Skip to main content
restauratie VTB Kortessem

Restauratie update Augustus 2022

Restauratiedorp Haspengouw

Tijdens de maand juli bewoog er niet al te veel op de werven in Haspengouw. Op de meeste sites vielen de werken stil door het bouwverlof. Bij de start van augustus kroop iedereen terug de stelling op en nu wordt er weer lustig aan het vakwerk gerestaureerd, gevitst en geleemd. Een verslag van deze werken volgt in de volgende blogpost.

Minder stil was het in onze restauratiecontainer op het Haspengouwse dorpsplein. Tijdens de zomermaanden kon je hier op donderdag en vrijdag de Bokrijk-vakmannen aan het werk zien. Zij conserveren objecten uit de gebouwen in restauratie en dompelen bezoekers onder in dit proces.

Woonhuis Kortessem (nr. 21)

In juli kon je de Bokrijk-schrijnwerkers ook in actie zien op het erf van Woonhuis Kortessem. Ze werken hier aan de restauratie van het Bakhuis uit Zolder-Viversel. Het houten vakwerk werd in juni al ontmanteld en wordt nu vakkundig gerestaureerd in de schrijnwerkerij. Op het erf zelf hebben de collega’s de bakstenen van de fundering en de bakoven gesorteerd en gereinigd en aanvullende recuperatiestenen gezocht. Ondertussen is de bakstenen fundering van het gebouw opnieuw gemetst. De volgende stap is het richten van het vakwerk, zodra dit volledig opgeknapt is.

Restauratie Oevel

Uitschoolhoeve Oevel (nr. 52)

Net voor de start van het bouwverlof werden de leemvlakken uit de schuur en de paardenstal verwijderd. Hier kan de aannemer nu starten aan de nodige houtherstellingen.

Begin augustus zijn we ook van start gegaan met de reiniging van het baksteenmetselwerk van het woonhuis. Dit gebeurt door middel van een stoomreiniging. De stoom wordt onder druk op de gevel gespoten. Dit is een ideale manier om historisch metselwerk te reinigen zonder kans op beschadigingen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief