Skip to main content
Meulebeke

Arbeiderswoningen Meulebeke

Building details

Constructie periode

19e eeuw

Regio

Oost- en West-Vlaanderen

Afkomstig van

Meulebeke

Kwam naar Bokrijk in

1977

Restauratie info

Gerestaureerd, September 2021 – maart 2022

Gebouw type

Historisch gebouw

Intro

Deze arbeiderswoningen werden ca. 1800 gebouwd. Ze stonden in de dorpskern van Meulebeke, destijds een belangrijk textielcentrum. De vier woningen werden in 1977 gedemonteerd en overgebracht naar Bokrijk. Het atelier van onze lederbewerker bevindt zich in het tweede gebouw. Ontdek hier wanneer de lederbewerker aanwezig is. Naast het atelier ontdek je de expo 'Vakmanschap in beeld' van Focus Vakmanschap.

Foto's van het gebouw

[placeholder]

Het gebouw en zijn geschiedenis

De eenvoudige bakstenen arbeiderswoningen werden gedemonteerd in Meulebeke in 1977. Begin jaren 1980 werden ze heropgebouwd in Bokrijk. Het zijn vier aparte woonsten, bestaande uit een woon- en slaapgedeelte met een atelier voor ambachtelijke thuisnijverheid. Dit soort van woningen kwam vaak voor op het platteland, soms in een aaneensluitend verband zoals hier, soms alleenstaand. De streek rond Meulebeke kende tijdens de 18e en vroege 19e eeuw een opbloei van de textielnijverheid. Wellicht waren de atelierruimtes toen ingericht als weefkamer. Arbeiders werkten dus van thuis uit. 

Bewoners

Linnen uit Meulebeke

Vlaanderen stond sinds de 18e eeuw bekend om zijn vlas- en linnennijverheid. In Meulebeke werkte rond 1850 twee derde van de actieve bevolking in die sector. Het waren vlastelers, (thuis)spinners en (thuis)wevers. Rond 1850 kreeg de thuisnijverheid zware klappen. Dat was onder andere te wijten aan de opkomst van industrieel geproduceerd textiel. De thuiswevers verloren hun broodwinning.

Weefkamers

De kleine woningen die je hier ziet, bestaan elk uit een leefruimte, een slaapkamer en een kamer waar gewerkt werd: bijvoorbeeld een weefkamer. Thuiswevers werkten vaak voor een koopman, die hen geen vast loon betaalde, maar een stukloon, een bedrag per hoeveelheid opgeleverde stof. Die lonen kwamen door de mechanisering van de weefnijverheid onder druk te staan. De nijverheid die ooit welvaart bracht naar de streek, werd daardoor een bron van armoede. Tot in het midden van de 20e eeuw woonde in een van deze woninen een thuiswever, Gerard Vanrijckeghem.

De machine

Spinnen en weven zijn bezigheden die ver terug gaan in de tijd en ook als beroep, dat van huis uit werd beoefend, een hele geschiedenis kennen. De toenemende vraag naar textiel zette een mechaniseringsproces in gang van de productie van draad (spinnen) en van stof (weven). Machines deden het werk sneller en goedkoper. De productie verplaatste zich naar de fabriek, waar één wever meerdere weefgetouwen kon bedienen! Daar kon de thuiswever niet tegen op.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief