29/01/2019

Bokrijk Sengu

In 2015 sloeg Bokrijk, in het kader van BKRK, Hout de handen in elkaar met het theater- en architectuurcollectief TAAT, een theater- en architectuurcollectief dat projecten vanuit een DIT-principe (Do It Together) benadert. Het resultaat was ‘Bokrijk Sengu’ waarbij TAAT van het najaar 2015 tot de zomer 2016 samen werkte met 8 jonge designers. Niet de architect stond centraal in het ontwerp en de realisatie van een houten bouwwerk, wel het publiek dat eraan meewerkte.

Sengu is de benaming voor een bouwritueel in Japan. Om de 20 jaar wordt een tempel – o.a. de Grand Shrine in de stad Ise - herbouwd op exact dezelfde wijze. Dit gebeurt naast de oude tempel die één op één als voorbeeld wordt gebruikt. De informatie betreft bouwwijze, materiaalgebruik en ruimtelijke indeling die zit opgeslagen in de fysieke aanwezigheid van de bestaande tempelconstructie. Zo wordt het overgedragen van generatie op generatie, van deelnemer op deelnemer.

In de ontwikkeling van Bokrijk Sengu werkte TAAT samen met vijf jonge Vlaamse en Nederlandse ontwerpers (Sylvie Hagens, Ward Delbeke, Jolien Naeyaert, Frederic Schobben en Bas Vrehen) om via een open-source ontwerpproces tot een ruimtelijke strategie te komen. Naar analogie met de procesmatige aanpak in Japanse tempelbouw stelde TAAT steeds de ‘rituele’ connectie met het materiaal en met de verschillende handelingen centraal. Zo werd per ontwerpweekend (in totaal zes - tussen november 2015 en juli 2016) de nadruk gelegd op het hoe en het waarom van elke actie (kappen, verzagen, stapelen, verbinden, bouwen), zodat de designers het bewustzijn van het hier-en-nu maakproces ten volle konden inzetten in het ontwerp. Het hele traject en de materialen van Bokrijk Sengu zijn dan ook 100% made in Bokrijk.

Het uiteindelijke doel was om dit bewustwordingsproces - in al zijn facetten - over te dragen op de bezoekers en de deelnemers op de bouwdag van 24 juli 2016, maar ook daarna. Het principe van de Bokrijk Sengu is dan ook dat het een eeuwigdurende actie vereist. Daarom werd tijdens het traject beslist om verder te bouwen met de installatie, liefst buiten Bokrijk, om deze kennis ook extern over te dragen. Bokrijk Sengu verhuist nu van het Openluchtmuseum naar een nieuwe locatie: de Verbeke Foundation, een bijzondere opportuniteit. Deze organisatie staat immers om bekend een grote kunstcollectie te tonen en te duiden voor zowel nationale als internationale bezoekers.

Een overzicht van het traject werd gebundeld in een overzichtsvideo.