Skip to main content
Vakmanschap - houtbewerking

Eerste Match Making Day

AFTRAP VOOR VAKMANSCHAP & ERFGOED

Op 30 april vond de allereerste Match Making Day van Bokrijk | Vakmanschap & Erfgoed plaats. Wegens de coronamaatregelen was deze eerste editie van het jaarlijks event meteen een bijzondere, want we inspireerden en reflecteerden over vakmanschap aan de virtuele tafel. In totaal verwelkomden we 96 erfgoedprofessionals, vakmensen, beleidsmedewerkers, onderwijsprofessionals, studenten… op het digitaal platform en dompelden we hen onder in vakmanschap, gevoed met inzichten vanuit erfgoed, actualisering en innovatie. 

  • 10.15 u. : Breakoutsessies – vakmanschap in theorie

    Aanwezigen konden in twee breakoutsessies reflecteren over vakmanschap gerelateerd aan de thema’s erfgoed, actualiseren en innoveren.

    Pieter Verhoeven (directeur, Karrenmuseum Essen) haalde in sessie 1 over erfgoed volgende stelling aan:
    "Een goed begrip van vakmanschap helpt ons om cultureel erfgoed beter te herkennen, te bewaren, te onderzoeken, te waarderen en presenteren aan een publiek, maar vakmanschap is daarom niet beperkt tot erfgoed."

    Samen met panelleden Joeri Januarius (coördinator, ETWIE), Seppe Geuens (zaakvoerder, Compagnons bvba), Jeanny Bouwen (mandenvlechtster, De Ratelaar) en Sophie Elpers (onderzoeker, Meertens Instituut en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland) en moderator Phaedra Vanoppen (coördinator Bokrijk | Vakmanschap & Erfgoed) ging Pieter het gesprek aan over vakmanschap en de relatie tot erfgoed met 34 toehoorders.
     

    Willemien Ippel (co-founder, Crafts Council Nederland) had het in sessie 2 over:
    "Vakmanschap kan enkel voortbestaan als we het op een hedendaagse manier overdragen aan de volgende generatie en als we de intelligentie van handen meer naar waarde schatten."

    Panelleden Jorijn Neyrinck (coördinator, Werkplaats Immaterieel Erfgoed), Ben Hagenaars (docent, LUCA School of Arts) en Emmanuel Laugs (architect en bouwmeester, Laugs bouwmeesters) reflecteerden over de linken tussen vakmanschap, actualiseren en innoveren. De moderatie was in handen van Katja Craeghs (zaakvoerder Greenpoint en expert bij Bokrijk | Vakmanschap & Ondernemerschap). 62 deelnemers schreven zich in voor deze sessie.

  • 11.15 u. : Testimonials – vakmanschap in de praktijk

    Na de breakoutsessies toonden we drie interessante testimonials rond vakmanschap in de praktijk.

    Frank Boon (meester-brouwer, Brouwerij Boon) brouwt Lambiek. Lambiek wordt geproduceerd in functie van het eindproduct. Dus ofwel om geuze te maken, ofwel om kriek te maken. In zijn testimonial vertelde Frank ook over het herstellen van vaten en waarom het belangrijk is om die kennis te borgen.

    “De kennis voor het herstellen van vaten is eigenlijk immaterieel cultureel erfgoed. Da’s vakmanschap. En dat is toch nog iets anders dan het herstellen van vaten voor wijn en whiskey. En dus is het belangrijk dat die kennis in België bewaard wordt en doorgegeven wordt.”

    Davy Jacobs (directeur, Jenevermuseum Hasselt) nam ons mee in het boeiende stookproces, maar we kregen ook een beeld over het meester-leerling-traject dat meester-stoker Jan Kempeneers en leerling-stoker Steven Reekmans aangingen.

    “Veel mensen denken: Oh, glas jenever. We drinken. En we drinken het volgende. En… staan er niet bij stil wat er allemaal achter dat glas zit. Dat is ongelofelijk.”

    Esmé Hofman is vlechtwerkvormgever. Ze vlecht met alles wat te buigen is. Van metaal tot papier tot plantaardige materialen. Dit doet ze in haar atelier, maar ze demonstreert ook regelmatig op diverse plaatsen, waaronder in Bokrijk. Esmé werkt veel in opdracht en werkt ook samen met ontwerpers en kunstenaars.

    “Ik noem mij geen mandenmaker meer omdat het ambacht en het vakmanschap ook best wel een stoffig imago heeft. Ik ben een ambachtsvrouw van deze tijd. Ik beheers het vakmanschap tot in de puntjes. En ik maak niet alleen mandjes. Ik maak ook sierraden. Ik maak ook hele grote objecten. Dus letterlijk alles wat mogelijk is.”

  • 12.50 u. : Debat ‘vakmanschap in transitie’

    Tijdens de namiddag waren de deelnemers getuigen van een boeiend debat tussen prof. dr. Marc Jacobs (UAntwerpen/VUB)  en dr. Gerard Rooijakkers (Uitgeverij Veerhuis) over ‘vakmanschap in transitie’, gemodereerd door Hanne Decoutere (VRT). Ze raakten thema’s aan zoals identiteit, gender, individualiteit en kostwinning.

  •  13.45 u. : Voorstelling nieuwe call vakmanschapsbeurzen
     

    Als kers op de taart mochten we Sophie Muyllaert (beleidsmedewerker immaterieel cultureel erfgoed, Departement Cultuur, Jeugd & Media) verwelkomen om de nieuwe ronde van de vakmanschapsbeurzen van de Vlaamse overheid toe te lichten.

    Bokrijk | Vakmanschap & Erfgoed is het aanspreekpunt voor adviesverlening over dossiers rond ‘hout’ en ‘historische restauratietechnieken met betrekking tot landelijke architectuur’. Op woensdagen organiseren we inbeluurtjes tussen 13u en 15u voor dossierbegeleiding.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief