Intro
Dit houten kruisbeeld is gebaseerd op een 19e-eeuws kruis uit Molenbeersel. Het werd destijds opgericht door de omwonenden ter nagedachtenis van een koortsepidemie. In 1971 komt een kopie van het kruis naar Bokrijk.
Het gebouw en zijn geschiedenis
Dit houten kruis werd in 1828 in Molenbeersel (een deelgemeente van Kinrooi) opgericht ter herinnering aan een koortsepidemie. Dit was een typisch gebruik in Vlaanderen: dorpelingen richtten zelf kruisen en kapelletjes op naar aanleiding van ingrijpende gebeurtenissen. Later werd dit kruis in Molenbeersel gebruikt als rustplek voor reizigers die van Bree naar Neeritter trokken. In 1971 stond het kruis op het erf van de familie Salemans-Abels. Bokrijk werd geattendeerd op het monument en de conservator bezocht het kruis ter plekke. Het is echter waarschijnlijk dat niet het originele kruis werd overgebracht naar het museum, maar dat hiervan een kopie werd gemaakt.
Het houten kruis werd vervolgens in het museum aangevuld met een Christusbeeld. Dit beeld was een onderdeel van een kruisbeeld dat eveneens in Molenbeersel stond, vlakbij de grens met Stamproy. De eigenaars, de familie Hielkens, schonken het in 1969 aan Bokrijk. Het beeld was gegoten in cement en was waarschijnlijk een afgietsel van een ouder, houten Christusbeeld.
40 jaar lang stonden het houten kruis en het beeld uit Molenbeersel verenigd in Bokrijk. In 2011 ging het beeld jammer genoeg verloren tijdens de Pukkelpopstorm.