Museum Boek

Naar aanleiding van het 60-jarig bestaan lanceert Bokrijk het boek ‘Bokrijk gisteren, vandaag en morgen… Over de dynamiek der dingen’

Het Openluchtmuseum Bokrijk is een icoon in Vlaanderen en een begrip in de Europese museumwereld. In 1958 opende het de deuren, een week voor de start van Expo 58 in Brussel. Het museum bestaat dit jaar dus exact 60 jaar. Een succesverhaal, zo blijkt, want op 60 jaar heeft Bokrijk maar liefst 18 miljoen bezoekers mogen ontvangen. Vandaag presenteert Bokrijk het veelzijdige verhaal in woord en beeld in de nieuwe publicatie ‘Bokrijk gisteren, vandaag en morgen… Over de dynamiek der dingen’. Mede dankzij de bijdrage van tal van externe auteurs is dit een uniek tijdsdocument dat niet alleen terugblikt op het ontstaan van Bokrijk, maar waarin ook de werking vandaag en onze ambities voor morgen een plek krijgen.

Gespreid over 5 hoofdstukken worden verschillende aspecten van Bokrijk belicht. Wat is de eigenheid en wat zijn de grote en blijvende troeven van openluchtmusea in het algemeen? In welke context ontstond Bokrijk? Hoe toonde het zich aan de buitenwereld en hoe ontwikkelde het zich in de loop van de jaren? Het Openluchtmuseum Bokrijk focust op ‘het leven van alledag’. Behalve een museum van gebouwen, van collecties, van natuur en van dieren is Bokrijk daarom vooral ook een museum van, voor en door mensen. De objecten staan steeds relatie tot de mensen die ze gemaakt, gebruikt of gekoesterd hebben of dat nog steeds doen. Ook dat gemeenschapsaspect ontdek je in dit boek. De (museum)wereld staat niet stil. Ook Bokrijk verandert. Je maakt kennis met de plannen voor het Bokrijk van morgen en overmorgen.

Aan de publicatie werkten maar liefst 27 auteurs mee. Het beeldessay van Nederlands fotograaf en schrijver Hans Aarsman biedt een nieuwe, gebalde blik op de museumwerking. Hij selecteerde uit het rijke fotoarchief van Bokrijk de beelden die het meest tot zijn verbeelding spraken. De redactie van het boek was in handen van classicus Patrick De Rynck en museumconservator Bokrijk Hilde Schoefs.

 ‘Bokrijk gisteren, vandaag en morgen… Over de dynamiek der dingen’ wordt uitgegeven door uitgeverij Hannibal en telt 208 pagina’s. Het boek is vanaf 2 juli verkrijgbaar in de betere boekhandel, in de museumshop van Bokrijk en via de webshop op bokrijkshop.be. De verkoopprijs bedraagt € 39,5 euro.