12/05/2020

Je boterhammen vers houden met bijenwas? Zo doe je dat!

Wist je dat je met bijenwas ook een soort vershoudfolie kan maken? Nee, wel deze bijenwaswrap is het ideale alternatief voor 'vershoudmateriaal' zoals plastic en folie en onze imker Marlies toont je hoe je hiermee aan de slag gaat! 

De doeken zijn gemaakt van biologisch katoen met bijenwas en jojoba-olie. De combinatie van producten zorgt voor een antiseptische werking en houdt zo etenswaren langer goed. Ideaal om bakjes, schaaltjes of bekers mee af te dichten. Ook zijn de wraps geschikt om voedsel zoals brood, fruit kaas of snacks in te bewaren.

Hoe maak je ze

Benodigdheden

  • bijenwas (+/-15gr per doek)
  • jojobaolie (+/-10gr per doek)
  • katoenen doek (25x25 of 30x30)
  • voorverwarmde bakplaat (80°c)
  • bakpapier
  • keukenpapier (goed absorberend)
  • kwast (optioneel)
  • steelpan en warmtebestendig recipient om bijenwas en olie in smelten (au bain marie)

Gebruik

Verwarm met je handen de doek en maak er een propje van. Vouw de prop weer uit en hij is klaar om te gebruiken. Druk de randen van de doek zachtjes aan om het op z'n plek te laten zitten. De doeken gaan, afhankelijk van het gebruik, ongeveer 12 maanden mee. Let wel, ze zijn niet geschikt voor rauw vlees of vis te bewaren.

Reinigen

Spoel de doeken af onder koud water. Wil je wasmiddel gebruiken, wrijf dit dan zachtjes in en spoel het vervolgens onder koud water weer goed uit. Warm water verminderd de werking van de doek, daarom dus geen warm water gebruiken. De doeken daarom ook niet reinigen in de vaatwasser of wasmachine. Na het reinigen uithangen om te laten drogen. Bewaar de bijenwas wraps op een droge en koele plek.