Dorpsschooltje Hoeselt
Dorpsschooltje Hoeselt - #19

Bouwperiode: Vroege 18e eeuw | Afkomstig van: Hoeselt | Naar Bokrijk gekomen in: 1973 | locatie in het museum: Haspengouw

Het gebouw en zijn verleden

Het schooltje is overwegend in vakwerk gebouwd (19de eeuw). De leerlingen van verschillende studiejaren zaten bij elkaar in het klaslokaal. Daarnaast zijn er twee woonvertrekken voor de onderwijzeres. In de aanbouw bij de speelplaats bevindt zich een overdekte schuilplaats, twee toiletten en een stalletje waar de juffrouw een geitje hield. In het huisje hangt een foto van de laatste bewoonster, Maria Govaerts (1867 - 1969), genomen toen ze haar 100ste verjaardag vierde.

Wat leerde je in de klas?

Net als nu leerden kinderen 100 jaar geleden lezen, schrijven en rekenen. Maar ze moesten ook gebeden en de catechismus uit het hoofd leren. Leerkrachten moesten kinderen opvoeden tot gehoorzame, plichtsbewuste burgers met respect voor orde en gezag. Op het platteland kregen jongens ook lessen over landbouw en handenarbeid. Voor meisjes was dat naaiwerk en huishoudelijk werk.

Dagelijks naar school?

Op het platteland gingen veel kinderen niet naar school wanneer ze moesten helpen op de boerderij, bijvoorbeeld bij de oogst. Veel kinderen maakten bovendien de lagere school niet af. Daar kwam pas in 1914 verandering in: voor kinderen van 6 tot 14 jaar werd toen de leerplicht ingevoerd. Kinderen van verschillende ‘leerjaren’ zaten vaak samen in de klas. In een gemengde klas zaten de jongens aan de ene kant, de meisjes aan de andere kant. In grotere gemeenten waren er aparte jongens- en meisjesscholen.

Houten schooltas

Oorspronkelijk waren boekentassen van hout. Kinderen namen die niet elke dag mee naar huis. Ze kregen weinig huiswerk. Thuis moesten ze namelijk meehelpen op de boerderij. De houten schooltassen dienden vooral als opbergkastje of zelfs als schrijftafeltje in de klas. Voor de intrede van de schoolbanken in de 19e eeuw legden de leerlingen zo’n houten schooltas op hun schoot.