Schuur met stal Loppem
Postje Loppem - #64

Bouwperiode: Midden 18e eeuw | Afkomstig van: Loppem | Naar Bokrijk gekomen in: 1964 | locatie in het museum: Oost- en West-Vlaanderen

Het gebouw en zijn verleden

Het woonhuis en de schuur zijn afkomstig uit Loppem. Mogelijk was dit bescheiden huis in vakwerk (ca. 1735) oorspronkelijk een dubbelwoonst. De schuur (ca. 1800) heeft aan weerskanten van de dorsvloer een tasruimte. Aan de linkerzijde bevinden zich twee apart toegankelijke stallen. Achteraan op het erf staat een bakstenen bakhuis dat van een andere boerderij uit Loppem afkomstig is. (19de eeuw).

POSTJE

Een klein en laag woonhuis in vakwerkbouw werd in West-Vlaanderen een ‘postje’ genoemd. Ook de stal en de schuur van dit ‘postje’ dateren van eind 18e eeuw. Ze zijn al te zien op een gedetailleerde kaart uit de jaren 1770.

4 GENERATIES DE SPLENTERE

De familie De Splentere hield dit huis 4 generaties binnen de familie. Petrus Josephus was metselaar en landbouwer, net als zijn vader Franciscus. Zijn kleindochter Anne Marie huwde in 1895 met landbouwer Ivo Boone. Het oudere koppel had zelf geen kinderen, maar nam een verre neef in huis als koeknecht, Honoré Van Belle. Na de dood van zijn pleegouders bleef Honoré hier wonen met zijn echtgenote. In 1920 verkochten de erfgenamen van Anne Marie de hoeve. De kinderen van Honoré Van Belle kochten het huis terug en schonken het aan Bokrijk.

BRUGGEN EN WEGEN

Rond Loppem zijn er in de 18e eeuw 2 steenwegen: een van Brugge via Torhout naar Menen, en een van Brugge naar Kortrijk. Franciscus, een eigenaar van dit huis, bouwde de stenen brug over de Kerkebeek. Die nieuwe brug kaderde in de aanleg van een verbindingsweg tussen de 2 wegen en vergemakkelijkte het verkeer.