ik heb ook heel wat confituur gemaakt. Daar zijn mijn kleinkinderen dol op. De courgettes en de mini-komkommers waren er ook in overvloed. Worteltjes, peterselie, pastinaak, selder, rabarber, pompoenen, venkel, ... doen het allemaal goed op de Limburgse zandgrond. Voor tomaten is er dit jaar te veel regen gevallen. Voor de komende winter heb ik winterprei uitgeplant. Ook broccoli, spruitkool, boerenkool, Chinese kool en suikerbrood hoop ik nog te oogsten, en rucola, pluksla, radijs en rammenas."

Haal je naast de oogst nog andere voordelen uit het tuinieren in Bokrijk?

"Tuinieren op zich is een aanrader, maar dat het dan ook nog in het Openluchtmuseum van Bokrijk kan, dat is gewoon fantastisch! Het was voor mij een nieuw avontuur om groenten te zaaien en te planten. En ik leer nog steeds bij. Samen met de andere tuiniers wisselen we vaak ervaringen, kennis en zelfs planten uit. Het is echt fijn om mensen te ontmoeten die dezelfde passie delen. Ook met nieuwsgierige bezoekers ontstaan er soms heel boeiende gesprekken. Bovendien schept het werken in de natuur, het bezig zijn in de tuin, rust in je hoofd. Het doet stress verdwijnen."

Heb je tips voor beginnende tuiniers?

"Zoek zeker informatie op over hoe je aan een moestuin begint. Die vind je via tuinboeken in de bibliotheek, tuinsites op het internet, tuinprogramma’s op tv, … En laat je vooral niet ontmoedigen. Begin met iets eenvoudigs zoals pluksla of radijs."

Heb jij ook die moestuinmicrobe? Informeer dan zeker eens naar de vrije moestuintjes via mail naar infobokrijk@limburg.be 

Moestuin molen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief