Langgevelhoeve St.-Martens-Voeren
Langgevelhoeve St.-Martens-Voeren - #22

Bouwperiode: Eerste helft 18e eeuw | Afkomstig van: St.-Martens-Voeren | Naar Bokrijk gekomen in: 1965 | locatie in het museum: Haspengouw

Het gebouw en zijn verleden

Dit imposant gebouw (18de eeuw) heeft een voorgevel in streekeigen vakwerk, terwijl de rest opgetrokken is in silexblokken. Rechts van het woongedeelte bevinden zich een koestal, een schuur en een aangebouwde wagenschob. In dit gebouw werden twee ateliers ondergebracht: een kaasmakerij in de schuur en een stroopmakerij in de schob. De streekprodukten werden op traditionele, ambachtelijke wijze vervaardigd.

Allemaal vakjes

De voorgevel van dit huis is in vakwerk gebouwd. Het kader is van eikenhout en bestaat uit heel veel kleine vakjes. Daar was veel hout voor nodig. Door dit raamwerk was de structuur heel stevig en waren er geen schuine balken of schoren nodig voor de stabiliteit. Een aantal vakken zijn uitgespaard als venster, de overige zijn opgevuld met leem.

Allemaal stenen

Dit huis is met veel verschillende materialen gebouwd. De zijgevels en de achtergevel zijn van silex of vuursteen. Dat is geen gemakkelijk bouwmateriaal, want de keien hebben een heel onregelmatige vorm. Rond de vensters zie je Maaslandse kalksteen, een blauwe hardsteen. De drempel van de voordeur en sommige hoekstenen zijn van harde zandsteen. De afwerking van de hoeken aan de geveltoppen is van baksteen. De wanden van de kelder waren bezet met mergelblokken.

Stroop stoken

In de schob of het hok van deze boerderij zie je de uitrusting van de stroopstokerij van mevrouw Lousberg uit Aubel uit het begin van de 20e eeuw: een fruitpers, een stroopketel en strooptonnen. Stroop, meestal van appel- of perensap gemaakt, was voedzaam en goedkoop broodbeleg. Het werd gemaakt voor eigen gebruik en om te verkopen.